TRAGEDIJA U MORU KOD VIRA

Ribara s Ugljana povukla mreža. Utopio se na dubini od 60 metara

'Protiv zapovjednika broda Valtera Kurtina (37) bit će podignut optužni prijedlog budući da nastradali ribar nije bio prijavljen kao član posade', rekla je glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture
Zadar, 080411Jutros u 5.30 nesretnog 56. godisnjeg Josipa Loncara iz Preka ribara na ribarici Morski pas povukla je mreza na dubinu od 60 metara prilikom cega se nesretni ribar utopio.Na fotografiji: ocevid je izvrsen na Viru.Foto : Andrija Lucic / cropix
 Andrija Lucic / CROPIX

Utopljenog ribara porijeklom iz ugljanskog Preka, 56-godišnjeg Josipa Lončara, povukla je jutros u zoru s kaljske ribarice "Morski pas" mreža plutarica i povukla ga na dubinu od 60 metara gdje se ribar i utopio.

Nesreća se dogodila oko 5.30 sati kada se ribaru mreža zaplela za nogu i povukla ga s broda u more . Brod se tada nalazio na oko 3 nautičke milje jugozapadno od svjetionika Vir. Preminuli ribar iz mora je izvučen u mreži u 9.15 sati, a na glavni mul lučice u Viru ribarica sa stradalim je došlepana oko 13. 30 sati gdje je obavljen završni dio očevida.

Nesretnom ribaru ovo je, kako smo saznali iz neslužbenih izvora, bio prvi "škur", odnosno odlazak na ribu s velikim ribarskim brodom. Na brodu je bio tek petnaestak dana i lovili su srdele. Nakon pada sa 16 metarskog broda ribar se upetljao u mrežu plivalicu koja se potom zapetljala o vijak broda te se nije mogla povući van iz mora.

Ribarica je u trenutku nezgode plovila lagano, a kada je začuo povike zapovjednik je odmah ugasio motor. Na ribarskom brodu za lov plave ribe „Morski pas“ u trenutku nezgode nalazili su se zapovjednik i članovi posade. Vremenski uvjeti bili su povoljni, a vidljivost dobra. Na mjestu nezgode dubina mora iznosila je 68,3 metra.

- Lučka kapetanija Zadar primila je obavijest o nezgodi ribara od Pomorske policije i Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u 6.05 sati i na mjesto nesreće odmah uputila svoje plovilo. Inspektor za sigurnost plovidbe Lučke kapetanije Zadar utvrdio je da brod ima valjane svjedodžbe za plovidbu, a protiv zapovjednika broda Valtera Kurtina (37) bit će podignut optužni prijedlog budući da nastradali ribar nije bio prijavljen kao član posade - kazala je Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ribaricu "Morski pas" u Vir je došlepala druga ribarica "Garma" jer "Morski pas" nije smio paliti motor zbog očevida i mreže koja se zapetljala u propelu broda. Drugi brod koji je pomogao Kurtinovom brodu u šlepanju navodno je u vlasništvu njegova oca.

- Dužnost tragično stradolog ribara je bila da prati olovo pri spuštanju mreže u more. On je najvjerojatnije nepažnjom nagazio na konop kojim se olovo spušta i težina samog olova ga je povukla u more. S njim su na ribarici u to vrijeme bili zapovjednik broda i tri mornara dok su ostali mornari bili u kaićima, odnosno brodicama "zapasavali" ili okruživali mrežom jato ribe. Kada je on upao u more, pokušali su ga izvući i ovi iz kaića, ali nisu uspjeli - kazao je nakon policijskog očevida glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

Tijelo stradalog Josipa Lončara odvezeno je u mrtvačnicu, a istražni sudac, za sada, nije naložio da se obavi obdukcija, ali kako u policiji kažu, nije isključeno da to neće napraviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:47