ČUVAR ZAKONA?

Razbijena skupina koja je švercala cigarete iz BiH, na čelu bande bio - policajac!

22-godišnji zagrebački policajac investirao je 87.000 eura u 116 kutija cigareta, a stric mu je bio desna ruka i glavni prijevoznik
Šverc cigareta
 Mup

USKOK i PNUSKOK razbili su skupinu od sedam ljudi koju terete za krijumčarenje cigareta iz BiH preko Makarske do Zagreba.

Zanimljivo je da je prvookrivljeni A.M., 35-godišnji policajac iz Zagreba koji je bio ujedno i organizator grupe krijumčara, a desna ruka mu je bio stric. Kako je USKOK danas priopćio, doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana (1962., 1986., 1969., 1967., 1957., 1998., 1998. godište) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine i pomaganja u nedozvoljenoj trgovini u sastavu zločinačkog udruženja.

image
Šverc cigareta
Mup
image
Šverc cigareta
Mup

Prvookrivljeni policajac je, kako tvrdi USKOK, od 22. siječnja do 20. travnja 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije, Makarske i Zagreba, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s ciljem kupovine i prijevoza većih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine. Te su cigarete bile bez valjanih nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Cilj je bio njihova prodaja na ilegalnim tržištima u Hrvatskoj.

image
Šverc cigareta
Mup

Policajac je u cigarete investirao čak 87.000 eura, koliko je platio 116 kartonskih pakiranja, odnosno 58 000 kutija cigareta raznih marki. Potom je, sukladno dogovoru, cigarete preuzimao njegov stric u Višićima u BiH, te ih preko granice prevozio na područje Metkovića, a odatle nećaku policajcu u Zagreb. On je cigarete skladištio u svojoj kući.

Tijekom transporta je policajac išao ispred strica kako bi ga upozorio na eventualnu prisutnost policijskih ophodnji na ruti.

U krijumčarskom lancu uloga trećeokrivljenog bila je da najmanje 48 kartonskih kutija uskladišti u Makarskoj, gdje su se pripremale za prikriveni prijevoz do Zagreba.

Dvojica okrivljenika iz skupine su preuzimali cigarete, skladištili ih u torbe i kofere i autobusom koji je prometovao na redovnoj liniji Dubrovnik - Zagreb slali ih do glavnog grada.

Organizaciju prijevoza nadgledao je policajac, a dio plana je bio i vraćanje praznih torbi i kofera.

Cigarete je na zagrebačkom području velikom broju osoba prodavao policajac. Njegova dobit je bila, kako tvrdi USKOK, 730.000 kuna. Njegovu stricu, treće i četvrtookrivljenom pripalo je po 50.000 kuna, a svaki član skupine imao je korist od svog sudjelovanja u zločinačkoj organizaciji krijumčara cigareta.

image
Šverc cigareta
Mup
image
Šverc cigareta
Mup
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2023 12:39