ISTRAGA

RAZOTKRIVENA MRAČNA TAJNA DOMA ZA ODRASLE OSOBE S POSEBNIM POTREBAMA Domar osumnjičen za silovanje štićenice!

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Zbog seksualnog zlostavljanja štićenice jednog doma za odrasle osobe s posebnim potrebama policija je prošli tjedan uhitila 54-godišnjeg zaposlenika tog doma.

Navedeni dom nalazi su u središnjoj Hrvatskoj (točni podaci poznati redakciji), a kako nam je potvrđeno iz Policijske uprave zagrebačke, nad privedenim zaposlenikom doma u petak je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je nad štićenicom doma počinio kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka. Osumnjičenog muškarca tereti se da je počinio teži oblik tog kaznenog djela, vezan uz članak 154. stavak 2. Kaznenog zakona kojim je propisana teža kazna ako je djelo počinjeno “prema žrtvi posebno ranjivoj zbog njezine dobi, bolesti, ovisnosti, trudnoće, invaliditeta, teške tjelesne ili duševne smetnje”. Policije je osumnjičenika predala pritvorskom nadzorniku i podnijela posebno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

Prijeti mu zatvorska kazna do deset godina. Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni je muškarac radio u toj ustanovi kao domar. Prije nekoliko dana pojavile su se sumnje da je već dulje vrijeme, navodno najmanje dvije godine, seksualno iskorištavao jednu štićenicu. Činio je to navodno u jednoj sobici u samom domu. Prema neslužbenim izvorima, u mobitelu štićenice pronađene su poprilično opscene poruke koje joj je, kako se sumnja, slao sada uhićeni domar. Istražuje se je li možda na isti ili sličan način zlostavljao i druge štićenice.

- Policijska istraga je u tijeku i neka nadležne institucije obave svoj dio posla - poručilo nam je vodstvo doma. Riječ je o domu koji je osnovan prije 30-ak godina i u kojem je dosad zbrinuto više stotina odraslih osoba s tjelesnim i intelektualnim teškoćama. Zbog zaštite identiteta žrtve Jutarnji list nije objavio sve relevantne podatke o ovom slučaju koji su poznati redakciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:30