PALJEVINA

Radovan Ortynski: Neka policija utvrdi motiv, čudno je to

Radovan Ortynski (u krugu)
 HANZA MEDIA

Splitska policija u manje od 48 sati uhitila je dvojicu Bračana koje kriminalistički istražuje zbog podmetanja požara u vikendicu Radovana Ortynskog, bivšeg glavnog državnog odvjetnika i istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda, u Postirama na Braču.

Požar je buknuo u subotu u 21.30 sati i u cijelosti progutao prizemlje. Na zgarištu prizemlja vatrogasci su pronašli kantu s tragovima benzina, a zapaljivom tekućinom bio je poliven i kat kuće, koji je nasreću spašen intervencijom bračkih vatrogasaca koji su nakon dojave susjeda na požarište došli s pet vozila i 18 ljudi. Osim tragova benzina, naišli su na tragove krvi koji su vodili do obližnje šume.

Ozlijedilo ga staklo

Uzrok ozljede moglo bi biti prsnuće stakla zbog neke eksplozije koja se mogla dogoditi zbog benzinskih para, pa da je krhotina raskrvarila počinitelja, na što on, očito, nije računao. Kako smo neslužbeno doznali, dvojica uhićenih su s područja Supetra, no splitska policija zasad to ne potvrđuje. O intenzitetu požara svjedočilo je to da je vatra deformirala betonsku terasu koja dijeli prizemlje od kata, čemu je svjedočio i Nikola Martinić, zapovjednik supetarskih vatrogasaca koji je rukovodio akcijom gašenja požara. - Policija me još u subotu navečer obavijestila o požaru, no sadržaj tog razgovora mora ostati tajna. Ništa ne mogu komentirati u cilju daljnje istrage. Reći ću vam samo da mi je malo čudno da su lokalni ovisnici samo tako zapalili moju kuću. Neka policija otkrije pravi motiv podmetanja požara, a ja ih to neću niti pitati - rekao nam je bivši glavni državni odvjetnik.

Na naš upit je li mu u posljednje vrijeme netko prijetio, je li možda s nekim u sukobu, dovodi li paljevinu možda u vezu sa sporovima koje zbog zemljišta na otoku Hvaru vodi s tamošnjim mještanima, Ortynski nam je odgovorio:

- Ne, nisam dobivao nikakve prijetnje niti sam i s kim na Braču u sukobu. Što se tiče mojih sporova vezanih uz zemljište na Hvaru, njih vodi moj odvjetnik. Neki spor dobijem, neki izgubim i ne vidim da bi to bio razlog podmetanja požara - rekao nam je bivši glavni državni odvjetnik.

Kad smo ga podsjetili da je i kao istražni sudac dobivao prijetnje, da su mu u medijima bile objavljivane osmrtnice, Ortynski nam je znakovito odgovorio: - To su činjenice. To se sve zna.

Veza posla i paljevine

Stekli smo dojam da i Ortynski smatra kako paljevina ima veze s njegovim poslom u pravosuđu. Ortynski je kao istražni sudac vodio istragu protiv tzv. zločinačke organizacije, istraživao je brojna ubojstva, krijumčarenja droge, gospodarski kriminal. Smijenjen je s funkcije glavnog državnog odvjetnika, a u svom govoru u Saboru otvoreno je govorio o sprezi politike i organiziranog kriminala.

Na naš upit je li policija s njim obavila i službeni razgovor, odgovorio je da nije. Trenutačno je u Zagrebu i zbog zdravstvenih razloga nije u mogućnosti otići na Brač. Štetu je prijavio osiguravajućem društvu, a od policije očekuje da ustanovi motiv zbog kojeg mu je zapaljena vikendica koja je samo zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca spašena od potpunog uništenja. Jesu li za otkrivanje sumnjivca bili presudni tragovi benzina, odnosno njegova točenja na nekoj od lokalnih pumpi ili možda tragovi krvi, također su pitanja na koja bi trebala odgovoriti istraga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:14