NASILNIK IZ GOSPIĆA

Prvo prijetio ubojstvom, onda ju zatočio, a zatim i izbo: Tužiteljstvo nije mislilo da treba u zatvor

Potvrđeno nam je da se protiv osumnjičenog već vodio kazneni postupak zbog ranijih prijetnji supruzi

Pokušaj ubojstva u Gospiću

 Mario Pušić/

U Općinskom državnom odvjetništvu u Gospiću ne smatraju da su učinili propust u određivanju mjera opreza za J.M., osumnjičenika za dvostruki pokušaj ubojstva, po prethodnim prijavama za prijetnje ubojstvom i protupravno oduzimanje slobode, jer su, kako navode u odgovoru Jutarnjem listu, "okrivljeniku u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku izrečene mjere opreza koje su u trenutnim okolnostima ocijenjene adekvatnima".

Općinska državna odvjetnica u Gospiću Tatjana Šimunić-Adamović nam kaže da je, što se tiče njihova postupanja za događaj od 17. kolovoza, kada je prvotno uhićen zbog sumnji na spomenuta dva kaznena djela "ovo državno odvjetništvo dana 19. kolovoza 2022. protiv J.M. zaprimilo kaznenu prijavu Policijske uprave Ličko-senjske, Policijske postaje Gospić zbog kaznenih djela prijetnje i protupravnog oduzimanje slobode, počinjenih na štetu njegove supruge te je po zaprimanju kaznene prijave ovo državno odvjetništvo provelo hitnu dokaznu radnju prvog ispitivanja J.M. budući je imenovani uhićen i predan pritvorskom nadzorniku".

Međutim, iznijeli su i informaciju da je protiv osumnjičenog za pokušaj dvostrukog ubojstva već tada bio u tijeku kazneni postupak zbog ranijih prijetnji njegovoj supruzi. Dakle, ne onih od 17. kolovoza. No svejedno su smatrali da su mjere dostatne te da istražni zatvor kao takav nije potreban.

- Obzirom da se protiv istoga okrivljenika pred Općinskim sudom u Gospiću vodi kazneni postupak zbog kaznenog djela prijetnje počinjenog na štetu iste žrtve, ovo državno odvjetništvo je ocijenilo kako postoji zakonski razlog za određivanje istražnog zatvora iz članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku/08 zbog opasnosti od ponavljanja djela, a koja opasnost se može otkloniti primjenom mjera opreza iz kojeg razloga su okrivljeniku J.M. rješenjem ovog državnog odvjetništva naložene mjere opreza i to zabrane približavanja žrtvi na udaljenost manjoj od 50 metara iz članka 98. stavak 1. točka 4. ZKP/08 te mjera udaljenja iz doma iz članka 98. stavak 2. točke 10. ZKP/08, kažu nam u gospićkom tužiteljstvu.

Kako smo ranije javili, jutro nakon brutalnog krvoprolića u Gospiću, osim istrage samog događaja, započela je i ona koja bi trebala dati odgovore na pitanje je li bilo propusta u postupanjima prema osumnjičeniku J.M. (36) prošloga tjedna, kada je uhićen zbog dva kaznena djela prema supruzi, protupravnog oduzimanja slobode i prijetnje ubojstvom, pa onda pušten samo s mjerama opreza zabrane približavanja, ne i s određivanjem istražnog zatvora.

Županijska državna odvjetnica u Karlovcu Vera Magdić Bižanović nam je jutros potvrdila kako je "od Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću zatraženo žurno izvješće o postupanju u kaznenom predmetu koji je prema pisanju više internetskih portala prethodio jučerašnjem događaju".

Podsjetimo, nakon što je pušten uz mjere opreza i zbog čega je morao iseliti iz zajedničkog doma prošlog tjedna, J.M. je jučer oko 17 sati banuo u kuću u kojoj je živio sa suprugom te nožem izbo nju i 21-godišnjaka, kojega je tamo zatekao.

S teškim i po život opasnim ozljedama žrtve su prevezene u bolnicu, a napadač se dao u bijeg.

Oko 18.30 sati ostavio je djeci oproštajnu poruku na Facebooku, a policija ga je pronašla u večernjim satima zabarikadiranog u lovačkom domu kraj Gospića.

Nakon pregovora konačno se predao u 22.18 sati, te je od tada u policijskim prostorijama u Gospiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:56