SLUČAJ SIBINJ

RASPISANA MEĐUNARODNA TJERALICA Pobjegao u Bosnu dan prije presude za aferu tešku 58 milijuna kuna

Načelnik općine Sibinj Ivica Batinić u ponedjeljak je osuđen na šest godina zatvora. Osim njega osuđeno je i ostalih pet aktera ove afere među kojima i bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske umirovljeni general Mladen Kruljac koji je dobio 18 mjeseci zatvora.
 Emica Elveđi/Danijel Soldo / CROPIX

OSIJEK - Za bivšim načelnikom Općine Sibinj Ivicom Batinićem raspisana je međunarodna tjeralica. Učinio je to Županijski sud u Osijeku nakon što su dobili potvrdu kako je Batinić u nedjelju 30. ožujka u prijepodnevnim satima napustio teritorij Republike Hrvatske i na graničnom prijelazu Slavonski Brod - Bosanski Brod ušao u BiH.

Učinio je to dan prije nego li će na osječkom sudu biti nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora za malverzacije općinskim zemljištem „teške“ 58 milijuna kuna.

Osim njega osuđeno je i ostalih pet aktera ove afere među kojima i bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske umirovljeni general Mladen Kruljac koji je dobio 18 mjeseci zatvora.

Batinić je bijegom u BiH izbjegao uhićenje i odlazak u zatvor jer mu je izrečena kazna duža od pet godina zatvora, dok je njegov partner u ovom slučaju, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković odmah po izricanju presude zatvoren jer je osuđen na 5,5 godina zatvora.

Inače, iz MUP-a Livanjske županije izvijestili su kako Batinić ima osobnu iskaznicu BiH izdanu u Livnu i prebivalište u mjestu Miši, koji pripada Općini Livno, od 29. ožujka 2010. godine.

Tamošnja policija prema njemu nije imala nikakvih postupanja jer im za to nije bio došao zahtjev iz Hrvatske, no sada će ga dobiti, pa ostaje za vidjeti kako će reagirati na međunarodnu tjeralicu.

Poznato je da zakonodavstva Hrvatske i BiH načelno priječe izručenje vlastitih državljana, no ugovor o izručenju potpisan između dviju država dopušta mogućnost izručenja u slučajevima korupcije, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti te podmićivanja kada je izrečena pravomoćna sudska presuda od najmanje dvije godine zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:52