NESREĆA U ZAGREBU

Pukim slučajem nije bilo više ozlijeđenih: ‘S tom fasadom nemamo sreće, sfušali su nam je...‘

‘Oduzele su mi se noge kad su mi javili da je s našeg prvog kata odletio komad na čovjeka‘
Mjesto nesreće u Zagrebu
 Tomislav Krišto/Cropix

Potporanj za nadvoj koji se unazad mjesec dana nalazi iznad balkonskih vrata na 1. katu zgrade na adresi Trg bana Josipa Jelačića 4 u samom središtu Zagreba, kako bi s ostatkom postavljene konstrukcije čekao predviđene radove na fasadi, odlomio se s prvim jačim vjetrom i potom pogodio prolaznika. Sreća u nesreći je da je taj komad metala sa izgrade iz 1906. godine u subotu oko 10.15 sati pao građaninu na dio ramena, kako je sam ustvrdio svjedocima, ponajviše prodavačicama cvijeća na Splavnici, koji su mu pritekli u pomoć. Odmah nakon toga je vozilom Hitne prevezen u Kliniku za traumatologiju gdje je napuknuće jedne kosti okarakterizirano kao teška tjelesna ozljeda.

Paralelno s time, na mjestu događaja policija je obavljala razgovore sa svjedocima, ali i sa stanarima ulaza s čijeg se dijela zgrade komad odlomio.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Nemili događaj tijekom kojeg pukom slučajnošću nije bilo i više ozlijeđenih osoba još je jednom pokazao ranjivost užeg centra Zagreba nakon dvaju potresa, zagrebačkog i petrinjskog.

Stanari ulaza s kojima smo razgovarali užasnuti su nesrećom, ali i tužni, nesretni i ogorčeni na inertnost sustava kad je u pitanju obnova. Ukupno je 12 suvlasnika od čega 11 privatnih osoba te država s tri lokala.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Oduzele su mi se noge kad su mi javili da je s našeg prvog kata odletio komad na čovjeka. Nakon prvog potresa sami smo iz pričuve uredili veliki zabatni zid i dimnjake i platili to preko 100 tisuća kuna. Upravitelju GSKG-a smo poslali račune i zahtjev za povratom dijela sredstava da bi nam rekli nakon nekog vremena da im se dokumentacija izgubila. Na red je došla fasada i iduću srijedu trebamo imati sastanak oko toga, a dok ne počnu radovi, prije mjesec dana nam je jedna tvrtka postavila metalno-drvenu konstrukciju kako bi zaštitila žbuku. I onda je zapuhao ovaj vjetar. S tom fasadom baš nemamo sreće. Prije osam godina tvrtka koja nam je to radila je sve sfušala jer se brzo počela ljuštiti - kaže za Jutarnji list stanarka ulaza s kojeg je odletio metalni komad.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Ljutnju ne skriva ni prema indiferentnosti gradskih otaca naspram stanovnika strogog centra grada jer im se, napominje, kad su koncerti i manifestacije na Trgu, zbog puno decibela zgrade tresu satima.

image
Tomislav Kristo/Cropix

- Na tu trešnju zbog muzike i vibracija koje su ponekad nepodnošljive potresi su došli samo kao šlag na tortu. I gradonačelnika smo kazneno prijavljivali zašto odobrava takvu buku. Koliko god smo se brinuli o našoj zgradi, uvijek postoje pojedinci koji poslovno love u mutnom - zaključuje stanarka zgrade s kojom je policija obavila razgovor.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Prolaznici i prodavači cvijeća s kojima smo razgovarali tijekom policijskog očevida ne skrivaju strah kad zapuše vjetar ili kad pada kiša.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:59