UŽAS U ZAGREBU

‘Prvi dan smo pomaknuli pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. A onda smo u šestom našli zlatne zube...‘

- Žao mi je radi svega. Radio sam s bratom 14 sati dnevno u luna-parku i nismo dobivali plaću, rekao je jedan od osuđenih

Policija, ilustrativna fotografija 

 Luka Gerlanc/Cropix

"Prvi dan smo pomaknuli pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mjesto. Novac od prodaje zlata smo podijelili. Ja sam dečkima rekao kako da pomaknu ploču. Trebalo se nasloniti na drugi grob i nogama gurati ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazi u grobove. Vidjeli smo kosti i s njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prsteni na rukama. Zube sam trgao s čeljusti. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4000 kuna. Jurica V. nije ulazio u grobove već je samo pomagao pomicati ploče na njima. Žao mi je radi svega. Radio sam s bratom 14 sati dnevno u luna-parku i nismo dobivali plaću. U međuvremenu sam se zaposlio - priznao je 21-godišnji Patricije D. kojeg je Općinski sud u Zagrebu zbog serije imovinskih delikata i povrede mira pokojnika nepravomoćno osudio na uvjetnu kaznu. Dobio je godinu dana s četverogodišnjim rokom kušnje te mora obeštetiti pokradene s 2314 eura.

Uvjetno je osuđen za isto i autolakirer Jurica V. (24) i to na 10 mjeseci zatvora uvjetno na tri godine, a koji je kroz priznanje dodao i da im je bio cilj gledati što starije grobove po Miroševcu, smatrajući da u njima ima vrijednih predmeta.

- Kad smo naišli na npr. 1870. godinu, tu smo odlučili upasti. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdjelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam htio ulaziti. Kad su se s pokojnice skidali zlatni zubi ja u tome sudjelovao nisam, a u ostalim slučajevima kad sam gurao nadgrobne ploče bio sam pod utjecajem marihuane. I da, krao sam bakar s crkve kod groblja. Distancirao sam se od svega toga i zaposlio se. Moji su roditelji umrli, dom sam imao pet godina te sam odrastao u sustavu, Dječjem selu i po domovima bez ičije pomoći - priznao je, pak, Jurica V., itekako svjestan da su na grobnicama napravili oštećenja i nanijeli dodatnu, nemjerljivu tugu vlasnicima.

Dvojica osuđenih u tim sramotnim bizarnostima nisu bila sama, već su djelovali kao četvorka, no postupak protiv druge dvojice, Josipa V.(22) i Ivana M. (23), je odvojen.

Za sud su bili ubrojivi u vrijeme činjenja serije kaznenih djela te su postupali s namjerom. Kao olakotne okolnosti uzeto im je u obzir njihovo priznanje, iskazano žaljenje, preuzimanje odgovornosti i svjesnost protupravnog ponašanja, ali i njihova mladost te životna nezrelost.

Prema osuđujućem dijelu presude, bakrene klupice, cijevi i lajsne skidali su sa zgrada, dječjeg vrtića i crkve, ali ih je u jednom slučaju otjerao župnik a u drugom građani. U blagdansko vrijeme 2021. na 2022. po cičoj zimi haračili su po groblju Miroševac. Po danu su krali gipsane vaze zlatne boje, torbice i novčanike posjetiteljima grobova, a noću su pomicali nadgrobne ploče, otvarali ljesove, dirali pokojnike. Neke ljesove nisu uspijevali otvoriti ni silom i alatom koji su imali uz sebe. Inače, Patricije D., kad ga je policija stjerala u kut, na kraju ih je sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali okrasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2024 21:13