KAZNENO PRIJAVLJENI

Rafael i Antun: Primitivci koji su napali Indijce u Zagrebu ekspresno na slobodi, evo i zašto!

Iduće je na potezu tužiteljstvo koje mora odlučiti o optužnici. Prijeti im do tri godine zatvora

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Sramotno divljaštvo nad dvojicom državljana Indije u nedjelju u 2.15 sati u zagrebačkoj Ilici u srcu metropole, a zbog čega je odmah priveden 20-godišnji Zadranin Rafael S., izazvalo je novo zgražanje javnosti. No, isti nije uhićen sam. Policija je lisice na ruke nešto kasnije stavila i 21-godišnjem Antunu V.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja i noći provedene u policijskoj jedinici obojica su u ponedjeljak predana pritvorskom nadzorniku te su kazneno prijavljeni za nasilničko ponašanje, a stariji i za oštećenje tuđe stvari povezano sa zločinom iz mržnje. No, iza zatvorskih rešetaka neće ići niti jedan niti drugi. Kako?

I dok je Antun V. pušten odmah nakon ispitivanja u prostorijama tužiteljstva, za Rafaela S. je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zatražilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, ali sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda istog je pustila na slobodu uz mjere opreza - javljanje u policijsku postaju dvaput mjesečno.

Kako neslužbeno doznajemo, Rafael S. je u Zagreb došao na sraz Dinama i Rijeke, ali na planiranu utakmicu stigao nije. Posuo se pepelom ustvrdivši, među ostalim, da je tu večer previše popio i da je bez ikakve veze došlo do sukoba.

Neprimjereno divljaštvo njega i prijatelja bilo je, sumnjaju tužitelji, zbog netrpeljivosti prema osobama različite boje kože i rasne pripadnosti. S ciljem da ih omalovaže i ponize, mladići su prišli petorici državljana Indije koje su vrijeđali te im ukazivali da im nije mjesto u Hrvatskoj. Verbalni napad dopunjen uvredama, nastavio se fizičkim obračunom kada je Rafael S. u svom naletu agresive i bijesa odlučio udariti nogom u potkoljenicu 25-godišnjeg državljana Indije, dok je drugog 23-godišnjaka iz Indije, koji je stao u obranu sunarodnjaku, udario šakom u lice, pritom mu razbivši dioptrijske naočale.

Primitivno divljaštvo tu nije stalo. Dvojica domaćih ‘junaka‘ su počela pratiti indijske državljane tražeći od njih zapovjedno da napuste Hrvatsku. Prestravljeni stranci potražili su spas u obližnjem ugostiteljskom objektu, niti 100 metara od glavnog gradskog trga, u koji su se sklonili, a gdje ih je, nakon što ih je slijedio, 20-godišnjak počastio s novom serijom primitivnog vokabulara. Za kraj se ponovno obrušio na 25-godišnjeg Indijca, kojeg je prethodno udario u potkoljenicu, tako što ga je udario i dlanom u potiljak.

Nasrtljivi mladići su na kraju izbačeni iz restorana na ulicu da bi potom s ceste nastavili s neprimjerenom, neumjesnom komunikacijom.

Sreća u nesreći je da nitko od indijskih državljana, koji su s vidnom nelagodom opisivali užasne trenutke noćnog incidenta koji se odvio pred nizom svjedoka, nije ozlijeđen. A kako doznajemo, riječ je o osobama koje u Hrvatskoj imaju regulirane uredne dozvole za rad u ugostiteljstvu.

Jedna od stanarki obližnje zgrade u Ilici gdje je počeo incident ispričala nam je da je čula neko komešanje i da netko viče: ‘Evo murije konačno‘.

- Prije toga sam čula urlanje u stilu "Idi kući, idite kući. Idite odakle ste došli, nemate tu što tražiti". Mislim da sam uvrede čula i na hrvatskom i na engleskom, pa sam se odmah sjetila onog od proteklog vikenda što je tjerao dostavljača Wolta i to snimao. Današnja mladež nas baš sramoti. Jer kako drugačije protumačiti ovaj incident koji se odmah, kad je zločin iz mržnje u pitanju, poveže s cijelim narodom?, rekla je za Jutarnji stanarka Ilice.

Iduće je na potezu tužiteljstvo koje mora ispitati svjedoke i potom odlučiti o optužnici. Prijeti im do tri godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:46