NAPALA RODITELJE

Ravnateljica škole u Karlovcu: ‘Fotografije dječaka su snimljene s namjerom da djeluju šokantno‘

Ravnateljica proziva redom sve, od roditelja ozlijeđenog dječaka, medija, čitatelja, spominjući i da policija još uvijek nije objavila rezultate svoje iscrpne istrage

Policija (ilustracija)

 Dusko Marusic/Cropix

Pismom koje je danas uputila medijima, ravnateljica OŠ Grabrik iz Karlovca Darija Begedin osvrnula se na slučaj ozljeđivanja 12-godišnjaka koji se prije desetak dana dogodio u toj školi.

Ona ga, doduše definira "navodnim nasiljem i navodnim zataškavanjem", a proziva redom sve, od roditelja ozlijeđenog dječaka, medija, čitatelja, spominjući i da policija još uvijek nije objavila rezultate svoje iscrpne istrage te da prosvjetna inspekcija provodi nadzor.

Škole nije kriva jer je, kaže, "još na dan događaja 5. svibnja 2022. godine jasno utvrdila činjenice i okolnosti nesretnog događaja".

Fotografije djeteta s bolničkog kreveta s ozljedama glave objavio je njegov otac na Facebooku, ogorčen što od škole cijeli dan nije dobio informaciju da mu je sina drugi dječak bacio na glavu, već je to doznao od oca dječaka koji je tome svjedočio.

Liječnicima je ta informacija bila jako važna, a bilo im je sumnjivo kako to da je dječak od običnog pada s loptom, prema informaciji iz škole, zadobio posjekotinu na tjemenu, kao i razderotine lica u ruke.

Ravnateljica navodi kako se cijeli slučaj temelji upravo na toj roditeljskoj objavi u kojoj se "iznose potpuno netočne i neprovjerene informacije o slučaju ozljeđivanja dječaka na školskom igralištu nedaleko od škole", kao i da su svjesno htjeli izazvati šok javnosti.

Podsjetimo, roditelji ozlijeđenog dječaka također su prosvjetni radnici.

- Informacije iznesene u tekstu objavljenom na društvenim mrežama svakom čitatelju djeluju uznemirujuće, a objavljene fotografije kojima je popraćen snimljene su sugestivno i sa svjesnom namjerom da djeluju šokantno i izazovu ogorčenost: fotografije prikazuju usnulo dijete za koje se čini kao da je u nesvijesti. U medijskim objavama koje su uslijedile, a u kojima stvarnih činjenica o događaju ili uopće nema ili su izokrenute do razine neprepoznatljivosti, zanemarena su, usudila bih se reći, etička načela novinarstva i sve je rezultiralo neprimjerenom izloženošću oba djeteta, stigmatiziranjem drugog učenika i njegove obitelji, govorom mržnje i medijskom progonom jedne škole te u konačnici dovelo do otvorenih prijetnji - kaže ravnateljica.

Kaže da je ovaj slučaj na žalostan način otvorio i nekoliko pitanja: Prije svega, svačije, a posebno novinarske osobne odgovornosti za izrečeno i napisano, pitanje potpunog nepoštivanja struke u kojem roditelji nerijetko pritiskom pokušavaju zadirati u djelatnost odgojno-obrazovnih ustanova te, nažalost, i pitanja niske razine svijesti jednog dijela hrvatske javnosti.

Napominje i da "su škole u svim sličnim situacijama, a one su gotovo svakodnevne, potpuno nemoćne i uglavnom prepuštene same sebi".

- Na kraju mogu izraziti samo iskreno i duboko žaljenje zbog svega što su doživjeli učenici, njihovi roditelji i djelatnici jedne odgojno-obrazovne ustanove te vas molim da istinom pridonesete smirivanju napetosti i tako sudionicima školskog života omogućite povratak redovnim školskim aktivnostima. Međutim, ako ova žalosna situacija pridonese tome da svi osvijestimo važnost svoje odgovornosti za izgovorenu i napisanu riječ, ukoliko potakne na donošenje regulative zahvaljujući kojoj do sličnih situacija više nikada neće doći, smatrat ću da smo iz svega izišli mudriji i neće mi biti žao radi dobrobiti učenika, odgojno-obrazovnog sustava i društva u cjelini - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:31