TORTURA

PULSKI KOMUNALAC TERORIZIRAO UGLEDNI BRAČNI PAR PROSVJETNIH DJELATNIKA 'Na naše je ime naručivao skupe pošiljke jer mrzi nas, talijansku manjinu'

Preko raznih kurirskih službi i pošte slao im je i po desetak paketa dnevno iz cijelog svijeta s plaćanjem pouzećem
 Shutterstock

Umirovljeni bračni par prosvjetnih radnika iz Pule pune dvije i pol godine proživljavao je pravu agoniju zbog svog 43-godišnjeg susjeda O.P., inače djelatnika komunalnog poduzeća, koji im je doslovno zapaprio život.

Taj susjed iz noćne more im je na njihovu adresu stanovanja iz dana u dan preko kurirskih službi i pošte slao desetak paketa. Točnije, preko interneta je naručivao razne predmete s plaćanjem pouzećem, pritom koristeći njihove e-mail adrese i kućni telefonski broj za potvrdu narudžbe, a u komunikaciji se služio njihovim imenima.

Kaznena prijava

Želio im je napakostiti. Razlog? Jer, prema vlastitom priznanju supružnicima, “mrzi talijansku manjinu i ne može si pomoći jer je bolestan”.

Tako se preko 500 paketa i obavijesti od listopada 2018. do ožujka ove godine “slilo” na vrata stana supružnika pulske Koparske ulice.

Sadržaj? Vrlo raznolik, ali i skupocjen. I to iz cijeloga svijeta.

Tako je njihov susjed u njihovo ime naručio iz Španjolske 15.000 kuna vrijednu kožnu jaknu, pet jednakih cipela veličine 38, pet ogrlica s privjescima od kamena, antistimulirajuću četku od 574 kune, četku za čišćenje lica vrijednu 1700 kuna, termo hlače za mršavljenje od 3400 kuna, deset kišnih jakni, sjemenke zdrave hrane, zrna zelenog papra za 639 kuna, gume za njihov auto...

- Muž i ja smo doslovno bili nemoćni. Svaki dan smo imali dostave paketa koje nismo naručili. Natezali smo se s dostavljačima, telefoni su nam konstantno zvonili. I svaki put smo se morali pravdati da ništa nismo naručili, da je sve na policiji i da tamo provjere.

Iako je policija podnijela kaznenu prijavu protiv susjeda zbog računalnog krivotvorenja i nedozvoljene uporabe osobnih podataka, mi i dalje strahujemo od možebitnih penala jer su proizvodi naručivani na naše ime i stizali su iz cijelog svijeta. I sve to košta. Taj susjed, koji je s našim sinom išao u prvi razred osnovne škole, je nezaustavljiv. Prije ovoga nas je već psihički torturirao i pismeno nam priznao da ne voli talijansku manjinu.

Oprostili smo mu jer je kao mali rano ostao bez roditelja te ga je odgojila teta koja je nedavno umrla. Ali ovo je prelilo čašu - ispričala je za Jutarnji list 70-godišnja umirovljena učiteljica koja sa 74-godišnjim suprugom ne vjeruje da će O.P. biti odgovarajuće kažnjen.

Priznanje

O navali paketa obavijestili su policiju koja se digla na noge i nakon višemjesečne istrage otkrila da je za sve odgovoran njihov susjed. Zaplijenili su mu kompjutor i mobitel i u njima našli korisnu korespondenciju.

- Inspektor koji je radio naš slučaj, nakon što smo sve u prosincu lani prijavili, pitao nas je sumnjamo li na koga. Iako smo sumnjali na tog susjeda, nismo mu rekli. Željeli smo da se istraga pravedno odradi temeljem dokaza. Iako je naš susjed sve inicijalno negirao, dokazi su tvrdili suprotno pa je priznao. A mi smo i prethodne njegove torture o kojima ne želim govoriti jer se tiču našeg sina, prijavili policiji. Inače, par dana nakon što ga je policija počela sumnjičiti, O.P nas je nazvao i rekao:

‘Oprostite, ja sam lud. Neka mi oprosti i vaš sin’. Nakon dvije i pol godine agonije koju s njim prolazimo, više nema povratka. Slučaj je preuzela policija. Mi smo mu jednom već oprostili, a to nije znao cijeniti - zaključila je ogorčena umirovljenica, koja niti jednu obavijest o pristigloj pošiljci nije potpisala, a kamoli preuzela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:07