LAŽIRAO POTVRDU

Prva presuda u predmetu Ureda europskog tužitelja: Međimurski poljoprivrednik osuđen jer je muljao sa subvencijama

Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore, okrivljenik je priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave

amara Laptoš, europska tužiteljica u Uredu europskog javnog tužitelja

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

U svibnju ove godine Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Hrvatskoj. Danas je Županijski sud u Zagrebu donio presudu kojom je okrivljenik proglašen krivim zbog subvencijske prijevare, objavljeno je na službenoj stranici Ureda europskog javnog tužitelja.

Kako doznaje Jutarnji list, radi se o Danijelu Vinkoviću koji ima poljoprivredni obrt u Međimurju, abavi se proizvodnjom i skladištenjem krumpira.

Okrivljenik je proglašen krivim da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), krajem 2020. godine, podnio zahtjev za izdavanjem bespovratnih sredstava u iznosu od 7.439.500,00 kuna (989.214 eura). Od toga se 85% (6.323.575 kn ili 840.832 eura) odnosilo na sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) proračuna Unije, dok se 15% (1.115. 925 kuna) odnosilo na Državni proračun Hrvatske.

Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore, okrivljenik je uz zahtjev APPRRR-u priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, čime je lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu.

Međutim, do tražene isplate nije došlo jer je APPRRR odbio zahtjev za potporom, uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.

Presuda je donesena na temelju sporazuma stranka, budući da je okrivljenik u cijelosti priznao kazneno djelo. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Ovo je prva presuda u Hrvatskoj otkako je EPPO počeo s operativnim radom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:09