OSNOVALI TVRTKU U RIJECI

RAZBIJENA BALTIČKA BANDA Kako su lukavi hakeri preko računa u Hrvatskoj oprali milijunski iznos

Uhićena su dvojica Latvijaca i jedan Estonac, a njihov četvrti kolega je u bijegu
 Cropix

ZAGREB - Estonac s ruskom putovnicom Vasilij G. (32) te njegova trojica prijatelja iz Latvije Kasparsk K. (26), Arturos A. (30) i Rihards I. (28) iskoristili su Hrvatsku kao meku za pranje novca te su trojica njih uhićena dok su pokušavala pobjeći s gotovo 1,2 milijuna kuna gotovine.

Kako doznajemo, informatičar Vasilij je u kolovozu u Hrvatskoj ciljano osnovao tvrtku 'Gurov' pod krinkom popravaka vozila i trgovine na veliko.

Smjestio ju je na riječki Korzo te početkom listopada, nakon pomnih proučavanja i odabira žrtava, krenuo u akciju računalne prijevare.

Kao metu odabrao je irsku tvrtku Hydro international limited, točnije časopis s čijeg je računa Ulster Bank Ireland, bez njihova znanja i odobrenja, prebacio na svojih nekoliko žiro-računa u Hrvatskoj 96.000 eura.

No, tu nije stao nego je 14. listopada u poslovnicama dviju banaka ujedno i podigao 34.500 eura, ali su ga policajci, koji su već danima radili na spornoj lopovskoj transakciji novca, omeli u bijegu.

Prema istom scenariju, i trojica Latvijaca su se okoristila za 26.000 eura.

Kasparsk je u Zagrebačkoj banci otvorio tekući račun na koji je prebacio novac iz druge irske tvrtke baš kao i Arturos koji je pak besramno pokrao britansku tvrtku i novac proslijedio na svoje račune u Splitskoj i Zagrebačkoj banci.

Sva četvorica su novac osobno podigla u poslovnicama banaka, ali su trojica uhićena dok se za Rihardsom intenzivno traga.

Protiv njih Državno odvjetništvo je po dovršetku obrade zatražilo pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i ponavljanja (ne)djela, a te vapaje je odmah uslišio sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu koji ih je poslao u zatvor Remetinec.

Na teret im se stavljaju tri kaznena djela prijevare te im prijeti do osam godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 00:39