‘NETIPIČNA KUPNJA‘

Respiratori iz Švedske završili u zagrebačkoj pečenjari: ‘Moj klijent ih je kupio od firme s Kosova, nije znao da su ukradeni‘

Kriminalisti, pak, sumnjaju da su respiratori nabavljeni s ciljem daljnje preprodaje u treće zemlje i radi ostvarivanja imovinske koristi
Ukradeni respiratori
 Pu Zagrebačka

Švedski medicinski respiratori vrijedni 350.000 eura, koji su ukradeni 15. veljače ove godine u Švedskoj, dospjeli su u Lijepu našu i zamalo završili na tržištu.

Policija je zbog prikrivanja uhitila 25-godišnjeg poduzetnika nakon što su u obiteljskoj pečenjari u Draškovićevoj u Zagrebu pronađena ukradena 24 respiratora koje je, između 8. ožujka i 2. travnja, nabavio preko tvrtke s Kosova. Respiratori su došli u fokus kada ih je ponudio na prodaju institucijama, no nakon provjera po serijskim brojevima sa Švedskom, otkrilo se da je roba ukradena tijekom transporta kroz Švedsku. Kosovska tvrtka ih je, navodno, potom kupila na nekoj dražbi i prodala putem računa 25-godišnjaku koji je, preko svoje tvrtke, organizirao špediciju.

image
Ukradeni respiratori
Pu Zagrebačka

- Mogu potvrditi da se provode izvidi protiv moga klijenta za kazneno djelo prikrivanja. Smatram da se ne radi o kaznenom djelu jer nije imao razloga posumnjati u legalnost robe koju je njegova firma kupila od druge firme s Kosova. Za robu je postojala valjana dokumentacija i respiratori su ponuđeni legalnim kanalima institucijama države. Iz ničega nije proizlazilo da bi se radilo o ukradenoj robi jer se u protivnom ista ne bi dopremala regularno špediterskom tvrtkom niti bi se sklapao ugovor - rekao nam je odvjetnik Rafael Krešić koji zastupa prijavljenog mladića.

image
Ukradeni respiratori
Pu Zagrebačka

Kriminalisti, pak, sumnjaju da je respiratore nabavio s ciljem daljnje preprodaje u treće zemlje i radi ostvarivanja imovinske koristi iako je znao ili, morao znati, da su isti ukradeni.

- S obzirom na značaj te medicinske opreme u ozračju aktualne pandemije, takvi se uređaji od strateškog značaja kupuju po točno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to evidentiraju. Takav netipičan način kupnje, koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski reguliranim načinom nabave te medicinske opreme, upućuje na sumnju u počinjenje kaznenog djela - poručuju iz PU zagrebačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:09