OPERACIJA SHIELD III.

Razbijeno 59 kriminalnih skupina: ‘Najviše su švercali dopinške supstance i lijekove za erektilnu disfunkciju‘

Uhićeno je ili prijavljeno 349 osumnjičenika, a zaplijenjeni su lijekovi i dopinške supstance u vrijednosti većoj od 40 milijuna eura

Zapljenja u Operaciji Shield III.

 Europol/

Europol je koordinirao treću po redu Operaciju Shield, globalni trud usmjeren protiv trgovine krivotvorenim lijekovima te dopinškim supstancama i njihove zloporabe. Operaciju, koja se provodila od travnja do listopada ove godine, vodile su Francuska, Grčka, Italija i Španjolska te su u njoj sudjelovala policijska i carinska tijela iz 28 zemalja (19 država članica Europske unije, među kojima i Hrvatska te devet trećih zemalja). Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) koordinirao je carinskim agencijama dok je Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) pružio financijsku pomoć, a samu akciju dodatno su poduprli Frontex, Svjetska antidopinška agencija (WADA), Svjetska carinska organizacija (WCO) i nacionalne agencije za lijekove.

-Tijekom operacije, službenici za provedbu zakona razbili su 59 kriminalnih skupina, uhitili ili prijavili pravosudnim tijelima 349 osumnjičenika. Istovremeno, vlasti su zaplijenile velike količine zloupotrijebljenih, lažnih ili krivotvorenih lijekova, dopinških proizvoda i supstanci, zabranjenih dodataka prehrani i dodataka za sportaše, kao i krivotvorenih cjepiva protiv COVID-a, higijenskih proizvoda i medicinskih uređaja. Dopinške supstance i lijekovi za erektilnu disfunkciju bili su među najčešće zaplijenjenim proizvodima. U cilju bolje prevencije i podizanja svijesti, neke zemlje sudionice pokrenule su antidopinške kampanje te su provodile kontrole na natjecanjima i izvan njih - navode iz Ravnateljstva policije.

image

Zapljenja u Operaciji Shield III.

Europol/

Brojke Operacije Shield III su poražavajuće:

- zapljene u vrijednosti većoj od 40 milijuna eura

- zaplijenjeno preko 10,5 milijuna jedinica lijekova i dopinških supstanci

- zaplijenjeno više od 1 milijun krivotvorenih COVID-19 testova

- provedeno 195 istraživanja

- 349 osumnjičenika uhićeno ili prijavljeno pravosudnim tijelima

- 59 organiziranih kriminalnih skupina pod istragom

- zatvoreno 10 ilegalnih laboratorija

- nadzirano 588 web stranica

- zatvoreno 89 web stranica

- provjereno više od 218 000 pošiljki

- zaplijenjeno više od 74 000 pošiljki

- provedeno 3 526 antidopinških kontrola na natjecanjima (39 pozitivnih)

- provedeno 3 245 antidopinških kontrola izvan natjecanja (9 pozitivnih)

image

Zapljenja u Operaciji Shield III.

Europol/

Trgovina i konzumiranje lijekova koji nisu propisani od strane medicinskih stručnjaka ili nisu u medicinskim okvirima predstavljaju društveni problem koji potiče nezakonite aktivnosti. Zloporaba uključuje želju za psihotropnim i rekreacijskim učincima odnosno poboljšanjem učinkovitosti, kao i konzumaciju koja nije u skladu s namjenom. To može uzrokovati porast potražnje na koju se ne može odgovoriti na zakonit način čime se doprinosi nezakonitom trgovanju, uglavnom proizvoda koji su preusmjereni iz zakonitog lanca opskrbe.

- Osim toga, krivotvoreni lijekovi se miješaju s onima koji su preusmjereni iz zakonitog lanca. Isti se proizvode u ilegalnim laboratorijima gdje kriminalci rade pod upitnim higijenskim uvjetima i sigurnosnim mjerama što dovodi do zdravstvenih rizika za krajnje potrošače. Nadalje, krivotvoreni lijekovi često neće proizvesti željeni učinak te neće izliječiti potrošača. Tijekom operacije otkriveni su mnogi slučajevi nezakonite trgovine lijekovima velikih razmjera te je potvrđeno da ona može biti jednako unosna ili čak unosnija od trgovanja narkoticima. Osim velike zarade ilegalnih trgovaca i krivotvoritelja, javne financije i sustavi socijalne skrbi nekih država članica također su opterećeni ogromnim financijskim gubicima - pojašnjavaju još iz Ravnateljstva policije ističući kako ovaj fenomen ima zabrinjavajući učinak i na javno zdravstvo kao takvo, bilo zbog liječenja ovisnosti ili posljedica predoziranja odnosno nedostatka zaliha.

image

Zapljenja u Operaciji Shield III.

Europol/

Veliki obol u ovoj višemjesečnoj operaciji imala je grčka financijska policija koja je razbila organiziranu kriminalnu skupinu s hijerarhijskom strukturom, jasnim ulogama i dugogodišnjom povijesti krijumčarenja anaboličkih steroida i drugih nezakonitih farmaceutskih proizvoda kao što su lijekovi za erektilnu disfunkciju. Pripadnici navedene skupine bili su aktivni u Grčkoj te su držali nekoliko manjih centara u Europi, SAD-u i Aziji. - U Grčkoj su korištena dva laboratorija za izradu različitih proizvoda od sirovih materijala koji su krijumčareni kroz Moldovu i Bugarsku. Prodaja se obavljala putem web stranica i kriptiranih adresa elektroničke pošte međunarodnim kupcima uključujući desetke profesionalnih sportaša. Opsežna policijska operacija dovela je do uhićenja jednog od glavnih pripadnika organizirane kriminalne skupine i zapljene više od 2,4 milijuna jedinica anaboličkih steroida i drugih nezakonitih supstanci kao i ambalaže - dodaju iz policije.

image

Zapljenja u Operaciji Shield III.

Europol/

Iako kriminalne mreže još uvijek iskorištavaju prilike koje su posljedica COVID pandemije, ilegalna trgovina lijekovima i zaštitnom opremom doživjela je značajni pad zbog velike pažnje koja se pridaje tom problemu i intenzivnog praćenja od strane tijela za provedbu zakona. Činjenica da su vlade besplatno osigurale cjepiva doprinijela je stvaranju nepovoljne situacije za kriminalce koji opskrbljuju nezakonito tržište. Moglo se otkriti i spriječiti nekoliko pokušaja prijevare nacionalnih tijela odgovornih za nabavu lijekova i zaštitne opreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. veljača 2023 08:48