KARLOBAG

RAT U LIČKOM HDZ-u: KULMINIRAO BIZARAN SUKOB NAČELNIKA TOMLJENOVIĆA I VIJEĆNIKA MILINOVIĆA Što stoji iza nevjerojatnog obračuna dvojice političara

Šef HDZ-a Ličko-senjske županije Darko Milinović u društvu načelnika Karlobaga Ivana Tomljenovića (u sredini)

Dok se pred očima hrvatske javnosti odvija poprilično bizaran sukob, pravi mali rat između HDZ-ovih stranačkih kolega, načelnika Karlobaga i tamošnjeg općinskog vijećnika, koji će, prema svemu sudeći, dobiti i sudski epilog, reakcije stranačkih organizacija - nema.

Prošlog tjedna policija je privela načelnika Općine Karlobag Ivana Tomljenovića zbog sumnje da je prijetio svojem stranačkom kolegi i općinskom vijećniku Mili Milinoviću. Prema priopćenju policije, Tomljenovića se sumnjiči da je najprije u prosincu prošle godine na mobitel prijetio Milinoviću, a prošloga tjedna napravio je ozbiljniju prijeteću radnju, 'nasrnuvši' automobilom na njegov auto dok ga je pretjecao. Sudar ili slijetanje Milinović je, navodno, izbjegao zahvaljujući prisebnoj reakciji i naglom kočenju.

Obrana sa slobode

Milinović je za Hinu izjavio da se to dogodilo na cesti od Karlobaga prema Gospiću, u mjestu Brušani. Rekao je da ga je Tomljenović svojim autom pokušao izgurati s ceste u jarak, ugrozivši ne samo njegov, nego i život njegove suputnice.

Policija je nad Tomljenovićem provela kriminalističko istraživanje, nakon čega je uz kaznenu prijavu za prijetnju odveden na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću. Nakon ispitivanja Tomljenović je pušten da se brani sa slobode. Sada se očekuje donošenje državnoodvjetničke odluke o tome hoće li Tomljenović biti procesuiran. Njegov zagrebački odvjetnik Ivan Stanić nije bio voljan davati komentare osim što je izjavio da je njegov klijent nevin.

Kao povod ovom sukobu u medijima se spominje Milinovićevo otvoreno pismo koje je prethodno objavio na jednom lokalnom portalu, istupivši protiv, kako je naveo, metoda strahovlade načelnika Ivana Tomljenovića Mime. Međutim, čini se da se 'medijski rat' između njih dvojice vodi već mjesecima, i to dobrim dijelom na dva, očito suprotstavljena lička portala.

Blaćenje

Načelnik Tomljenović i njegovi istomišljenici optužuju portal Slobodna Lika i njegove novinare da namjerno blate načelnika Općine Karlobag informacijama i dezinformacijama koje dobivaju od Mile Milinovića. Pritom ističu da i pojedinci s tog portala i općinski vijećnik to rade zlonamjerno jer su nezadovoljni svojim statusom i financijskim potporama lokalnih vlasti. Tomljenović, posve je očito, na svojoj strani ima portal Lika Online, koji je i jučer objavio tekst u kojem se policiju optužuje da se protuzakonito uključila u političke sukobe, pri čemu ne navode da se radi o kaznenom djelu prijetnje, nego o, naravno, nepostojećem djelu, 'opasnom pretjecanju' odnosno 'opće opasnoj radnji preticanja' na štetu 38-godišnjeg 'mladog lava iz Karlobaga'.

Slobodna Lika objavila je prethodno niz članaka o već dva puta procesuiranom, u jednom slučaju i nepravomoćno osuđenom načelniku Općine Karlobag, u kojima se propituju njegovi postupci, iznose se podaci o njegovoj umreženosti i povezanosti s osobama u općinskim strukturama i komunalnim poduzećima. Zbog Tomljenovićeva načina upravljanja prozvali su ga kaubojem i 'karlobaškim Dok Holidejom', a nakon posljednjeg incidenta prozvali su ga 'Mima presretač', objavivši 'dojavu čitatelja' prema kojoj načelnik Općine sada u fušu radi kao presretač.

Marija Terezija

Komentari njihovih čitatelja posve su različiti. Jedni smatraju da je Tomljenović puno napravio za Karlobag i da ga 'ta šačica jada ne može uništiti svojim prljavim poslovima'. 'Jedino je Marija Terezija više napravila za taj kraju od Mime. Iskrene čestitke i zahvala za sve učinjeno. Zavidnim i jalnima ostale su samo prazne priče', jedan je od komentara podrške Tomljenoviću.

Drugi, pak, cinično ukazuju na poštenje gospodina Mime i već viđeni obrazac ponašanja lokalnih moćnika. Tomljenović je, naime, 2013. uhićen pod optužbom da je pogodovao tvrtki GS Gradnja da dobije 700.000 kuna vrijedan posao gradnje šetnice u Karlobagu, a da je ta tvrtka samo bila paravan dok je posao zapravo dobila tvrtka Tomljenovićeve supruge. U međuvremenu je u tom slučaju donesena nepravomoćna presuda kojom ga je Županijski sud u Zagrebu osudio na godinu dana zatvora. Dok je Tomljenović bio u istražnom zatvoru, podnio je ostavku na mjesto načelnika Općine kako bi mogao izići na slobodu. No, koncem iste godine ponovno se kandidirao na izborima i opet uvjerljivo pobijedio. A praktički i prije nego što je uspio proslaviti pobjedu, opet je uhićen, ovaj put zbog poticanja službene osobe u policiji na odavanje tajnih podataka. Taj je postupak u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:33