NASILNA SMRT U SKOPLJU

Prvoosumnjičeni za ubojstvo Denisa Tota ima dosje, slikao se i s liderom makedonske oporbe

Oporbeni lider je žestoko napao premijera da zataškava slučaj, ali kada je izašlo ime osumnjičenika za ubojstvo, naglo je zašutio
 Dušan Miljuš, Facebook

Denis Tot (28), tragično preminuli mladi rukometaš iz Đakova, pokopan je na Gradskom groblju u svome rodnom gradu. Mladi rukometaš nasmrt je pretučen ispred noćnog kluba Privilege, odnosno njegove ljetne pozornice Summer club u skopskom gradskom parku.

On i Klementina Letkovska, 19-godišnjakinja koja je jedna od troje osumnjičenih za njegovu smrt, poznavali su se. Potvrdio je to na upit novinara Jutarnjeg lista ministar policije Oliver Spasovski. Jesu li se upoznali te kobne noći ili ranije, policija Sjeverne Makedonije još uvijek istražuje. Policija je dosad ispitala sve osobe koje su se zatekle ispred kluba, osoblje i vlasnika kluba, ali još uvijek nije došla do prvoosumnjičenog 28-godišnjeg Angela Georgievskog, koji već ima kazneni dosje u Sloveniji zbog izazivanja prometne nesreće i zloupotrebe opojnih droga. Ministar Spasovski nije dao određen odgovor zna li policija gdje je i je li možda ilegalno napustio Makedoniju, ali izričito tvrdi da u slučaju brutalnog premlaćivanja Denisa Tota nema bilo kakvih prikrivanja istine ili informacija koje se svjesno žele zataškati od javnosti.

image

Osumnjičena Klementina Levkovska

- Mi smo u manje od 24 sata od događaja priveli dvoje osumnjičenih, obavili razgovore, a od žrtve i svih osumnjičenih radi vještačenja oduzeti su mobiteli i odjeća - rekao je Spasovski.

Neodgovorena pitanja

No, i dalje u cijelom slučaju ima niz otvorenih pitanja koja i makedonski novinari postavljaju ministru. Jedno od njih je i zašto je policija vjerovala liječnicima i objavila da nema tragova nasilja, iako su znali da to nije istina već u četvrtak ujutro jer je policija bila i u Klinici za intenzivnu njegu gdje je Tot dovezen, ali i ispred kluba. O tome ih je obavijestila Hitna pomoć. Sobu intenzivne njege, u kojoj je bio smješten Denis Tot, osiguravala je policija. Osim liječnicima, pristup je bio dopušten samo roditeljima, ali ne i vodstvu kluba Butel i suigračima. O tome nam je svjedočio kapetan momčadi Bojan Spasovski.

- Glasine da se nešto dogodilo Denisu i da je pretučen došle su do nas prošlog četvrtka oko podneva, nakon što se on nije pojavio na treningu koji je bio zakazan za 9 sati. Ja sam mu osobno prvo poslao poruku, a poslije sam ga i zvao, ali nije bilo odgovora. Zvali su ga i drugi igrači. Kad smo čuli da je u bolnici u komi, otišli smo tamo, ali rečeno nam je da ne možemo do njega, da je bez svijesti i u kritičnom stanju. Nitko nije spominjao da ima bilo kakve ozljede - rekao nam je Spasovski.

image

Ljetna terasa Privilege summer kluba

Dušan Miljuš
image

Ljetna terasa Privilege summer kluba

Dušan Miljuš
image

Nadzorne kamere ispred kluba

Dušan Miljuš

Nekoliko sugovornika s kojima smo razgovarali rekli su nam da je Denis Tot jedan dio te kobne večeri proveo u separeu narodnjačkog kluba u društvu osoba koje su ga kasnije brutalno izudarale. U taj klub igrači Butela inače često ne zalaze, Spasovski nam je potvrdio da su kao momčad zajedno bili tamo prije dva mjeseca nakon pobjede nad Pelisterom.

Lider oporbe

Snimka brutalnog premlaćivanja Denisa Tota procurila je u javnost s porukom da se nešto želi zataškati i za sve se optužuje i ministra Spasovskog, ali i makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog. Kolege nam kažu da je, nažalost, ova tragična smrt iskorištena samo kao dio domaćeg političkog folklora da bi se izvukao još jedan slučaj koji bi trebao poslužiti za provociranje izbora. Ali ono što se primjećuje jest to da opozicijski lider Hristijan Mickoski, nakon što je objavljena fotografija osumnjičenog Angela Georgijevskog, u javnim istupima djeluje prilično "benigno" i traži da se slučaj ne politizira.

image

Osumnjičeni Angelo Georgievski i šef opozicije Hristijan Mickoski

Znakovito je da su nam kolege ukazali na jednu od fotografija prvoosumnjičenog Georgijevskog i Mickoskog na društvenoj mreži te da je Mickoski sigurno znao da je u društvu osuđivane osobe. Također smo doznali da zaštitarska tvrtka koja osigurava diskoteku Privilege, odnosno njezinu ljetnu pozornicu, vodi i osiguranje Mickoskog. Ljetna "pozornica" Privilegea Summer club smještena je inače u gradskom parku, nekoliko stotina metara od središnjega gradskog stadiona Vardara i Rabotničkog.

image

Osumnjičeni Andrej Kostovski

Divljačko premlaćivanje Denisa Tota još uvijek čeka odgovor na glavno pitanje - što je točno bio povod da mladi hrvatski rukometaš bude pretučen do smrti? Navodno su mu i jedan od napadača i djevojka koja ga je cipelarila pokušali pomoći, ali kad su vidjeli da je bez svijesti i kad su shvatili što su učinili, pobjegli su s mjesta događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. veljača 2024 16:10