MALVERZACIJE SA ZEMLJIŠTEM

RAD ZA OPĆE DOBRO General Kruljac ponovno osuđen za aferu Sibinj, ovaj put na godinu dana

Osuđeni Kruljac i još četvorica nezadovoljni osuđujućom presudom, ali i USKOK kojemu je optužnica doživjela priličan krah. Novo je vijeće prihvatilo nalaz Miroslava Pauzera od 32 kune po kvadratu što je po mišljenju suda „u granicama tržišne vrijednosti, pa se nije radilo o pribavljanju nepripadne imovinske koristi.“ Tako je izbrisana i šteta od 58 milijuna.
Mladen Kruljac
 Vlado Kos / Hanza Media

Popriličan krah novom nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku doživjela je USKOK-ova optužnica protiv šestorice okrivljenih u tzv. aferi Sibinj, među kojima je najzvučnije ime bivšeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, umirovljenog generala Mladena Kruljca.

U nevjerici je bio predstavnik USKOK-a Darko Dodig nakon što je sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Darka Krušlina u velikoj mjeri ublažilo navode optužbe. Pri tome im je najteži udarac odluka suda da Općina Sibinj inkriminiranom prodajom zemljišta u Zoni maloga gospodarstva nije oštećena za 58 milijuna kuna, kao i da država nije radnjama generala Kruljca oštećena za 3 milijuna kuna, što je tvrdio USKOK, nego za samo 67.549 kuna. Toliko je, naime, tvrdi sud stajao angažman 18 vojnika inženjerijske postrojbe koje je Kruljac poslao na izvođenje infrastrukturnih radova u Zoni „čime je otišao izvan okvira zapovijedi.“

Naposlijetku je ostala samo šteta od 67.549 kuna za koju je, smatra sud, kriv Kruljac koji taj iznos po pravomoćnosti presude mora vratiti državi. Presudom je nezadovoljna bila i većina okrivljenih, koji su proglašeni krivima, među kojima posebno Kruljac.

Podsjetimo, u ovoj aferi sudilo se šestorici okrivljenika, a suđenje je ponovljeno nakon što je Vrhovni sud poništio prvu prvostupanjsku presudu istoga suda, ali pred vijećem kojim je predsjedao sudac Zvonko Vrban. Tom su presudom bile prihvaćene sve teze USKOK-a, a svi okrivljeni dobili su zatvorske kazne – bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić 6 godina, član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković 5,5 godina, Kruljac godinu i pol dana, a poduzetnici Ivan Rimac 3 godine i 10 mjeseci, Željko Garić 2 godine, te Zdravko Sočković 15 mjeseci. Sada su im kazne znatno ublažene, a Rimac je potpuno oslobođen krivnje. Bezuvjetne kazne zatvora dobili su Batinić i to 3 godine i 2 mjeseca, te Mišković 2 godine, dok su ostaloj trojici izrečene kazne zamijenjene radom za opće dobro. Kruljac i Garić dobili su godinu dana, a Sočković 9 mjeseci, no iza rešetaka neće ići. Vidno razočaran i ljutit bio je Kruljac po izlasku iz sudnice. Samo je kratko rekao: „Obratite se pukovniku Zebecu!“, aludirajući na bivšeg načelnika Vojne policije pukovnika Tihomira Zebeca kojeg smatra odgovornim za njegov sudski progon.

U konačnici, ukupno 20 godina i 2 mjeseca bezuvjetnog zatvora izrečenih prije tri godine, danas je palo na 5 godina i 2 mjeseca bezuvjetnog zatvora, odnosno 2 godine i 9 mjeseci zatvora zamijenjenih radom za opće dobro. Optužnica je Batinića i Miškovića teretila da su zemljišta darovana od države prodavali po povlaštenoj cijeni i po prethodnom dogovoru s poduzetnicima koji su parcele kupili, a kasnije preprodali, dok su s Kruljcem, pak, „dogovarali infrastrukturne radove kako bi se podigla vrijednost zemljišta.“

Optužnica, a i prva presuda bazirane su na vrijednosti zemljišta od 35 eura po kvadratu, prema procjeni vještakinje Dinke Šurjak. Vrhovni sud je, pak, ustvrdio da je to vještačenje bilo pogrešno. Novo je vijeće prihvatilo nalaz Miroslava Pauzera od 32 kune po kvadratu što je po mišljenju suda „u granicama tržišne vrijednosti, pa se nije radilo o pribavljanju nepripadne imovinske koristi.“ Tako je izbrisana i šteta od 58 milijuna.

Sud nije mogao dokazima povezati dogovor Batinića i Miškovića s Rimcem, pa je ovoga oslobodio, dok su Garića osudili, jer smatraju da je njegov dogovor s Batinićem i Miškovićem o pogodovanju pri kupoprodaji zemljišta dokazan. Prvookrivljeni Batinić, kao i prigodom izricanja prve presude, nije se pojavio na objavi. Podsjetimo, tada je pobjegao u BiH, čije državljanstvo posjeduje, pa je za njim raspisana tjeralica. U Hrvatsku se vratio tek po ukidanju prve presude.

Kruljčev odvjetnik Branko Šerić presudu je nazvao kompromisnom, što po njemu ne bi trebalo egzistirati, izrazivši i razočaranje jer su očekivali oslobađajuću presudu..

- Sigurno ćemo se žaliti. Sud je išao linijom manjeg otpora da održi osuđujuću presudu, ali ne znam kojim se parametrima služio odredivši štetu od 67.000 kuna, jer nije prihvatio prijedlog obrane za vještačenje visine te štete, a onda da ne bi oštetio generala je donio kaznu radom za opće dobro. Kad je riječ o zapovijedanju, i dalje tvrdimo da je za uporabu inženjerije isključivo bila odgovornost generala Kruljca. Sve drugo su konstrukcije, rekao je Šerić, dok je tužitelj Dodig prozvao sud za povredu zakona.

- Vještačenje na koje se sud poziva i koje je temelj presude potpuno je nezakonito, neprihvatljivo i protivno pravilima struke. Sud je institut stalnog sudskog vještaka doveo do apsurda jer je, pored 20 stalnih sudskih vještaka, vještačila osoba koja to uopće nije. Kazne su posljedica prekvalifikacije kaznenih djela i žalbu ćemo podnijeti najvjerojatnije iz tih razloga. Sud je utvrdio i da nema štete za Općinu, te posljedično za RH. Rimac je u roku od tri mjeseca na svoj tekući račun od ovih transakcija inkasirao 27 milijuna kuna. Postoji izreka u zapadnim zemljama: „Ne pitajte me za prvi milijun“, a u RH ta izreka vrijedi: „Ne pitajte me za 27 milijuna“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:54