ZAVRŠIO FESTIVAL

Rezime Ultre: Radilo je 260 policajaca, privedene su 264 osobe, a pogledajte koliko kazni je naplaćeno

Prema policijskim procjenama, na javnom okupljanju guštalo je u protekla tri dana opušteno oko 100 tisuća ljudi

Ultra Europe 2023., Ilustrativna fotografija

 Tom Dubravec/Cropix

Popularni deveti po redu Ultra Europe 2023 festival koji se u Splitu održavao od petka do nedjelje je gotov. Partijaneri iz cijelog svijeta su se nauživali, a policijski službenici, njih oko 260 uz sve ostale službe su se dobrano naradili. Jer priveli su ukupno 264 osobe od čega 178 stranih državljana i to većinom zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. I zbog svega su uspjeli naplatiti čak 171.000 eura novčanih kazni.

Rezimirajući kompletno događanje, iz PU splitsko-dalmatinske ističu kako se još jednom pokazalo da su Split i Splitsko dalmatinska županija sigurne, a samim time i poželjne turističke destinacije.

Prema policijskim procjenama, na javnom okupljanju guštalo je u protekla tri dana opušteno oko 100 tisuća ljudi. Nekima su, ipak, pomrsili planove radom na terenu i provodeći intenzivno planirane mjere osiguranja.

- U protekla tri dana nismo zabilježili niti jedno značajnije kazneno djelo povezano s održavanjem javnog okupljanja na štetu posjetitelja, a naš rad na terenu, uz kvalitetan video nadzor, rezultiralo je brzim pronalaskom i kaznenim prijavljivanjem počinitelja imovinskih kaznenih dijela. Naime, osobe koje došle kako bi se okoristili činjenjem imovinskih kaznenih dijela, pravovremeno su uhićene su i prijavljene. S obzirom na to da je broj posjetitelja svake večeri prelazio 30 tisuća, evidentirali smo relativno mali broj čak i imovinskih kaznenih dijela (krađe lančića i mobitela) – kažu iz policije naglašavajući da su "pravovremenim planiranjem i profesionalnim pristupom u tjednu pred Ultru realizirali tri uspješna istraživanja vezano uz suzbijanje zlouporabe droga".

Prvo uhićenje bilo je 04. srpnja kada su kod 21-godišnjaka pronašli i oduzeli 1430 grama marihuane. Dan kasnije u Zračnoj luci Split uhićena su dva državljanina Velike Britanije kod kojih je u suradnji s djelatnicima Carine u prtljazi pronađeno i 6,8 grama kokaina, 13,1 grama ketamina, 23,8 grama kokaina, 15,2 grama MDMA, 100 komada tableta ecstasy te 14,8 grama halucinogenih gljiva pakiranih u 30 kapsula. Istog dana na području Solina "pala" je i 33-godišnja dilerica od koje je oduzeto 228,34 grama amfetamina i 20,44 grama marihuane.

A potom su uslijedile i daljnje aktivnosti tijekom kojih je policija od petka do nedjelje u preprodaji opijata spriječila devet osoba.

Od te posrnule devetorice ukupno je oduzeto 721 tableta amfetamina tzv "ecstasy", 1215,4 grama kokaina, 35 grama amfetamina, 130 grama konoplje, 16,8 grama kokaina, 4,5 grama droge MDMA, 4,6 hašiša, 22 grama halucinogenih gljiva tzv. psilocibinskih gljiva, tri stabljike konoplje, tri posude s podlogom za rast u kojima se nalaze psilocibilne gljive i spore, a ostali su iz bez digitalne vage s precizno mjerenje s tragovima amfetamina.

Lisice na ruke stavili su i tzv. lančičarima, njih petorici. Četvorica njih su državljani Italije koji su trgali lančiće sa vratova partijanerima pa su prijavljeni za razbojničke krađe. U noći sa 7. na 8. rujna oštetili su ukupno deset osoba, a dio ukradenih stvari policija je pronašla u plastičnim vrećicama pregledom terena. I peti Talijan je ‘pao‘ u ruke policije koji će kazneno odgovarati zbog teške krađe. Talijanska petorka predana je u konačnici pritvorskom nadzorniku.

Što se tiče zaplijene opijata u prekršajnoj domeni, policajci su oduzeli 169 grama marihuane, 112 grama kokaina, 225 tableta i 20 grama ecstasyja, 35 grama speeda, 105 komada i 31 gram MDMA.

A nadziralo se i stanje sigurnosti na ulicama.

- Tijekom protekla tri dana policijski službenici su tijekom noći zajedno s članovima redarske službe nadzirali i kontrolirali poštivanje ograničenja kretanja vozila u blizini mjesta javnog okupljanja, a sve u cilju zaštite pješaka u zoni stadiona posebno kada su u većim grupama dolazili na stadion. Protočnost prometa održavali smo na zadovoljavajućoj razini, usmjeravajući i upozoravajući sve sudionike u prometu na povećan oprez. S obzirom na činjenicu da je u ovom trenutku povećani intenzitet osoba i vozila u Splitu, možemo biti zadovoljni stanjem u prometu u protekla tri dana. Ključnim za realizaciju ove uspješne sigurnosne operacije držimo funkcionalan partnerski odnos PU splitsko dalmatinske i dionika odgovornosti iz redova organizatora, redarske službe i operatera video nadzora, žurnih službi, institucija na lokalnoj i regionalnoj razini, medija te posebno građana, koji su i ovom prilikom pokazali kako svako od nas ponašajući se u skladu s manirima dobrog domaćina, osobno pomaže upravljati sigurnom turističkom destinacijom – zaključuju iz splitske policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:40