JANUSZ DERVISHI

RIJEČANIN KOJEM SE STALNO IZNOVA SUDI U pritvoru je proveo tri i pol godine, a dosad je osuđen na tri mjeseca

Suđenje Dervishiju za šverc 6,1 kilogram heroina iz Češke u Italiju traje već 5 godina i sada je opet odgođeno
 Tea Cimaš/CROPIX

Zbog nedolaska drugooptuženog Valdeta Xhake, na riječkom je sudu odgođena rasprava u suđenju Januszu Dervishiju kojeg se tereti za šverc 6,1 kilograma heroina iz Češke u Italiju. Xhaku USKOK-ova optužnica tereti da je neovlašteno posredovao pri prijenosu te droge. Xhaka se opravdao bolešću, no nije priložio medicinsku dokumentaciju pa je tužitelj zatražio da ga na iduću raspravu privedu policajci, što je sudac Saša Cvijetić i prihvatio, zakazavši ročište za 18. lipnja.

Dobio 5600 eura

Optužnica protiv Dervishija i Xhake podignuta je još 2009., no slučaj se po sudu vuče već pet godina. Dervishi se u ovom slučaju brani sa slobode, na kojoj boravi od 2012. godine. Zbog optužbi za šverc šest kilograma heroina u pritvoru je proveo tri i pol godine, koliko mu je maksimalno u ovom predmetu moglo biti određeno bez donošenja presude. Suđenje se inače otegnulo zbog dugog čekanja na audiozapise iz Italije, odnosno peripetija s talijanskim pravosudnim tijelima.

U međuvremenu, Dervishi se obratio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, žaleći se iz pritvora da ne može ostvariti pravo na pravedno suđenje u razumnom i najkraćem roku. Sud je presudio u njegovu korist, naloživši da mu se isplati 3600 eura nematerijalne štete i 2000 eura troškova vođenja postupka pred sudom, plus dodatne eventualne troškove.

Dervishi je, inače, zbog raznih inkriminacija postao veteran riječkog istražnog zatvora u kojem je do puštanja 2012. proveo pet i pol godina. Uhićen je 2006. zbog optužbi za iznudu 300.000 eura od riječkoga javnog bilježnika Velibora Panjkovića, za što je u travnju 2008. nepravomoćno osuđen na godinu i deset mjeseci zatvora. No, ta je presuda ukinuta 2011., kada je izvanraspravno vijeće riječkoga Županijskog suda prihvatilo njegovu žalbu. Još 2008., čim je nakon prve nepravomoćne presude bio nakratko pušten, uhićen je i za šverc heroina, za što mu se još sudi.

Uhićenje odvjetnika

Također, odslužio je i tromjesečnu zatvorsku kaznu zbog prijetnji izrečenih pravosudnom policajcu. Sudilo mu se i za sprečavanje dokazivanja u slučaju propucanog Porschea iz 2006., gdje je Dervishi, navodno, kako bi pomogao svom prijatelju koji je pucao na automobil, svjedoka navodio na lažno svjedočenje. Među optuženima je bio i riječki odvjetnik Veljko Došen kao posrednik, no oslobođen je. Dervishi je, pak, osuđen na godinu dana zatvora, ali presuda je ukinuta pa će mu se ponovo suditi.

Devet burnih godina

U posljednjih devet godina, od spektakularnog uhićenja na riječkoj rivi, Dervishiju se svašta dogodilo: puštanje iz pritvora i ponovno uhićenje na zatvorskim stubama, odlazak na Kosovo te međunarodna tjeralica. Kako sada stvari stoje, čovjek kojeg su proglašavali glavom riječkog ogranka albanske mafije u pritvoru je proveo više vremena od zbroja kazni koje su mu u međuvremenu izrečene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:49