NOVI DETALJI

Rasist se snimao i dok je bježao policiji; Napadnuti Indijac u šoku, dostavljači: ‘Incidenti su sve češći‘

‘Zagreb je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu. No, posljednjih mjeseci primijetili smo porast negativnih reakcija‘

Juraj Mesić i dostavljači

 

 

 Cropix

Nakon što je policija uhitila Juraja Mesića iz Ivanić Grada, koji je snimao kako vrijeđa strane dostavljače Wolta, a i prilikom izvođenja iz kuće pred policijskim je istražiteljima podizao desnu ruku i urlao "Heil Hitler", nekoliko stranaca koji rade za tu dostavljačku platformu obratili su se danas medijima.

Napadnuti Indijac, kako doznajemo, nije htio pred kamere, a i sam je još u šoku zbog svega što se dogodilo, no njegovi kolege i sunarodnjaci koji su u Zagrebu oko godinu dana rekli su da su bili šokirani i iznenađeni ponašanjem Mesića, kao da su incidenti na temelju boje kože i rase sve učestaliji posljednjih nekoliko mjeseci.

- Kad smo tek došli, prije godinu dana, nismo imali nikakvih problema. Zagreb je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu, sve su uličice sigurne čak i noću i jako je malo zločina. No, posljednjih mjeseci primijetili smo porast negativnih reakcija na nas zbog boje kože - ispričali su Naythan Kumar Igata, Bijaj Adhikari i Jasvir Siwgh, dvojica indijskih dostavljača te jedan iz Nepala.

image

Naythan Kumar Igata, Bijaj Adhikari i Jasvir Siwgh

Davor Pongracic/Cropix

Nepalac je tako ispričao kako ga je jedan muškarac pratio u stopu punih pola sata, na biciklu.

- Kad sam se zaustavio blizu jednog odredišta, strgnuo mi je Wolt torbu i pobjegao - kaže. Incident nije prijavio policiji jer je, rekao je, nov u zemlji i ne zna što može očekivati ako se obrati policiji za pomoć.

Indijci nam, pak, govore kako su icidenti ipak rijetkost te da su češće situacija da im Zagrepčani ostave veću napojnicu jer cijene njihovu odluku da dođu raditi u drugu, sasvim nepoznatu zemlju.

image

Naythan Kumar Igata, Bijaj Adhikari i Jasvir Siwgh

Davor Pongracic/Cropix

- Recimo da je oko jedan posto klijenata bezobrazno prema nama i to ne samo korisnika nego i restoranskog osoblja, naročito u vrijeme gužve. Na cesti znamo primijetiti pomalo smiješne situacije, naprimjer da ljudi prelaze na drugu stranu ulice kad nas vide. To je njihovo pravo, ali nije nam jasno zašto to rade. Bilo je i slučajeva da tinejdžeri iskaču pred naše bicikle, pokušavju nas prepasti da padnemo, a kad neki korisnici popiju malo više alkohola znaju biti neugodni, no mi se iz takvih sukoba uvijek pokušavamo izvući smireno i što prije otići - objasnili su nam Indijci.

Kažu kako je sve u svemu njihov dojam o poslu dostavljača dobar jer to vrlo lagan posao koji im uz malo više truda može donijeti značajno veću zaradu nego u Indiji. Svi nam govore kako ih je Hrvatska pozitivno iznenadila, dijelom i zbog drugačijeg mentaliteta.

- Recimo, u Indiji je uobičajeno da jedna osoba uzdržava i po četiri-pet članova obitelji. Velika je nezaposlenost, a u Hrvatskoj se može živjeti i brinuti o sebi kao individua - kažu dodajući kako im se kod posla najviše sviđa fleksibilnost uvjeta rada dok je najteže biciklirati po snažnoj kiši vjetru, ali trude se da svatko svoju hranu dobije toplu i na vrijeme.

Uhićeni rasist osumnjičen za javno poticanje na nasilje i mržnju

Zagrebačka policija je zbog poticanja na nasilje i mržnju prekršajno prijavila Jurja Mesića (35), za kojeg sumnja da je rasistički video snimao i za vrijeme dok se tragalo za njim nakon što je uočen kako strancima, posebno dostavljačima, upućuje razne pogrdne riječi.

Iz policije u srijedu su objavili kako su dovršili istraživanje nad 35-godišnjakom, kojem je sinoć određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, i to zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Osumnjičen je da je prošle nedjelje mobitelom snimio videozapis svog govora s ciljem stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg i uvredljivog okruženja na temelju razlike u nacionalnom podrijetlu zaposlenika koji radi posla dolaze u Hrvatsku te je u tom govoru ujedno veličao radikalne ideologije.

Snimljeni videozapis učinio je javno dostupnim, nakon čega je dijeljen od strane korisnika internetskih aplikacija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, policajci su redovnim putem podnijeli optužni prijedlog Općinskom sudu u Velikoj Gorici, Stalnoj službi u Ivanić Gradu.

Inače, zagrebačko općinsko kazneno državno odvjetništvo Mesića tereti da je, radi izazivanja netrpeljivosti i opće odbojnosti prema osobama različite rasne pripadnosti i boje kože, verbalno napadao i vrijeđao strane zaposlenike dostavljačkih službi, pozivajući na nasilje i mržnju prema njima.

Sumnjiče ga da je strancima upućivao razne pogrdne riječi te im poručivao povratak u njihove zemlje, a sve je i snimio.

Osim kaznene prijave za javno poticanje na nasilje i mržnju, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine, Mesić je i prekršajno prijavljen za narušavanje javnog reda i mira prilikom uhićenja. Prema pisanju medija, već mu se sudilo zbog nasilja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 12:29