ŽALIO SE NA PRESUDU

Razotkrila ga videosnimka: Šef vatrogasaca na račun vatrogasne zajednice godinu dana ‘tankao‘ Jaguar svog sina

Tužiteljstvo tvrdi da je stekao nepripadnu imovinsku koristi od 5189,51 kunu, za koliko je oštetio Vatrogasnu zajednicu Grada Vrbovca

Jaguar X Type

 Profimedia

Slavko Povrlišek (61), kao predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca sjeo je na optuženičku klupu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu pod optužbom da je zlorabio svoj položaj i ovlasti, točnije da je punih godinu dana na račun Vatrogasne zajednice točio gorivo u privatni auto, dakle u privatne svrhe. Tim potezom je, tvrdi tužiteljstvo, stekao nepripadnu imovinsku koristi od 5189,51 kunu, za koliko je oštetio Vatrogasnu zajednicu Grada Vrbovca.

Na upit raspravnog suca razumije li optužnicu i kakav stav zauzima o krivnji, Povrlišek je odgovorio da se ne smatra krivim te da razumije sadržajno optužbu, ali da je dosta toga u njoj nerazumljivo.

Osim što su se tužiteljstvo i obrana složili da se pročitaju svi prikupljeni materijalni dokazi, na prijedlog obrane sud je uvažio i da se na idućoj raspravi saslušaju tri svjedoka – bivši zapovjednik i predsjednik NO vatrogasne zajednice Grada Vrbovca kao i njihova tajnica na okolnost da imaju saznanja o trošenju novca i da su sporna utrošena sredstva išla u korist vatrogasne zajednice, a nikako ne na njezinu štetu.

- Tajnica je jedina zaposlena u Vatrogasnoj zajednici, dok smo mi svi ostali volonteri – pojasnio je dodatno sucu optuženi koji u svom vlasništvu, kako je kazao sucu prilikom uzimanja generalija, ima pola kuće, klet i auto, a dodao je i da ima čin bojnika te status ratnog vojnog invalida.

Prema optužnici on je od 16. siječnja 2019. do 29. siječnja 2020. kao predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, ali i kao predsjednik Upravnog odbora, sukladno odredbama članka 20 i 25. Statuta Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, bio ovlašten i zadužen za upravljanje imovinom, kao i raspolaganje financijskim sredstvima.

Pa je shodno tome u tom vremenskom periodu u Vrbovcu, Gradecu, Čakovcu, Vukovoj Gorici i Sv. Heleni u više navrata na benzinskim postajama Petrola, na kojoj je naručio izradu kartice na svoje ime, ali za Vatrogasnu zajednicu, kupovao gorivo za osobne potrebe. Natankani eurodiesel je plaćao spomenutom karticom na teret Vatrogasne zajednice, kao i na Ini i Croduxu gdje je, pak, za gorivo tražio izdavanje R1 računa. Računi su varirali od 199 do 600 kuna, a neke je plaćao karticom Petrola na teret vatrogasne zajednice, dok je neke račune plaćene vlastitim novcem, naknadno likvidirao isplativši potom sebi iznose na teret, opet, vatrogasne zajednice.

Nakon podizanja optužnice, tužiteljstvo je sudu predložilo izdavanje kaznenog naloga pa ga je sud osudio na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje uz plaćanje 500 kuna sudskih troškova i oduzimanje 5189,51 kunu imovinske koristi. No on se na tu sankciju žalio, smatrajući da nije kriv, i odbacivši bilo kakvo stjecanje imovinske koristi, pa će mu tužiteljstvo dokazivati krivnju u sudskom postupku.

Inače, iz rješenja Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji proizlazi da je Povrlišek predsjednik Vatrogasne zajednice od prosinca 2009., a tu funkciju obnaša i dan danas. Iz Statuta je, pak, vidljivo da predsjednik Zajednice, između ostaloga, odobrava službena putovanja, naredbodavac je za izvršenje plana te obavlja i druge poslove, a raspolaže i financijskim sredstvima.

Tvrtka Petrol dostavila je dokumentaciju iz koje je vidljivo da je Vatrogasna zajednica po predsjedniku Povrlišeku uputila tri zahtjeva za izdavanjem kartica za kupovinu goriva na Petrolu, a na kojima su bile naznačene registarske oznake vozila, a jedna je kartica bila i na Povrlišekovo ime.

Zanimljivo je da se na zahtjev tužiteljstva Povrlišek očitovao u ime Vatrogasne zajednice u kolovozu prošle godine te naveo da on osobno nije imao nikakvih službenih putovanja u 2019. i 2020. godini.

No u prilog mu, kako doznajemo, ne ide jedna od snimki videonadzora Petrola u Gradecu od siječnja 2020. na kojoj se vidi kako Povrlišek toči gorivo u Jaguar X-Type Executive i plaća ga Petrolovom karticom, dok se iz izvješća vrbovečke policije, po registarskim tablicama, iščitava da je taj auto u vlasništvu Povrlišekova sina. Sve to je pokazatelj za tužiteljstvo da je prvi čovjek vrbovečke vatrogasne zajednice na račun zajednice tankao gorivo u privatne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:19