PROGLAŠENI DANI ŽALOSTI

REKONSTRUKCIJA KRVOPROLIĆA U MALOM LOŠINJU Osumnjičeni ubojica navodno je bančio cijelu noć pa u 5 sati prvo provalio susjedu u stan: 'Nije bio sam'

 
 Matija Djanjesic / CROPIX

Uspavani Mali Lošinj danas u 6.20 probudio s tragedijom koja je nepojmljiva i neobjašnjiva. Nožem je bez ikakva razloga i povoda ubijena 16-godišnja djevojka, umirala je pred očima vlastite majke Loredane Toić Haithun na pragu njihova stana u Ulici lošinjskih brodograditelja korak do lošinjske rive.

Osumnjičeni za njezino ubojstvo je Branko Rafajac, koji je živio u susjednoj zgradi, točno iza njihove na Malinu 21. Nisu se poznavali niti su imali ikakve međusobne veze. Zašto je onda potegnuo nož na nedužno dijete, zna samo on i njegovi demoni, s kojima se očito borio u glavi dulje vrijeme. Oni su ga iz nekog razloga odveli u susjedni ulaz, žrtvina majka jedina je neposredna svjedokinja događaja.

U potpunom šoku nakon tragedije uspjela je Jutarnjem listu ispričati što se zbilo. Bilo je to u 14 sati, u vrijeme dok je tragičnu kronologiju prepričavala i istražiteljima u policiji.

Dan žalosti

- Što da vam kažem, mi smo zapravo kolateralne žrtve. Naprosto smo se našle na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ja i moje dijete tog čovjeka nikad prije, a ni njegovu bivšu partnericu nismo vidjeli. On je naprosto “fulao” kuću. On je uletio u naše dvorište. Bio je mrkli mrak. Prvo je napao mene, a onda je moja kći izletjela. Ja sam se pokušala obraniti, ali nisam mogla. Onda je napao nju pa opet mene. Ništa nisam vidjela - ispričala nam je majka ubijene djevojke.

Njegovi susjedi su to znali, a znale su i lošinjske institucije, iste one koje će, zajedno s cijelim mjestom tugovati u danima žalosti koje su proglasile gradske službe. Navodno je bančio i pio cijelu noć, a onda se u ranim jutarnjim satima vratio baš tamo.

- Točno u 5 sati provalio mi je u stan. Ja živim točno iznad njega, ali sam zadnjih dana u Rijeci, jer je supruga Dragica slomila nogu, pa je na liječenju. Nije bio sam. Susjedi su čuli dernjavu, brojanje: “1,2,3 - sad!”, a onda udarac, i tako nekoliko puta, sve dok nisu probili. Ta djevojka koja je s njim živjela bila je pristojna žena, čudim se što je toliko izdržala s njima - kaže nam Ive Pribanić.

Mali Losinj, 140220.
Jutros je u Malom Losin ju ubijena maloljetnica.
Na fotografiji: Ivo Pribanic, stanar zgrade gdje je zivio pocinitelj.
Foto: Matija Djanjesic
Matija Djanješić / CROPIX
Ive Pribanić

Stan u suterenu Branko i njegova partnerica su unajmili prije približno dvije godine, ona ga je napustila prije dva mjeseca zbog maltretiranja te mu odvela psa, hrvatskog ovčara. Susjedi kažu da je i životinju tukao i mučio. Nakon njezina odlaska pukao je, navode, do kraja. Tražio je neku svoju pravdu pišući po društvenim mrežama nepovezane tekstove, u jednom proziva i susjeda s kojim smo razgovarali. On ne zna tko je vlasnik stana u kojem je Rafajac živio, kaže kako se oko nekretnine vodio sud te je, navodno, prije mjesec dana prodan zbog ovrhe. Stanari još nisu doznali tko je novi vlasnik, ali su mu se veselili, nadajući se da će što prije iseliti susjeda iz pakla.

Provala u stan

Majka ubijene djevojke radila je kao službenica na lošinjskom sudu. Je li ona znala detalje tog predmeta? Susjed nam kaže da je prije mjesec dana u ponoć Rafajac počeo lupati na vrata trećeg svojeg susjeda zazivajući ime svoje bivše partnerice. Je li ju sumanuto tražio i u susjednom ulazu kobnoga jutra? U stan je u utorak provaljeno Fabijanu Jurčeviću, njegovu prvom susjedu. On je bio uvjeren da je provalnik Rafajac.

Mali Losinj, 140220.
Jutros je u Malom Losin ju ubijena maloljetnica.
Na fotografiji: Fabijan Juricevic, stanar zgrade gdje je zivio pocinitelj.
Foto: Matija Djanjesic
Matija Djanjesic / CROPIX
Susjed Fabijan Jurčević

- A tko bi drugi? Zna da sam u Rijeci, ali ovdje redovito dolazim. Uđem u stan, vidim otvorene škure, kofer, imao sam osjećaj kao da se netko uselio. Onda sam vidio da je sve razbacano i ispreturano. Bilo je razbijeno i staklo na vitrini i tragovi krvi. Policija mu je kucala na vrata stana, ali on nije otvarao i oni su otišli - govori susjed Fabijan. S Rafajčevim problematičnim ponašanjem, tvrde oni, bile su upoznate socijalne službe i policija, ali mu nitko nije uspio stati na kraj. Kažu nam da se njegova bivša uspjela iseliti tek uz pomoć policije na tajnu lokaciju.

Uhitili su ga nedugo nakon zločina. Ne navodeći osobne podatke, izvijestili su da su u jutarnjim satima zaprimili dojavu o ozlijeđenoj ženskoj osobi mlađe životne dobi, da su djelatnici Hitne medicinske pomoći ozlijeđenoj pružili potrebnu pomoć, ali je, nažalost, preminula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 14:51