MITO U MRTVAČNICI

Riječki patolog na sudu potvrdio da je šefu pet godina morao davati dio zarade

"Bio sam prisiljen od 2008. do 2013. isplaćivati na ruke gotovinu Alanu Bosnaru, da bi mi dodjeljivao mrtvozorničke poslove, a kasnije i sav svoj varijabilni dio plaće, da bio mogao ostati raditi", rekao je Valter Stemberga
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - U nastavku suđenja riječkim patolozima Alanu Bosnaru i Miranu Čoklu svjedočio je u srijedu na karlovačkom Županijskom sudu njihov kolega Valter Stemberga, Uskokov pouzdanik koji je prije dvije godine Bosnara prijavio za korupciju i zahvaljujući kojemu je Bosnar uhvaćen nakon primanja označenih novčanica.

Stemberga je danas, kao i jučer patolog Dražen Cuculić koji je također Uskokov pozdanik, potvrdio da je od 2008. davao mito Bosnaru u zamjenu za dodjelivanje poslova, što je bilo u Bosnarovoj nadležnosti, jer je bio predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.

"Bio sam prisiljen od 2008. do 2013. isplaćivati na ruke gotovinu Alanu Bosnaru, da bi mi dodjeljivao mrtvozorničke poslove, a kasnije i sav svoj varijabilni dio plaće, da bio mogao ostati raditi", rekao je Stemberga.

Mjesečno mu je plaćao najprije 250 kuna po mrtvozorničkom poslu na terenu, a zatim po 1.500 kuna, punih devet mjeseci do ožujka 2009.

"Tada nam je na sastanku u Zavodu rekao da mi svi ovisimo o njemu, da napredujemo zahvaljujući njemu te da ćemo mu ubuduće uplaćivati po dvije tisuće kuna mjesečno. To je trajalo do svibnja 2010. Tada je na novom sastanku tražio tri tisuće kuna gotovine mjesečno, što sam mu ja isplaćivao sve do studenog 2011. iako sam tada plaćao i po 2.500 kuna alimentacije za svoju djecu", rekao je Stemberga u cjelodnevnom svjedočenju.

Jedno vrijeme nije radio mrtvozorništva ali se, kako je rekao, u travnju 2012. vratio "u sedlo", no nije tada plaćao nadređenom Bosnaru nikakve iznose za obavljene poslove, sve dok ga u rujnu 2012. nije pozvao na sastanak i rekao mu da mu neće potpisati platnu listu jer da njega "nikada ni nema na poslu".

"Tada mi je pozlilo i bio sam jako zabrinut za sebe i svoju obitelj. Dogovorili smo da ću sav varijabilni dio plaće podizati i isplaćivati njemu na ruke. Isplaćivao sam mu to na ruke, u plavoj kuverti. Mjesečno od 500 do dvije tisuće kuna, kako koji mjesec, a zadnja je isplata bila 10. travnja i to u iznosu od 1.840 kuna označenog novca", rekao je Stemberga.

Opširno je opisao kako je Bosnar utjecao na njegovu karijeru sveučilišnog profesora na Medicinskom fakultetu, u sklopu kojeg djeluje Zavod, jer je Bosnar bio i pročelnik katedre i prodekan te je ustvrdio da je "Bosnar izravno i neizravno utjecao na njegov posao, plaću i napredovanje", a da se je on, da bi mogao raditi i napredovati, "pošteno iskeširao".

Na pitanja je li vidio ili dobio potvrdu da su Bosnaru plaćali i Cuculić i Čoklo, Stemberga je odgovorio da su razmjenjivali ponekad samo izjave poput "riješio sam Alana" ili "iskeširao sam se za Alena", ali da on nije vidio druge da bi mu davali novac.

Stemberga se prisjetio i da je Bosnaru dao novac i zarađen obdukcijama nakon prometne nesreće u kojoj je poginulo 14 slovačkih turista. "Ja sam obducirao sedam tijela, za što sam na žiro račun primio novac od Županijskog suda iz Gospića, a od tog sam iznosa 3.500 kuna morao platiti na ruke Bosnaru koji je rekao da je on tu obavio dobar posao, jer su tijela trebala biti prebačena na obduciranje u Zagreb", kazao je svjedok.

Bosnaru se sudi za primanje mita i zloporabu položaja i ovlasti, a njemu podređenom patologu Miranu Čokli za davanje mita. Po optužnici Bosnar je primio 118.000 kuna mita od Čokle, 117.800 od Cuculića te 101.000 kuna od Stamberge. Primio je navodno i 250.770 kuna s osnove zloporabe položaja i ovlasti pri obračunavanju varijabilnog djela plaća djelatnika Zavoda, koji nisu sukladni s mjesečnim izvješćima o učinku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:30