JUTARNJI DOZNAJE

‘Radi se o huliganima starima 18 i 20 godina, dvojica su se od straha sami prijavili policiji‘

Nitko od njih, barem po sudskim evidencijama, dosad nije kažnjavan za neko veće kazneno djelo, ali sada im prijeti tri godine zatvora
Milorad Pupovac i navijači sa skandaloznim transparentom
 Hanza Media, Afp

Odjel organiziranoga kriminaliteta zagrebačke policije jučer je nakon kriminalističkoga istraživanja kazneno prijavio nekolicinu navijača Dinama koji su u četvrtak navečer u Kustošijanskoj ulici držali transparent “j.... ćemo srpske žene i djecu”, te su pritom vikali “ubij, ubij, ubij Srbina”.

Premda policija jučer poslijepodne još nije bila službeno izvijestila o dovršetku kriminalističkoga istraživanja, kako neslužbeno doznajemo, mladići, navodno njih petorica, kazneno su prijavljeni zbog javnoga poticanja na nasilje i mržnju za što im prijeti do tri godine zatvora.

Poticanje na mržnju

Naime, prema odredbama Kaznenoga zakona, javno poticanje na mržnju čini onaj “tko putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno potiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, podrijetla, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina”.

Policija i Državno odvjetništvo procijenili su kako se u slučaju držanja transparenta s napisanom prijetnjom prema pripadnicima srpskoga naroda te uzvikivanjem “ubij Srbina”, ostvaruju upravo obilježja takvoga djela. Također, zanimljivo je, zakonodavac je za to kazneno djelo propisao i kvalificirani oblik, ako je netko organizirao najmanje tri osobe radi poticanja na mržnju, za organizatora je propisano kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Istražni zatvor

Međutim, zasad nije poznato hoće li netko među prijavljenima biti prijavljen kao organizator isticanja transparenta.
Policija je kriminalističko istraživanje provela u suradnji sa zagrebačkim Općinskim državnim odvjetništvom te je zajednički odlučeno da se osumnjičenici predaju pritvorskom nadzorniku, odnosno u ovoj fazi postupka nije im omogućeno da se brane sa slobode. Budući da je u sve uključeno i Državno odvjetništvo, za očekivati je da će protiv osumnjičenika biti zatraženo i određivanje istražnoga zatvora, a o čemu će odlučivati dežurni sudac istrage zagrebačkoga Županijskoga suda.

image
AFP

Kako pak neslužbeno doznajemo, jedan ili dvojica navijača s fotografije sami su otišli u policiju nakon što su pozvani na obavijesni razgovor, a navodno su se neki od mladića policajcima potužili kako su zaprimili ozbiljne prijetnje od starijih BBB-a zbog transparenta koji su izvjesili, odnosno zbog štete koju su nanijeli ugledu i navijačke skupine i postrojbi HOS-a. Gotovo odmah nakon objavljivanja fotografije na društvenim mrežama policija je identificirala većinu mladića s fotografije jer ih poznaju kao pripadnike BBB-a.

Pretrage

Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, o mlađim navijačima u dobi između 18 i 20 godina, poznatima unutar navijačke populacije, a jedan od njih navodno je obnašao i manju administrativnu funkciju u malonogometnom klubu “Futsal Dinamo”.
Kako doznajemo, ne radi se samo o zagrebačkim dečkima, nekolicina onih koji su na fotografiji s bakljama i sramotnim transparentom dolaze iz gradova u okolici metropole.

No, koliko smo uspjeli provjeriti, nitko od njih, barem po sudskim evidencijama, dosad nije kažnjavan za neko veće kazneno djelo. Policija je u jučerašnjemu priopćenju potvrdila kako se kriminalističko istraživanje provodi nad šest osoba, a osumnjičenicima su tijekom jučerašnjega dana pretraženi i domovi kako bi se pronašao sporni transparent.

Pljušte osude

Nije poznato što je u pretragama nađeno, kao niti kako su se osumnjičenici branili na policiji.

Objavljivanje fotografije sa skupinom mladića koja su u četvrtak navečer u Kustošijanskoj ulici izvjesili transparent s gadljivom porukom izazvala je dosad neviđenu reakciju i osudu sa svih strana političkoga spektra.

Fotografiju je snimio fotograf Nikola Šolić koji ju je prvo objavio na Facebooku. Skupinu mladića s bakljama u rukama i sramotnim transparentom snimio je dok je slučajno prolazio ulicom.

Ekipa mladića snimala se na terasi koju je vlasnik prostora dao Bad Blue Boysima da je oslikaju. Na terasi tako stoji natpis “Purgeri Dinamo svetinja”, a sam je vlasnik ostao iznenađen onim što se očito događalo nakon oslikavanja.

Osude su, naravnom, pljuštale i s ljevice, ali i s desne strane jer su doslovce sve političke i građanske opcije natpis “j...... srpsku žene i djecu” našli duboko uvredljivim i nehumanim.

image
Davorin Karačić
Robert Fajt/Cropix

Jedan od dugogodišnjih BBB-a Davorin Karačić, odvjetnik koji je branio Marka Perkovića Thompsona, za Nedjeljni kaže kako je primio poziv jednog od roditelja uhićenih mladića iz Kustošije da brani njihovog sina.

