AKCIJA POLICIJE I USKOK-a

Rano jutros privedeno je desetak ljudi, sumnjiče se da su državu oštetili za 15 milijuna kuna

Prema prvim informacijama, osumnjičene osobe tereti se da su u sklopu organizirane grupe činili razna kaznena djela
Arihvska fotografija, policija
 Ronald Gorsic/Cropix

Policija i USKOK opet su u velikoj akciji. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, policija je rano jutros upala u domove i poslovne prostore većeg broja osoba, te su započeli pretrese na temelju odgovarajućih naloga koje je USKOK ishodio od nadležnog suca istrage Županijskog suda.

Prema prvim informacijama, osumnjičene osobe tereti se da su u sklopu organizirane grupe, odnosno u sastavu zločinačkog udruženja, činili razna kaznena djela, prvenstveno poreznih utaja.

Navodno se radi o spornim transakcijama između više tvrtki u kojima su osumnjičenici koristili model tzv. nestajućih trgovaca, kako bi utajili Porez na dodanu vrijednost. Na taj su način tijekom dužeg vremenskog perioda izbjegli plaćanje PDV-a i oštetili državni proračun, kako ih se sumnjiči, za višemilijunski iznos. Navodno se radi oko 15 milijuna kuna.

Akcijom je obuhvaćeno više od deset osumnjičenih osoba. Policija za sada nije željela davati nikakve podatke o ovom kriminalističkom istraživanju, pa čak ni potvrditi da je ono u tijeku.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, sva uhićenja obavljena su na području Zagreba. Navodno su kao glavni organizatori utaje poreza označeni 39-godišnji S. B. i 42-godišnji S. B. koji su, kako ih se sumnjiči, stvarno vodili koloplet tvrtki korištenih za utaje PDV-a.

Iz USKOK-a su oko podneva tek kratko poručili da su u tijeku uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji kao rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija. Navedene radnje provode se u odnosu na više osoba i trgovačkih društava za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela vezana za utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja, dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 10:43