STRAVA NA AUTOCESTI

RADNIK VUČNE SLUŽBE 'Radim ovaj posao već godinama, ali nikada još nisam vidio da se četiri života ugase u nesreći u kojoj je sudjelovao jedan auto'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Mjerač brzine ostao je zakucan na 140 km/h i već je letimičan pogled na uništenu bijelu Škodu Octaviju karavan izazivao nemir, kao i sama pomisao što je sve nesretnih petero ljudi koji su se u njoj nalazili prolazilo u tih nekoliko trenutaka stravične prometne nesreće u kojoj ih je četvero izgubilo život.

Tragedija

- Radim ovaj posao već godinama, ali nikada još nisam vidio da se četiri života ugase u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao jedan automobil. Konačno, ova Škoda i nije automobil u kojem se tako lako pogiba, ali... - riječi su zaposlenika vučne službe iz Županje koja je preuzela ovu metalnu grobnicu u kanalu pokraj autoceste A3 nedaleko od odmorišta Bošnjaci.

Vladica Rašić (42) i njegov 14-godišnji sin iz Kruševca te Aleksandra (43) i Žikica Janković (47) poginuli su u ovoj velikoj tragediji, a 28-godišnji Dragan Vučićević iz Batajnice prošao je s lakšim ogrebotinama i jedini je preživio ovu stravu na cesti u noći sa srijede na četvrtak oko 00.30 sati. Vučićevića, koji je sjedio na mjestu suvozača, spasila je činjenica da je bio vezan sigurnosnim pojasom. Ostalih četvero - vozač Vladica Rašić, njegov maloljetni sin te drugih dvoje putnika koji su sjedili na stražnjim sjedalima - nije bilo vezano.

Umoran vozač

Da jesu, epilog bi gotovo sigurno bio drugačiji za državljane Srbije koji su putovali prema Sloveniji. Rašić je u Ljubljanu krenuo radi liječničkog pregleda koji je imao zakazan u tamošnjoj bolnici, a sin je išao s njim da mu pravi društvo.

Ostali putnici s njima su se u automobilu našli preko jedne od aplikacija za dijeljenje troškova prijevoza. Sudeći prema vremenu u kojem se nesreća dogodila, Rašići su iz Kruševca, grada u središnjoj Srbiji, vjerojatno krenuli oko 20 sati i iza njih je, uz pretpostavku da su povremeno i stali, bilo 4,5 sati vožnje. U Hrvatsku su na graničnom prijelazu Bajakovo ušli oko ponoći i nije isključeno da je odmorište Bošnjaci trebalo biti ono na kojem su se kanili odmoriti prije nastavka puta. No, pogibelj ih je zadesila oko 500 metara prije odvajanja za to odmorište. Pretpostavlja se da je vozača svladao umor, moguće je da je nakratko sklopio oči, dovoljno do izgubi nadzor nad vozilom.

Kočenje

“U jednom je trenutku vozač osobnog vozila izgubio nadzor nad vozilom i sletio s ceste te udario u zaštitnu ogradu uz autocestu. Od siline udara i zadobivenih ozljeda smrtno su stradale četiri osobe (42-godišnji vozač te putnici iza u vozilu, 14-godišnjak, 43-godišnjakinja i 47-godišnjak), dok je suvozač 28-godišnjak, koji je jedini koristio sigurnosni pojas, lakše ozlijeđen. Ovim putem ponovno želimo naglasiti da je nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan od četiri ubojice u prometu na cestama i apeliramo na sve vozače i putnike da koriste sigurnosni pojas za vrijeme prevoženja u vozilima”, priopćili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Video snimio: Vlado Kos / Cropix

Kako smo doznali, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom što ga je zanijelo u lijevu stranu, ali nije udario u središnju ogradu koja odvaja dva traka autoceste, nego je smotao volan udesno pokušavajući ispraviti automobil, pri čemu je i kočio što je vidljivo iz tragova na asfaltu. No, više nije mogao držati vozilo pod kontrolom te je zakačio ukošeni početak zaštitne ograde na desnoj strani autoceste. To ga je bacilo u zrak pa je preletio na zelenu površinu, pri čemu se nekoliko puta prevrnuo, probio zaštitnu ogradu za divljač i završio u dubokom kanalu.

Reanimacija

Svih četvero poginulih ispali su iz automobila, pri čemu ih je troje na mjestu preminulo. Glasnogovornica vinkovačke bolnice Sonja Marinković potvrdila nam je da su jednog unesrećenog u bolnici pokušali reanimirati, ali bezuspješno.

Dragan Vučićević nije imao snage ni volje za davanje bilo kakvih izjava predstavnicima medija. Poginuli su, pak, prevezeni na Odjel patologije u Vukovaru gdje će biti obavljena obdukcija.

FOTOGALERIJA: Automobil u kojem se četvero srpskih državljana odvezlo u smrt

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:20