DRAŽEN LETIĆ

Prva presuda na daljinu: Diler kokaina sjedio u Beogradu dok mu je sud u Zagrebu izricao 2 godine zatvora

Nakon što je priznao krivnju i potpisao nagodbu s USKOK-om, Dražen Letić video linkom je pratio izricanje presude
Dražen Letić

Prije dva tjedna na zagrebačkom Županijskome sudu prvi put je izrečena presuda "na daljinu".

Okrivljenik je bio u sudnici u Beogradu, a nakon što je potpisao nagodnu s USKOK-om, kojom je priznao krivnju za međunarodno krijumčarenje kokaina, videolinkom se javio u sudnicu zagrebačkoga Županijskoga suda, gdje mu je izrečena presuda. Dražen Letić (48), bivši srbijanski policajac, kojega pak Srbija tereti da je bio špijun hrvatske SOA-e, na zagrebačkom Županijskom sudu osuđen je na dvije godine zatvora zbog sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji Michaela Majka Dokovicha koja je iz Urugvaja u Švicarsku dopremila 660 kilograma kokaina. Letić je, pak, osuđen zbog svoje, manje uloge u toj operaciji.

Droga i špijunaža

Naime, on je u ožujku 2019. od Dokovicha u Zagrebu preuzeo uzorak od 11 grama kokaina te drogu zatim odvezao dilerima na područje Rovinja. U međuvremenu su se u spomenutoj akciji već s USKOK-om nagodili gotovo svi okrivljenici. Dokovich, pravima imenom Iljmija Frljučkić, osuđen je na 11 i pol godina zatvora te mu je oduzeta imovinska korist od 9,2 milijuna kuna. S Letićem se, iako je njegova uloga u operaciji krijumčarenja kokaina bila minorna, stvar zakomplicirala.

Naime, premda je tijekom međunarodne operacije u kojoj su sudjelovali Europol, DEA i desetak policija širom svijeta, upravo hrvatska policija svojim srbijanskim kolegama dostavila podatke o Letićevoj kriminalnoj aktivnosti, srbijanska tajna služba BIA-a Letića je, uz trgovinu drogom, osumnjičila i da je bio špijun hrvatske SOA-e te da je svoju špijunsku djelatnost protiv Republike Srbije obavljao s predsjednikom Nacionalnoga sindikata policije Nikolom Kajkićem.

Zbog ovih optužbi, odnosno zbog postupka koji se protiv Letića vodio zbog špijunaže, Srbija pak Letića nije željela izručiti Hrvatskoj dok je neke druge osumnjičenike u istom slučaju izručila bez problema. Tako je pak, nađeno rješenje da se Letića, kojemu se u Srbiji sudi za špijunažu, osudi putem videolinka. Čitava priča s Letićem i Kajkićem, pak, još traje pred srbijanskim sudovima i još uvijek nije jasno za što srbijansko tužiteljstvo točno tereti Letića.

Lažni podaci

Naime, premda ga optužuju da je bio suradnik hrvatske SOA-e, što iz hrvatske agencije odbacuju, iz informacija objavljenih u srbijanskim medijima u ovome slučaju, ispada da je Letić zapravo informacije davao Kajkiću. I što je najtragičnije - krivotvorene informacije. Radilo se o podacima o počiniteljima ratnih zločina u Vukovaru tijekom srpske okupacije, ali i podacima kojima se navodno trebao diskreditirati osječki tužitelj koji je vodio postupak protiv Glavaša za ratne zločine u Osijeku.

Međutim, ispada da je u zamjenu za novac Letić zapravo "štancao" dokumente kako je kome trebalo, i naravno, dobro ih naplaćivao. Sada mu se sve to, a i onima koji su od njega te dokumente kupovali, obilo o glavu. Hrvatsko pravosuđe, prema svemu sudeći, srbijanske optužbe ne brinu jer su ga nedavno u Zagrebu nonšalantno osudili i zbog droge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:05