ČETVEROSTRUKO UBOJSTVO

Raspliće se misterij jednog od najokrutnijih zločina u Sloveniji: Ključni dokaz vodi do Hrvata?

Prema nekim neslužbenim informacijama, osumnjičeni Fabijanić sada živi na otoku Pagu

Slovenska policija

 Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia

Jedan od najintrigantnijih zločina u Sloveniji, četverostruko ubojstvo u mjestu Tekačevo kod Rogaške Slatine sada se povezuje i s hrvatskim državljaninom Mladenom Fabijanićem (56). Kako donosi portal 24ur.com, celjsko tužiteljstvo podnijelo je zahtjev za provođenje istrage protiv Fabijanića kao navodnog pomagača Kristjana Kamenika (48).

Fabijanić je već bio "meta" prikrivenih istražnih mjera i drugih istražnih radnji koje su se prije nekog vremena provodile u Hrvatskoj. Riječ je o osumnjičeniku kojem je više puta suđeno za kaznena djela, a više puta je i osuđivan. Kako prenose slovenski mediji, krunski dokaz koji ga povezuje s četverostrukim ubojstvom je njegov DNK profil do kojeg se došlo razmjenom između slovenskih i hrvatskih istražitelja. Tužiteljstvo ga sada istražuje zbog sumnji da je s Kamenikom počinio četverostruko ubojstvo.

Riječ je o biološkim tragovima koji su nađeni na maskirnoj kapi i crnom puloveru nedaleko od mjesta ubojstva u voćnjaku, a nađeno je i više vlasi. To je potvrdila i Simona Kuzman Razgoršek, okružna državna tužiteljica u Celju. Maskirna kapa bila je napravljena od rukava pulovera s prorezima za oči.

Zločin zbog kojeg je sada pala sumnja na Mladena Fabijanića kao supočinitelja dogodio se 5. ožujka 1997. i potresao je Sloveniju. Mladić koji je radio za obitelj Poharc, a koji je radio u njihovu voćnjaku, pokucao je na vrata nakon što tamo nikoga nije zatekao. No kako njegovim domaćinima nije bilo ni traga ni glasa, primio je kvaku i gurnuo ulazna vrata. Na dnu hodnika ležao je krvavi ženski leš. Otrčao je do najbližeg susjeda i vikao: ‘Zovite liječnika!‘

Ubrzo se doznalo da su prethodnog popodneva ubijeni supružnici Frančiška (73) i Štefan Poharc (75) te njihove podstanarke Helena Krošlin (36) i njezina kći Veronika (17). Iz kuće je navodno nestao novac koji je Frančiška dobila kao odštetu kad je u prometnoj nesreći ostala invalid. Na tavanu kuće policija je pronašla i hrpu oružja, a za Štefana Poharca se spekuliralo da se bavio švercom.

Nakon ulaska u ‘Kuću strave‘, kako su je prozvali slovenski mediji, kriminalisti su snimili tijela, a snimka je emitirana na suđenju Kameniku. Kamera se najduže zadržala na Frančiški. Osim rupa od metaka, imala je veliku ranu na glavi, koju je mogla zadobiti da je prilikom pada udarila glavom u radijator. Kod Veronike, koja je ubijena u kuhinji, patologa je tijekom obdukcije najviše iznenadila mala ulazna prostrelna rana na njenom čelu, odmah ispod tjemena. Iz toga je zaključio da je vjerojatno ustrijeljena iz neposredne blizine. Žrtva je pronađena u kutu kuhinje, nagurana u stolicu i klupu. Poharcu, koji je ubijen u podrumu gospodarske zgrade, ruke su bile vezane na leđima, a tijelo Helene bačeno je među sanduke s jabukama.

Policajci su na mjestu zločina pronašli tek nekoliko tragova. Među njima i tragove tenisica marke Nike. Nekoliko tjedana kasnije na jednoj benzinskoj pumpi priveden je Kristijan Kamenik.

Inače, da bi suučesnik u tom ubojstvu mogao biti hrvatski državljanin spekuliralo se godinama i čak se pisalo da bi kapa mogla pripadati hrvatskom državljaninu u dobi od oko 50 godina. Sada je to i konkretizirano nakon što je celjsko tužiteljstvo podnijelo zahtjev za istragu protiv Mladena Fabijanića kao osobe koja je sudjelovala u četverostrukom ubojstvu kod Rogaške Slatine. Fabijanić, kako pišu slovenski mediji, već je osuđivan te je u vrijeme kad se dogodilo ubojstvo živio u Hrvatskoj.

Kako smo doznali, navodno ima alibi da je u vrijeme kad se dogodilo ubojstvo bio na odsluženju zatvorske kazne, ali da je na dan ubojstva imao slobodan vikend. Prema nekim neslužbenim informacijama, Fabijanić sada živi na otoku Pagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 16:42