- Odbio sam zbog privatnih obaveze. Da nisam spriječen, prihvatio bih. Ali ne zbog toga što smatram da ti bezobraznici nisu pogriješili, nego zato što sam odvjetnik. Ovo što su napravili je sramotno, popišali su se na sve što je grupa dobrog napravila, od Domovinskog rata do nedavnog potresa - priča Karačić.

Kao pripadnik BBB-a, kaže Karačić, s ekipom “trećerazrednih bezobraznika” obračunat će se sama navijačka grupa.

Na pitanje ima li veze kustošijanski dernek s posljednjim akcijama BBB-a vezanim za incidente u Vukovaru, Karačić odgovara kako u to ne vjeruje. A ta vukovarska priča koja se zasad ne povezuje s ovim slučajem ide otprilike ovako. U Vukovaru su prije mjesec dana prema službenim priopćenju, “skupina jedne navijačke skupine napala dvojicu mladića od 24 i 29 godina, a jedan među njima zadobio je lakše tjelesne ozljede”.

image
Uhićeni pripadnici BBB-a
Ronald Goršić/Cropix

Ubrzo se oglasio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je taj napad okarakterizirao kao “jedan od najdrastičnijih jer je riječ o napadu u kojem su sudjelovali lokalni navijači i oni koji su došli iz drugih krajeva Hrvatske. Napad se odvio ispred gradskog poglavarstva u pola bijela dana i mogao je završiti mnogo ozbiljnije nego što je na sreću završio”.

Uskoro, u posljednjih 20-ak dana, na društvenim mrežama BBB iz cijele Hrvatske počeo je objavljivati fotografije s transparentima na kojima je među ostalim pisalo: “Zovi, samo zovi, opet će se gusta magla spustiti” uz navodnu podršku gradu Vukovaru, a na svakoj od tih objavljenih fotografija bio je prikazan i transparent na kojem je pisalo “Ćao inspektore”. Poruke su stizale iz brojnih zagrebačkih kvartova, ali i iz drugih krajeva Hrvatske.

Vukovarska priča

- Ta vukovarska priča je nešto sasvim drugo. A ako su oni željeli biti veći od samog pape, o tome ćemo naknadno razgovarati. Unutar grupe - kaže Karačić.

Karačić je jedan od rijetkih BBB-ova koji su jučer javno željeli komentirati slučaj. Sve ono što su komunicirali još u petak, ponavljali su i jučer.

- Ne, nije svojevrsna omerta. Ti dečki su izdali kodeks - bila su očitovanja koja smo dobivali.

S duge strane, pljušte političke reakcije na kustošijanski dernek sa sramotnim transparentom.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je na jučerašnjoj konferenciji za medije osudio ovaj gnjusni čin.

- Mladići s Kustošije su statisti, a glavni glumci, scenaristi i redatelji su vođe političkih kampanja pojedinih stranaka i lidera koji na mržnji prema Srbima žele steći moć kako bi izrabljivali Hrvate - govorio je jučer Pupovac.

Sramotan natpis

O sramotnom natpisu govorio je i predsjednik države Zoran Milanović. - Država je reagirala, to je dobro. Najbolje je da je država zaštitnik građana kroz transparentan sustav zaštite, nego da to rade političari izvana kao dušobrižnici. Hrvatska država se zasad pokazala kao normalna država - poručio je Milanović i dodao kako se nada da će oni koji su to napisali shvatiti da nemaju potporu ni među jedan posto Hrvata.

image
AFP

- Ovo jučer nije bio prekršaj protiv javnog reda i mira, ovo je govor mržnje. Dok god policija bude reagirala kao da se radi o prekršaju protiv javnog reda i mira, ovo će se i dalje događati, ali nije policija kriva, takav je zakon. Ovakve stvari treba kriminalizirati. Ovo nije prekršaj, nego kazneno djelo i treba jasnije definirati stvari u zakonu i osuditi, onda će i policiji i sudovima biti lakše - kaže Milanović.

On je pak naveo i kako se na stranu stavlja činjenica ovakvim potezima “ispadaš primitivan i nikakav prema vani, mislim prema zapadu, prije svega”.

Rastezljiv pojam

Slučaj govora mržnje na Kustošijanskoj komentirala je jučer i Bruna Esih. Ona je pak poručila da je govor mržnje rastezljiv pojam.

- Na svoj račun sam jako puno puta doživjela govor mržnje. Teško je definirati što je sve govor mržnje. Ja se s takvim stvarima ne bih igrala nego bi pozivala na razum - navela je Esih.

Među onima koji su jučer najoštrije osudili gnjusni transparent bio je Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga. Oni su pak naveli kako su “HOS-ovci časno ratovali, poštivajući Ženevsku konvenciju i ratno pravo te su humano postupali s ratnim zarobljenicima”.

- Grozimo se nad zločinima prema svima, a posebno prema djeci i ženama. Najoštrije osuđujemo gnjusni transparent koji je izvjesila skupina od 15-ak mladića tijekom crtanja grafita u Kustošijanskoj ulici u Zagrebu - poručili su.

Iz udruge Dinamo to smo mi ostali su pri stavu koji su podijelili u petak. Nema službene reakcije, jer je to stvar BBB-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:48