BURAZER I EKIPA

Riječka policija: U aferi BitLucky uhićeno troje ljudi. U pretresu su pronađeni predmeti koji će pomoći u istrazi

Istaknuto je da se šteta procjenjuje na najmanje 18 i pol milijuna eura.

Luka Burazer

 Damir Skomrlj/Cropix

Policijska uprava primorsko-goranska na konferenciji za novinare iznijela je rezultate opsežnog kriminalističkog istraživanja nad akterima afere Bitlucky, koji su počinili prijevaru na štetu velikog broja ulagača u kriptovalute.

- Složeno kriminalističko istraživanje trajalo je više mjeseci. Osumnjičeno je troje hrvatskih državljana u dobi od 30, 36 i 37 godina. Radi se o direktoru, prokuristu i zaposlenici firme na riječkom području. Oni su osumnjičeni da su lažnim prikazivanjem i laganjem u zabludu doveli veći broj klijenata, rečeno je na presici.

Istaknuto je da se šteta procjenjuje na najmanje 18 i pol milijuna eura. Osumnjičenici su uhićeni jučer ujutro na svojim adresama boravka prilikom čega je došlo do pretresa.

- Policija ih nije tražila, mi ih tražimo kad skupimo dokaze i završimo izvode. Da bismo nekoga uhitili moramo imati dokaze, rečeno je.

- Oštećeno je više stotina građana. Ljude su nagovarali na ulaganje. Organizirali su ulaganje oglašavanjem, a nakon uplaćivanja novca odnosno kupnje kriptovaluta, oni su nakon nekog vremena plaćali investitorima kako bi ih održali u zabludi. Samo istraživanje je započelo podnošenjem prijava građana koji nisu mogli doći do svog novca, rečeno je na presici.

- Prilikom pretresa pronađeni su određeni cold walleti i naprave koji će se koristiti za nastavak istraživanja. Istraga će dati odgovore na pitanja koliko je novaca na njima i ima li uopće novca na njima. Mi zasad ne možemo reći ništa o tome, rečeno je.

Policija je poručila da će se u postupku utvrđivati koliko su investitori zakinuti.

image

Eugen Travalja

Damir Skomrlj/Cropix

Iz policije su odgovarali i na upit o eventualnom obeštećenju građana.

- Ako ima novaca na računu, onda će se to vratiti. Ako novca nema, oni će u privatnom postupku tražiti novac na ovaj ili onaj način, rekla je policija.

Policija je rekla da ima nekoliko stručnjaka koji su prošli edukacije o prijevarama na kriptovalutama.

- Pronađeni su mediji koji mogu dovesti do kriptovaluta, ali tek se treba istražiti gdje oni vode. Oštećeni su ulagali od par tisuća do nekoliko stotina tisuća eura, rečeno je.

Također su iznijeli podatak da ima oko 250 oštećenika, ali policija procjenjuje da ih je oko 800. istaknuli su da svakodnevno stižu pristižu prijave.

Podsjetimo, pola godine nakon što je riječka tvrtka za trgovanje kriptovalutama BitLucky iz Kostrene doživjela kolaps, a nakon čega su uslijedile optužbe ulagača da su prevareni za desetine milijuna eura, policija je u utorak u Rijeci uhitila vlasnika propale tvrtke - Luku Burazera i Eugena Travalju.

Policija je rekla kako im nije poznato jesu li uhićeni odlazili u inozemstvo.

- Ako niste upoznati, granice više nema. Evidenciju nemamo, možemo samo pretpostaviti da su bili tu. Mi smo ih uhitili onog trenutka kada smo prikupili dokaze, rečeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:05