‘JE*ENI NIGERU!‘

Rasist iz Zagreba prenoćio iza rešetaka: Doznajemo kako se branio i za koje je kazneno djelo prijavljen

Juraj Mesića (34) zvani Juka skandaloznim je videouratkom zaprepastio javnost
 Cropix/Cropix

Iza Juraja Mesića (34) zvanog Juka iz Ivanić Grada noć je provedena u policiji i to nakon što je svojim skandaloznim videouratkom u kojem na rasnoj osnovi u centru Zagreba vrijeđa dostavljača Wolta iz Indije zaprepastio javnost, ali i nakon što je našeg fotoreportera Cropixa, dok mu je policija pretresala dom, izvrijeđao ostrašćeno uzvikujući pritom ‘Heil Hitler‘.

Zagrebačka policija je nad njim dovršila kriminalističko istraživanje i kazneno ga prijavila za javno poticanje na nasilje i mržnju. Nakon što je predan pritvorskom nadzorniku vezan lisicama doveden je na ispitivanje u prostorije Općinskog državnog odvjetništva na Selskoj.

Bio je dobro raspoložen i pristojan, bez ikakvih dobacivanja za razliku od jučer prilikom pretresa njegova doma. U tužiteljstvu se, kako dozajemo, odlučio braniti šutnjom pa je za njega predloženo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora.

Mesić je, kako smo već pisali, u svom videu koji je objavljen na Redditu, nakon što je zaustavio dostavljača Wolta, neumjesno i totalno neprimjereno mu među ostalim rekao: "Je*eni nigeru, odi doma u Indiju! (...) Ovo je naša zemlja, Hrvatska, ovo je Europa. Za bijele ljude, a ne za crnce".

Video je ovog vikenda postao viralan i policija se vrlo brzo umiješala u slučaj te su nakon kvalitetnih dojava građana vrlo brzo raspolagali identitetom širitelja mržnje i kojeg su, s odmakom od 24 sata, uhitili na kućnom pragu gdje su ga čekali da se vrati doma.

Inače, to je samo jedan u nizu skandaloznih videouradaka u kojima svisoka, prepun sebe vrijeđa strane državljane zbog boje kože, a u jednom se osvrnuo i na Ukrajinu te, salutirajući nacističkim pozdravom desnom rukom u zrak, iskazuje podršku toj zemlji u ratnom vihoru.

Čim je uočio objektiv fotoreportera naše agencije Cropix, odmah je krenuo u junačkom stilu koračati i usput iz petnih žila vikati: ‘Heil Hitler‘.

image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix

Prema vlastitim tvrdnjama, Juraj Mesić je tehničar za računarstvo, a dok mu je svojevremeno trajao sudski postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu naveo je i da je zaposlen u jednoj poznatoj tvrtki u Sesvetskom Kraljevcu na plaći od 6000 kuna.

Inače, pod lupom tužiteljstva se našao zbog, naizgled bezazlene, tučnjave na Božić 2016. godine u Ivanić Gradu, kada je ispred jednog lokala u centru grada s prijateljem I. K. prišao oštećenom L. T. Tog poznanika je prvo, prema optužbi I. K., udario šakom u glavu, pa je pao na tlo, nakon čega su ga obojica udarala šakama i nogama po glavi i rebrima nanijevši mu teške ozljede glave. Za tužiteljstvo su obojica imala namjeru teškog ozljeđivanja, ali negirali su krivnju i bilo kakav sukob.

image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
image
Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:19