VRŠNJAČKO NASILJE

Ravnateljica: Da, ta učenica je pretučena kod srednje škole. Otkrit ću vam i što sam rekla roditeljima!

Snimka premlaćivanja maloljetnice, koja leži na tlu dok je druge djevojke udaraju rukama i nogama po glavi i tijelu, traje minutu i 20 sekundi

Ilustracija

Ljiljana Lepan Babić, ravnateljica osnovne škole Jelkovec, navela je za Jutarnji detalje incidenta u kojemu su prošloga tjedna sudjelovale učenice i učenik njezine škole. U vršnjačkom nasilju o kojemu je obaviještena policija, pretučena je jedna učenica, nakon čega je primljena u KB Dubravu gdje su joj dijagnosticirane lakše ozljede uz mogućnost prekvalifikacije.

Ravnateljica škole potvrđuje da su u vršnjačkom nasilju sudjelovale učenice i učenici iz OŠ Jelkovec, ali i učenica iz jedne druge škole. Događaj su, kao što smo pisali, pojedini učenici snimali mobitelima te širili snimku, a dogodio se nakon završene nastave u večernjim satima i to, prema riječima ravnateljice, u blizini Srednje škole Jelkovec.

- O tome nas je sutradan obavijestila policija tražeći podatke o našim učenicima. Policija je poduzela mjere iz svoje nadležnosti. Škola je o osnovnim saznanjima obavijestila Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. O sukobu postoje video zapisi koji kruže društvenim mrežama, potvrdila je Ljiljana Lepan Babić.

Dodaje kako škola postupa prema protokolu koji im nalaže da u slučaju saznanja o nasilju, iako se nije dogodilo u školi, poduzmu određene korake i obavijeste nadležne institucije.

- Putem Vijeća roditelja sam zamolila roditelje svih učenika naše škole da razgovaraju sa svojom djecom o mirnom rješavanju sukoba jer nasilje dovodi do teških, pa čak i nepopravljivih posljedica kako za žrtve nasilja, tako i za počinitelje. Na žalost, djeci su kroz različite društvene mreže dostupne snimke nasilja. Njima to izgleda kao film u kojem zapravo nitko nije ozlijeđen, tome se smiju i ne shvaćaju ozbiljnost situacije. Važno je naglasiti da se većina učenika ipak distancira od svake vrste nasilja. Što se zapravo dogodilo utvrdit će se kroz postupke koje je policija već pokrenula, rekla je ravnateljica.

Roditelji malodobnih učenika užasnuti su slučajevima vršnjačkog nasilja zbog kojih je prošlog tjedna intervenirala policija na zagrebačkim naseljima Trešnjevka i Jelkovec-Sesvete. Dok su ispred škole na Trešnjevci dvojica maloljetnika napala poznanika, u Jelkovcu je šest maloljetnica presrelo vršnjakinju te ju pretuklo. Oba slučaja snimana su mobitelima, snimke su se proširile mrežama, a ravnateljica škole obratila se pismom roditeljima, u kojemu je navela da je riječ o jednom od najtežih vršnjačkih sukoba.

Snimka premlaćivanja maloljetnice koja leži na tlu dok ju druge djevojke udaraju rukama i nogama po glavi i tijelu traje minutu i 20 sekundi. Video je snimljen prošlog tjedna u večernjim satima na dvije lokacije na području Sesveta. U prvom dijelu videa skupina učenica udara rukama i nogama vršnjakinju koja leži na tlu, a premlaćivanje snimaju barem dvije osobe. ‘Makni se da i ja udarim‘, čuje se na snimci. Na drugoj lokaciji, djevojku je ponovo zaskočila vršnjakinja, a udarce po glavi i tijelu dobiva i od drugih. Sve to prati glasan smijeh djevojke koja snima mobitelom.

Zbog sumnje da su počinile kazneno djelo nasilničkog ponašanja, uhićene su tri maloljetnice. - Nakon ispitivanja, sve ti maloljetnice su puštene na slobodu s obzirom da nije bilo uvjeta za određivanje istražnog zatvora, obrazložili su iz tužiteljstva odluku o puštanju na slobodu. Potvrđeno je da su uznemirujuće scene zabilježene mobitelom odvijale su se 14. ožujka u večernjim satima. Po sumnjama istražitelja, u napadu je sudjelovalo još četvero djece koja zbog svoje dobi nisu kazneno odgovorna te ih je policija pustila. Na potezu je Državno odvjetništvo, a sankcije ovise o tijeku istrage.

Roditelji učenika upozoravaju kako je priča daleko od izoliranog slučaja.

– Vršnjačkog nasilja ima svugdje, no kod nas je problem što je riječ o delikventima u dobi od 9 do 14 godina koji se svako malo iživljavaju na vršnjacima, ali i odraslima. Napadaju bez povoda, toj djeci je naprosto dosadno, nitko o njima ne vodi brigu i možete ih vidjeti u izlasku u kasnim noćnim satima. Provociraju prolaznike, penju se ljudima po terasama, bacaju kamenje ljudima u stan i na automobile. Te su stvari itekako poznate i policiji i centru za socijalnu skrb. Zakon se naprosto mora promijeniti, jer mi tu djecu ne spašavamo time što ih ne kažnjavamo, kaže majka učenika Sanja Petrović.

Dodaje kako iz škole savjetuju roditeljima da se maknu od nasilnika, da, primjerice, odu u drugi park. No, to dovodi do toga da se roditelji boje poslati dijete trgovinu i najmirniji su kada su zatvoreni u sobe. Institucije, uključujući i Grad, nešto hitno moraju poduzeti, apelira majka.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 12:43