PITANJE UBROJIVOSTI

Psihijatrijsko vještačenje optuženog za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića

U Dedića je ispaljeno najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja Škorpion te još četiri iz pištolja HS
Tomislav Viktor Basa
 Boris Kovačev/Cropix

Suđenje Tomislavu Viktoru Basi (51) za ubojstvo kontroverznog bankara Ibrahima Dedića nastavit će se kada bude završeno psihijatrijsko vještačenje kojim se treba ustanoviti je li Basa sposoban pratiti suđenje i je li u vrijeme ubojstva 1999. godine bio ubrojiv.

Odlučio je tako jučer sudac Zdravko Majerović pa su pravosudni policajci, koji su nakratko Basi skinuli lisice s ruku i nogu, optuženog vratili u remetinečki zatvor.

Jučerašnja rasprava počela je ponovno čitanjem optužnice koja Basu tereti da je s još jednom nepoznatom osobom, prema zajedničkom dogovoru, 3. srpnja 1999. godine oko 22.30 sati dočekao Dedića u ulazu zgrade u Ivekovićevoj 17 u Zagrebu u kojoj je stanovao te su ga ubili.

U Dedića je ispaljeno najmanje 22 komada streljiva iz automatskog pištolja Škorpion te još četiri iz pištolja HS. Zadobio je devet ustrijelnih i 13 prostrijelnih rana, od čega po pet u glavu i trup i ti su ga hici na mjestu usmrtili.

Nakon što su ga ubili, pobjegli su, a prilikom pucnjave na stubištu jedan od egzekutora je ranjen. BMW kojim su se dovezli na mjesto zločina nakon ubojstva su zapalili i on je pronađen nakon nekoliko sati u Biankinijevoj ulici.

Basa, bivši časnik HV-a, i jučer je ponovio da se ne smatra krivim te rekao da će obranu iznijeti na kraju postupka. Tužiteljica je predlagala da se čitaju neki nalazi vještaka dani neposredno nakon ubojstva, a obrana se tome protivila jer je smatrala da su to bila njihova mišljenja te da prvo treba čuti njihova mišljenja na raspravi.

Odvjetnici Jadranka Sloković i Ivan Krnić tražili su da se ne čita dio zapisnika o očevidu jer on upravo sadrži iskaz balističkog vještaka, ali se tužiteljica tome protivila.

U ovom postupku trebalo bi ispitati niz svjedoka, jednu svjedokinju u Kanadi i jednu iz Sarajeva. No, odlučeno je da će se prije nastavka suđenja Basu uputiti na psihijatrijsko vještačenje. q dm

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:56