PRESUDA

Raspudić priznao krivnju nakon što ga je sudac Turudić upozorio: ‘Molite se dragom Bogu...‘

Bivši voditelj Službe za borbu protiv prijevara u Poreznoj upravi nagodio se s USKOK-om, neće u zatvor
Ivan Turudić
 Darko Tomaš/Cropix

Dugogodišnji službenik Porezne uprave Radoslav Raspudić (57) priznao je krivnju za kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te se nagodio s USKOK-om na zatvorsku kaznu od 11 mjeseci. Ta će mu kazna biti zamijenjena radom za opće dobro, pri čemu mu je sukladno sklopljenoj nagodbi izrečena i mjera zabrane obavljanja službe u Poreznoj upravi u trajanju od pet godina.

Raspudić je odlučio ne upuštati se u sudski postupak nakon što ga je predsjednik sudskog vijeća Županijskog suda, sudac Ivan Turudić na prošloj raspravi prije desetak dana “upozorio” da mu to ne bi bilo pametno.

- Molite se dragom Bogu da dobijete sporazum s tužiteljstvom, jer optužnica protiv vas je pravomoćna, a činjenični opis takav je kakav je … - kazao mu je, između ostalog, sudac Turudić.

Optuženi Raspudić u međuvremenu je s tužiteljstvom sklopio sporazum temeljem kojega mu je sudac Turudić danas izrekao spomenutu kaznu.

Raspudić je godinama bio na visokim pozicijama u Središnjem uredu Porezne uprave Ministarstva financija RH te je dogurao do pozicije voditelja Službe za nadzor poreza na dodanu vrijednost i borbu protiv prijevara u PDV-u.

Međutim, istovremeno je, kako ga se teretilo, a sada je to i sam priznao, “pomagao” strankama protiv kojih su njegove kolege donosile rješenja o obvezi plaćanja poreza da potpuno izbjegnu ili plate manje poreznih obveza.

Radilo se o pisanju žalbi, davanja preciznih uputa i slično, kao i korištenja informacijskog sustava Porezne uprave u svrhu pobijanja rješenja koje je ista ta Porezna uprava izdala. Činio je to od 2007. do 2017. godine, i to u više od 40 slučajeva.

No, nije ga se teretilo da je pritom osobno profitirao, odnosno da bi od bilo koga primio mito za pružene “usluge”. Raspudić je zbog ovih optužbi uhićen 2018. godine kada je kratko bio i u istražnom zatvoru koji mu se uračunava u izrečenu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:40