PAD SUPERTALENTA

Punici poklonio ukradeni bazen i ležaljke, djevojku vodio u Egipat, obasipao je zlatom...

Na ispitivanju u tužiteljstvu odlučio je šutiti kao zaliven

Petar Bruno Basić

 Branko Banjac/Nova Tv

Kad su policajci prije tri dana došli na vrata Petra Brune Basića (31), nekadašnjeg pobjednika Supertalenta, bio je manji od makova zrna. Jer nije odmah znao je li razlog posjeta policije eventualna prijava da je prekršio nedavnu sudsku mjeru zabrane prilaska svojoj djevojci koja ga je prijavila za nasilje u obitelji ili je, pak, riječ o seriji kaznenih grijeha. Na licu mu se iščitavala nelagoda ali i nemoć kad je shvatio da je njegovu lagodnu životu s druge strane zakona došao kraj.

Zagrebački kriminalisti su si, naime, dali truda i kompletirali mozaik serijskih prepada u zlatarnice u kojima je posrnuli fitness trener, inače po zanimanju tehničar za špediciju i logistiku ali bez posla, digao zlatninu ‘tešku‘ preko 138.450 eura.

image

Petar Bruno Basić (sredina)

Branko Banjac/Nova Tv

Usput su ujedno Basića povezali i sa elegantom krađom iz Bauhausa koju je odradio s nevjerojatnom lakoćom kako bi usrećio punicu sa poklonima vrijednima 2254 eura, a na sve ga se sumnjiči i za tri krađe registarskih tablica sa tuđih vozila.

Istražitelji sumnjaju da je 21 zlatni lanac i 38 zlatnih narukvica otuđio, brzinom munje, nakon temeljitog razgledavanja i ‘biranja‘, iz zlatarnice Zaks u Arena Centru u Ulici Vice Vukova. Bilo je to 18. srpnja oko 20.20 sati kada je 23-godišnju zlatarku pošpricao suzavcem i tako ju lakše ozlijedio kako bi se domogao plijena vrijednog 90.961 euro. Identičan stres priuštio je i zlataru Diaria u Ninskoj ulici u Sesvetama gdje je ukrao 475 grama zlata u platnenom smotuljku vrijednom 47.500 eura.

S obje lokacije istražitelji su ga povezali pomoću baznih stanica jer se od mobitela nije odvajao, a zanimljivo je da je do zlatarnica, kako doznajemo, odlazio u Renaut Cliju u vlasništvu majke svoje djevojke. Na to je vozilo, međutim, stavljao nepripadajuće registarske oznake kako bi planirano zameo tragove i kako ona ne bi upala u eventualne probleme zbog njega.

image
Pu ZagrebaČka/
image
Pu ZagrebaČka/

Basić, koji je zaradio 200.000 kuna kao pobjednik Supertalenta 2016. godine i uspio svojim vještinama i isklesanim tijelom osvojiti publiku, narednih će mjesec dana provesti iza rešetaka remetinečkog zatvora. Sutkinja istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici mu je odredila jednomjesečni istražni zatvor kako ne bi utjecao na svjedoke i ponovio djelo. Na ispitivanju u tužiteljstvu odlučio je šutiti kao zaliven, a kako doznajemo, u prilog mu nikako ne idu pronađene stvari tijekom pretresa doma njegovih roditelja kao i doma njegove nevjenčane partnerice i njezine majke.

Jer u stanu njegovih roditelja policija je, među ostalim, pronašla 1000 eura gotovine, zlatninu za koju tek trebaju utvrditi porijeklo te jedan sprej suzavac, dok je kod punice pronađena kompletna oprema koju je ukrao iz Bauhausa.

image
Pu ZagrebaČka/

Naime, na jednoj od snimaka videonadzora se vidi kako početkom srpnja dolazi bijelim Citroen jumperom do trgovačkog centra. Uzima velika transportna kolica za kupnju te na njih, u maniri poštenog kupca, stavlja veći vrtni bazen, dvije ležaljke, roštilj, dvije stolice, suncobran te prijenosnu klimu. I umjesto da se zaustavi na blagajni i plati 2254 eura koliko sva ta roba vrijedi, Basić je samo ležerno produžio iz trgovine van bez plaćanja. Stvari je potom ukrcao u vozilo s kojim se dovezao, te sve otpremio kod partneričine majke, navodno kao znak darežljivosti, poštovanja... Jer ipak je ljeto i vrućine su nesnosne.

Iako nije radio, čini se da nikome u njegovu okruženju nije bilo čudno odakle mu tolika galantnost. Djevojku je vodio na putovanje u Egipat, rado joj je poklanjao zlatninu... a ona je mislila da zarada za te stvari potječe od njegova klađenja jer je, navodno, ogrezao o online igre na sreću.

Policija Basića tereti, kako smo jučer pisali, za dva razbojništva, jednu krađu i tri krivotvorenja isprava, a ušli su mu u trag nakon što su medije preplavile snimke jedne njegove razbojničke akcije pa je pravodobno reagirao jedan drugi zlatar koji ga je prepoznao kad mu se pojavio u zlatarnici.

image
Pu ZagrebaČka/

Razbojništva je odradio prema istom scenariju i u sličnom outfitu. Unatoč nesnosnim vrućinama, nosio je košulje dugih rukava valjda kako bi prikrio tetovaže koje ima po rukama. Na glavi je uvijek nosio francuske kapice različitih boja, a lice si je ‘štitio‘ dioptrijskim naočalama. Ukradenu zlatninu je uglavnom prodavao, a dio možda i poklonio. U svojim lopovskim aktivnostima pričinio je 140.715 eura štete, a za koliki će točno iznos odmah biti obeštećeni zlatari, biti će poznato po dovršetku vještačenja i prepoznavanja zlatnine koja je od njega u pretresima oduzeta.

Inače, do ovog uhićenja kaznena mu je evidencija bila čista, a od prije je tri puta prekršajno kažnjavan - dva puta zbog prometa a nedavno i za nasilje u obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:38