NA UDARU CIJELO RUKOVODSTVO KLUBA

PRVA OPTUŽNICA PROTIV SPLITSKOG TAJKUNA Slaven Žužul s Pralijom utajio 8,8 milijuna kuna poreza za RNK Split!

 Vojko Bašić/CROPIX

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv Slavena Žužula, predsjednika RNK Split zbog utaje oko 8,8 milijuna kuna poreza, a osim Žužula na optužnici su se našli i sportski direktor kluba Nenad Pralija, tajnik Špiro Barbarić te knjigovotkinja kluba, Snježana Blažević.

Tužiteljstvo ih tereti da su od lipnja 2010. do svibnja 2011. igračima, djelatnicima kluba i trenerima isplaćivali plaće na crno, te na taj način izbjegli plaćanje davanja državi. Ovaj slučaj je prije godinu dana bio pokrenut u tzv. aferi 'pošteno suđenje', kada su bili uhićeni suci Željko Širić i Stjepan Djedović, te direktor NK Karlovca Neven Šprajcar.

Naime, istraga je u jednom trenutku bila pokrenuta i protiv Pralije zbog sumnji da je i on u ime RNK Split plaćao reket sucima za pošteno suđenje, ali i zbog porezne utaje.

Pralija je opovrgnuo plaćanje Širiću i Djedoviću, no priznao je da isplata na crno bilo zbog finacijske situacije u klubu. USKOK je nakon provedene istrage odlučio obustaviti istragu protiv Pralije zbog podmićivanja, no istraga zbog porezne utaje je prebačena u Split te nedavno proširena na Žužula koji je u inkriminirano vrijeme bio predsjednik kluba.

Žužul je nedavno ispitan, na ove optužbe branio se šutnjom, a ovo je prva optužnica koju je DORH podigao protiv njega premda je otvoreno nekoliko istraga s puno ozbiljnijim inkriminacijama od porezne utaje. Radi se o predmetima gdje je Žužul osumnjičen uglavnom radi svoje građevoinske tvrtke 'Skladgradnja', te splitskoga brodogradilišta, a ne nogometnoga kluba.

U najpoznartijem od navadenih slučajeva tzv. afri 'Tuneli' istraga traje već tri godine, a zastoj je nastao jer sud nije mogao pronaći vještaka koji bi dao konačno mišljenje o cijeni bojanja tunela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:46