TRULE JABUKE

RASKRINKANA BANDA BIVŠEG POLICAJCA Bogataše u luksuznoj vili vezali i mlatili zbog 100.000 eura: 'Daj novac ili ću ti zapaliti Lamborghini!'

 Goran Mehkek / EPH, njemačka policija

Mjere tajnog praćenja i snimanja telefonskih razgovora koje je nad grupom osumnjičenika hrvatskog podrijetla početkom 2014. provodila njemačka policija, a zbog sumnji da iz Nizozemske u Njemačku krijumčare veće količine amfetamina policijske je istražitelje dovela do sasvim drugog kaznenog djela - oružane pljačke u vili jednog njemačkog poduzetnika.

Vođa izvjesni Ivušić

Međutim nekoliko njih je, usprkos tome što je u Njemačkoj pokrenuta istraga, uspjelo pobjeći u Hrvatsku, a za njima su u međuvremenu raspisani europski uhidbeni nalozi. U Hrvatskoj su na osnovi tih naloga već uhićena dvojica osumnjičenika - Slavko Pavlović je uhićen u Makarskoj prije nekoliko mjeseci, a prije nekoliko dana u Zagrebu je uhićen bivši policajac Josip Menalo (38), čije izručenje Njemačka traži zbog istih optužbi. Naime, Nijemci su prisluškivali grupu Hrvata koju je prema njihovim operativnim saznanjima predvodio izvjesni Ivan Ivušić, a sumnjali su da se sprema prebacivanje pošiljke od 10 kilograma speeda u Njemačku.

Odabir mete

No iz razgovora su uspjeli rekonstruirati indicije da su gotovo isti ljudi, paralelno s akcijom krijumčarenja droge, odradili još jedan posao - prepad u luksuznu vilu bračnog para Z. u Laberweintingu. Trojica su napadača naime 7. ožujka prošle godine upala u vilu te naoružana pištoljima svezala poduzetnika S. Z. (70) i njegovu suprugu G. Z. (67) žicom, a potom ih uz udarce i prijetnje pištoljem natjerali da im daju nakit i novac ukupne vrijednosti oko 100.000 eura. Među ostalim zaprijetili su da će mu zapaliti Lamborghini ako ih ne posluša. Poduzetnika su odabrali kao metu jer im je netko iz njegova okruženja dojavio da on u kući ima veću količinu novca, a inače je vlasnik građevinske tvrtke.

Rezervni igrač

Za pljačku je njemačka policija osumnjičila Menala, Pavlovića te još dvojicu Hrvata, ali sumnjaju da je čitavu pljačku zapravo osmislio Ivušić, koji u njoj fizički nije sudjelovao. Osim samog događaja njemački su policajci prikupljajući dokaze došli i do saznanja da je ta pljačka trebala biti počinjena ranije, međutim da je između osumnjičenika došlo do svađe zbog podjele potencijalnog plijena.

Istražitelji su, kako neslužbeno doznajemo, rekonstruirali sastanak u Ivušićevoj kući u Augsburgu, po svemu sudeći prema pričama nekoga od sudionika. Sastanak se odvijao mjesec dana prije prepada, a na njemu je prema iskazu tog svjedoka Ivušić petorici suradnika podijelio po pištolj te su se dogovarali o prepadu. Na tom sastanku navodno nije bilo Menala.

No ubrzo se razvila žučna rasprava između petorice naoružanih muškaraca, koliko bi svatko od njih trebao dobiti od očekivanog prepada, pa su dvojica od njih rekli da ne žele sudjelovati. Njihov odustanak privremeno je odgodio pljačku, no ubrzo im se navodno pridružio Menalo pa su u drugom sastavu ipak krenuli u prepad. Po svemu sudeći nakon prepada nekolicina osumnjičenika vratila se u Hrvatsku, a osim za pljačku policija neke od njih tereti i za krijumčaranje onih 10 kilograma amfetamina.

Slučaj Trautmann

Tako je Pavlović u Makarskoj uhićen i zbog tih optužbi, a Menalu se pak na teret stavlja samo prepad u Laberweintingu. Ivušić je prošle godine uhićen u Augsburgu, a njemački mediji objavili su da je još jedan od napadača, hrvatski državljanin, u međuvremenu uhićen u Berlinu. Menalo je pak u Hrvatskoj već bio u sukobu sa zakonom, no kako neslužbeno doznajemo radilo se o gospodarskom kriminalu zbog kojega je nepravomoćno uvjetno osuđen. Menalo je također bio svjedok u postupku protiv nesuđene ravnateljice Fonda za zaštitu okoliša Sanje Kalambura s obzirom na to da je bio formalni vlasnik tvrtke Jozo Promet Kutina, koja se javljala na natječaj za isporuku kanti za Općinu Perušić. Menalo je ispričao da je tri godine bio zaposlen kao vozač u tvrtki Wernera Trautmanna, kojega je Hrvatska prije dvije godine izručila Njemačkoj zbog prijevara, te da je na njegov nagovor postao direktor u tvrtki premda nikakve poslove nije obavljao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 21:09