BURNO JUTRO

Prva dojava o bombi stigla u 9 na Vrhovni sud, čini se da je otkriven i povod prijetnjama!

Dojave o bombama nakon Vrhovnog suda počele su stizati i na druge hrvatske sudove

Policija ispred Vrhovnog i Trgovačkog suda zbog dojave o bombi

 Vanesa Pandzic/Cropix

Dojave o bombama na hrvatskim sudovima, kako doznajemo, krenule se jutros oko 9 sati, a prva prijetnja mailom upućena je na Vrhovni sud u Zagrebu, gdje danas boravi delegacija Vrhovnog suda Ukrajine.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave potvrdili su nam da suci Vrhovnog suda Ukrajine danas i sutra borave u Hrvatskoj. Prvo će danas biti na Vrhovnom sudu u Zagrebu, a sutra su na sastanku u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Prva dojava je stigla 20-ak minuta nakon što su Ukrajinci došli na sud.

Podsjetimo, prošli tjedan su ukrajinskom veleposlanstvu u Zagrebu, kao i na niz drugih njihovih ambasada u svijetu, stigla "krvava" pisma sa životinjskim očima, a u Španjolskoj je i eksplodiralo jedno pismo-bomba. Među ostalim, jedno od pisama stiglo je i u ured španjolskog premijera Pedra Sancheza.

Suci Vrhovnog suda Ukrajine, kažu nam u hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave, izrazili su želju da razgovaraju kako u vrijeme rata održati funkcioniranje pravosudnog sustava u skladu s Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. Europska konvencija u članku šestom navodi pravo na pošteno suđenje, a funkcioniranje pravosudnog sustava nije lako za ostvariti u ratno vrijeme kada je velik dio zemlje okupiran. Hrvatska i s time ima iskustva u Domovinskom ratu devedesetih pa će hrvatski sugovornici ukrajinskim kolegama tu biti korisni.

Dojave o bombama nakon Vrhovnog suda počele su stizati i na druge hrvatske sudove. Prvo Visoki kazneni sud u Zagrebu, a potom i na sudove u Splitu, Karlovcu, Sisku, Velikoj Gorici. Svi su sudovi evakuirani, kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave, a policija provjerava radi li se o lažnim dojavama.

Većina sudova ima 24-satnu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:38