POČELO SUĐENJE

RASKRINKANA ŽENSKA BANDA IZ KUTINE Odvjetnica lažirala oporuku i potpisala se umjesto mrtvaca

Vesna Bajić preko stakla je kopirala potpis kojim Halida Rauscher postaje nasljednica
 Mate Piškor/CROPIX

Halida Rauscher imala je 60 godina kada je krajem 2008. upoznala tada 71-godišnjeg Iliju Milunića, umirovljenog učitelja iz Sunje. Par se počeo družiti i to je druženje preraslo u ljubovanje. No, romansa nije dugo potrajala. Ilija Milunić umro je 11. ožujka 2009., prije nego što je par ozakonio svoju vezu.

Nesuđena udovica nije dugo tugovala nego je brzo krenula u akciju. Jer, iza pokojnika je ostala vrijedna imovina na koju ona nije imala pravo.

Preko poznanika iz Siska i Kutine povezala se s kutinskom odvjetnicom Vesnom Bajić (52) tražeći savjet kako da naslijedi vrijednu imovinu umrlog ljubavnika. Dogovor je pao već 7. svibnja 2009. godine u uredu Vesne Bajić.

Veselje kratkog vijeka

Odvjetnica je tada sastavila lažnu oporuku pokojnog Milunića, antedatirala je i na nju prekopirala, preko stakla, potpis mrtvog čovjeka. Svaki list oporuke ovjerila je svojim pečatom i potpisom.

Karmela Androić, uposlenica u uredu Vesne Bajić, također je prekopirala jedan potpis pokojnog Milunića. Ucviljena Halida Rauscher odnijela je falsificiranu oporuku javnom bilježniku i upotrijebila je u ostavinskom postupku. Dala je izjavu da prihvaća nasljedstvo koje joj prema oporuci pripada. No, njezino veselje nije dugo trajalo. Bila je uvjerena da je na temelju oporuke stekla nasljedstvo, ali Milunićevi zakonski nasljednici osporili su oporuku i podnijeli tužbu pred sudom.

Ženski trio

Tu počinje zavrzlama kojoj se ne nazire kraj. U postupku u povodu tužbe osporitelja oporuke Karmela Androić posvjedočila je da je Milunić došao u odvjetnički ured Vesne Bajić te da je u njegovoj nazočnosti i po njegovu kazivanju sastavljena oporuka.

Tada dolazi do preokreta. Florina Milat iz Kutine, koja je u spornoj oporuci navedena kao svjedokinja, tajno je snimila razgovor u kojem je odvjetnica Vesna Bajić nagovara da lažno svjedoči kako je osobno nazočila pisanju oporuke, kao i trenutku u kojem Ilija Milunić stavlja svoj potpis na taj dokument. Razgovor je snimila, kako tvrdi, radi vlastite zaštite. Snimku je predala policiji i tada se klupko počelo odmatati te su krajem prošle godine tužitelji u Kutini podignuli optužnicu protiv ženskog trija Vesne Bajić, službenice Karmele Androić i Halide Rauscher.

Složena optužnica

Optužnicom ih se tereti za krivotvorenje isprave, pokušaj prevare, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza. Iza složene optužnice krije se isto tako komplicirano kazneno djelo koje obuhvaća krivotvorenje potpisa umrloga, nagovaranje na prevaru, tajno snimanje nagovaranja, kao i lažno svjedočenje.

Snimka nagovaranja nije zakonit dokaz

Suđenje je jučer prekinuto na zahtjev obrane sve tri okrivljene i bit će nastavljeno 30. lipnja. Naime, sudac Branko Krančević donio je rješenje o izdvajanju iz spisa dokaza koji su oprikupljeni na zakonom nedopušten način. Riječ je o CD-ima i transkriptu tajno snimljenog razgovora odvjetnice Bajić i svjedokinje Milat. Obrana je zatražila vrijeme za proučavanje rješenja i podnošenje žalbe, što im je odobreno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 23:25