NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Računovotkinja i njezin suprug iz tvrtke Tipteh izvukli 1,2 milijuna kuna

Martina Kranjčec pravdala je isplate izmišljenim uslugama raznim tvrtakama, a jedna od takvih je bio i DHL
 Krešo Raguž

Bivša računovotkinja u tvrtki Tipteh Zagreb Martina Kranjčec (39) i njezin suprug Renato Kranjčec (46) jučer su nepravomoćno osuđeni na zagrebačkome Županijskom sudu zbog toga što su iz Tipteha od 2010. do 2014. izvukli oko 1,2 milijuna kuna.

M. Kranjčec, koja je u izvlačenju novca imala puno veću ulogu, dobila je djelomičnu uvjetnu kaznu od 22 mjeseca zatvora, s time da u zatvor mora najmanje 10 mjeseci, dok preostalih 12 mjeseci neće morati odslužiti ako u sljedeće četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Njezin suprug dobio je 10-mjesečnu uvjetnu kaznu također s četverogodišnjim rokom kušnje.

Najmanje 15 faktura

Oboje moraju vratiti Tiptehu otuđenih 1,2 milijuna kuna, a jučer se nisu pojavili na objavi presude. Tijekom postupka oboje su priznali djelo, a M. Kranjčec je pokušala svu krivnju preuzeti na sebe, tvrdeći kako suprug nije ništa znao. Međutim, pobilo ju je grafološko vještačenje koje je pokazalo da je suprug potpisao najmanje 15 faktura na osnovi kojih je njegovoj tvrtki prebacivala novac.

M. Kranjčec je, prema presudi, od 2010. do 2014. kao računovotkinja novac s računa Tipteha tokenom prebacivala na svoj i suprugov račun te račun suprugove tvrtke HK Kranjčec.

Suprug se ljutio

Isplate je pravdala izmišljenim razlozima, tako da je sebi isplatila oko milijun kuna koje je pravdala isplatama raznim tvrtkama poput DHL-a ili pak plaćanjem putnih troškova. Suprugu je, pak, uplatila 67.000 kuna također to pokrivajući krivotvorenom isplatama drugim tvrtkama, a na kraju - od 2013. do 2014., oko 187.000 kuna platila je tvrtki svog supruga koji je, pak, za te isplate izdao krivotvorene fakture. “Novac koji sam uzela dala sam u većemu dijelu za uređenje naše obiteljske kuće te sam ga posudila rodbini”, rekla je u svojoj obrani i dodala da se suprug “jako ljutio na nju kada mu je 2014. otkrila da je potkradala tvrtku u kojoj je radila”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:00