TKO JE MARIO HORVAT

RAZBOJNIK KOJI JE UPUCAO RADNIKA ČISTOĆE VEĆ JE BIO GOST CRNIH KRONIKA 'Proslavio' se suludim pokušajem provale u zlatarnicu

 
Mario Horvat (u krugu) kojeg je lani snimila kamera kako razbija izlog zlatarnice, u ponedjeljak je ranio radnika Čistoće Josipa Smiljčića (desno)

Mario Horvat (39) koji je u ponedjeljak navečer, dok je provaljivao u džip na zagrebačkom Bukovcu iz pištolja teško u prsa ranio djelatnika Čistoće Josipa Smiljčića (34), nalazio se na sudskoj tjeralici puna dva mjeseca

Riječ je o muškarcu dobro poznatom policiji i pravosuđu koji unazad dvije godine sjekirom razbijao izloge po Zagrebu, a jedan njegov napad zabilježila je nadzorna kamera zlatarnice čiji je izlog divljački razbijao čekićem dok su djelatnice bile unutra.

Osim tih ispada tijekom tri mjeseca 2018. godine kada je i krao zlatninu, Horvat je nakon svega kazneno prijavljen i za prijetnje smrću svojoj liječnici opće prakse. Njoj je 18. veljače 2019., nakon što mu je odbila izdati metadonsku terapiju ispred Doma zdravlja zaprijetio: “Sačekat ću te vani i upucat ću te”.

U pritvoru je proveo puna tri mjeseca nakon čega je 10. svibnja 2018. izašao na slobodu. S obzirom na to da je sudske pozive u tom postupku dalje ignorirao, a u međuvremenu su protiv njega podignute i dvije optužnice zbog divljanja sa sjekirom, za njim je 31. studenog 2019. raspisana tjeralica. Iako su mu policajci u nekoliko navrata do tada kucali na vrata, njegov otac im je ponavljao da sa sinom ne komunicira te da nema njegov broj.

Ovisnik

- Bilo je samo pitanje vremena kada će opet eskalirati. Mario nažalost pokušava na sve moguće načine utažiti svoju ovisničku glad pa ne spreže ni pred čim. Njegova ludovanja sa sjekirom su izvan svake pameti i ostao sam zatečen kada sam vidio snimke na internetu kako razbija, no ovaj put je imao i oružje i ranio nedužnog čovjeka koji ga je uhvatio u lopovluku – kaže nam osoba upućena u Horvatovu problematiku, otkrivši da mu se Mario požalio kako mu “murija gnjavi starog unazad dva mjeseca”.

Vještačenje

Iz psihijatrijskog vještačenja provedenog nakon serije horora sa sjekirom, proizlazi među ostalim da pati od simptomatske opijatske ovisnosti te da je u vrijeme počinjenja djela bio bez mogućnosti shvaćanja svog postupanja i vladanja svojom voljom. Vještak zaključuje da je Horvat fokusiran na zlatarnice jer “njegova majka potječe iz sredine u kojoj se mnoge obitelji bave trgovinom zlatom te je kod njega živa i poticajna svijest o vrijednosti zlata”.

Val horora sa sjekirom krenuo je 3. kolovoza 2018. oko 3.10 sati u Tratinskoj ulici, kada se okomio mesarskom sjekirom na nadzornu kameru na trgovini Neutrino mobile. Satarom je razbio staklo te iz rupe izloga ukrao četiri mobitela Samsung pričinivši štetu od 10.795 kuna. Horvat je priznao da je sjekirom razbio staklo, no negirao je da je mobitele ukrao. Tužiteljstvo je predložilo godinu dana zatvora.

Nadalje, od 12. kolovoza do 20. studenoga 2018. Horvat je, prema mišljenju tužiteljstva, u stanju poremećaja i opijatske ovisnosti s ciljem neovlaštenog stjecanja zlatnog nakita sjekirom dužine oštrice 60 cm razbijao izloge zlatarnica. Pa je tako 12. kolovoza oko 23.50 sati iskalio sav bijes na izlogu zlatarnice Ivanović u Dubravi gdje je uspio razbiti samo prvi sloj stakla pa je pobjegao.

Na isti način je i 19. studenoga 2018. u 4.49 sati šest kućnih brojeva dalje razbio staklo izloga zlatarnice Dodić ukravši zlato vrijedno 136.995 kuna. Mira nije imao ni dan poslije kada je u 19.10 sati u Vlaškoj sjekirom udarao po izlogu zlatarnice Lewiko Diamond. Nesvakidašnje scene uočile su djelatnice zlatarnice koje su spustile metalnu roletu pa je lopov pobjegao. Tereti ga se za krađu u neubrojivom stanju, a s obzirom na rezultate vještačenja, za njega tužiteljstvo traži prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi.

Bijeg na biciklu

- Aktivirao mi se alarm na aplikaciji na mobitelu. Uključio sam videonadzor i uočio spuštenu zaštitnu roletu na zlatarnici. Nazvao sam kćer koja je radila te mi je rekla da je maskirani muškarac sjekirom udarao po izlogu, ali ga nije uspio probiti jer je staklo debelo 30 mm. Kći je spustila roletu – ispričao je Stjepan K., vlasnik Lewika.

Posljednji zločin zbog koje mu prijeti višegodišnji zatvor ili pak prisilni smještaj na psihijatriji, ovisno o tome što će pokazati novo psihijatrijsko vještačenje, bio je 27. siječnja u 18.40 sati. Trojica djelatnika Čistoće uočili su ga u provali u Land Rover njemačkih tablica, a najmlađi od njih pokušao je lopova sustići i zadržati. No tu su stvari pošle po zlu jer je Horvat zapucao i pobjegao na biciklu. Međutim, uz pomoć građana Horvat je ubrzo uhićen u Ulici Rebrovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:48