VIRUS U DOMU

Pučka pravobraniteljica još nije dobila izvještaj o slučaju iz Splita, nisu pomogle ni požurnice

Podsjetimo, više desetaka starijih osoba iz tog doma zaraženo je Covidom-19, a najmanje 20 ih je preminulo
Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici
 Vladimir Dugandzic/Cropix

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović, koja je još 9. travnja, odmah po prodoru virusa u Dom za starije i nemoćne Split, pokrenula ispitni postupak te zatražila očitovanje od ravnatelja, a naknadno i od nadležnih Ministarstva zdravstva i Ministarstva socijalne politike, još uvijek nije dobila potrebnu dokumentaciju koja bi pokazala je li u postupanju nadležnih bilo određenih propusta.

Pravobraniteljica je uputila i nekoliko požurnica te upozorila nadležne da je njihova zakonska obveza dostaviti sve tražene informacije, no nadležni naprosto ne odgovaraju.

- Još uvijek nismo zaprimili izvješća inspekcijskih nadzora - ističu u pravobraniteljstvu.

image
Lora Vidović
Bruno Konjevic/Cropix

Podsjetimo, više desetaka starijih osoba iz tog doma zaraženo je Covidom-19, a najmanje 20 ih je preminulo. Pravobraniteljica je od ravnatelja zatražila informacije o tome kada su uočeni prvi simptomi, kada su o tome obaviješteni nadležni te koju zaštitnu opremu su koristili djelatnici. Od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zatražila je podatke o tome je li im se uprava Doma obraćala unatrag desetak dana radi dodatnih objašnjenja ili problema, a od Ministarstva zdravstva i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo izvješće o njihovu postupanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:20