ANDRIJA DRAŠKOVIĆ

RIJEŠEN MISTERIJ NESTALOG SRPSKOG BIZNISMENA Iz Splita u Srbiju pobjegao po savjetu odvjetnika

 CROPIX

Srpski biznismen Andrija Drašković iz Splita je nedavno pobjegao po savjetu svog odvjetnika kako ne bi bio izručen Belgiji koja ga traži zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu albanskog emigranta Envera Hadrija 1990. godine. To je u utorak priopćio njegov dugogodišnji branitelj Veljko Delibašić tvrdeći da bi mu u belgijskom pritvoru bio ugrožen život, piše Blic .

U pisanoj izjavi za medije Delibašić je potvrdio da se Drašković trenutno nalazi u Srbiji te je apelirao na domaće organe da zaštite njegova osnovna ljudska prava, za koja tvrdi da su povrijeđena hajkom koju obitelj Hadri vodi u Belgiji.

Delibašić tvrdi da protiv njegovog klijenta nije podignuta optužnica za ubojstvo Envera Hadrija i da je tjeralica raspisana jer, navodno, državni organi Belgije ne znaju gdje je i ne mogu stupiti s njim u kontakt.

On je dodao da je na svim ročištima koja su se održala u Belgiji bio prisutan i aktivno sudjelovao netko iz njegova odvjetničkog tima. Odvjetnik je napomenuo da je Drašković kao 'apsolutno nevin čovjek', odmah po uhićenju u Splitu, dao suglasnost da bude izručen Belgiji, no dok je u Splitu čekao da stigne neophodna dokumentacija, njegov odvjetnički tim došao je do podataka da bi mu u belgijskom pritvoru bilo ugroženo pravo na život.

Delibašić je napomenuo da se Drašković danas nalazi u Srbiji, kao i da njegovo izručenje izričito zabranjuje Ustav Srbije.

Daljnji razlozi zbog kojih je sugerirano da se vrati u Srbiju je to što je zbog istog događaja u Belgiji u pritvoru bio Veselin Vesko Vukotić pune tri godine, zbog čega mu je ozbiljno narušeno zdravlje, a da čak ni optužnica nije podignuta protiv njega.

- Na osnovu ovakvih informacija odvjetnički tim je sugerirao Andriji Draškoviću da promijeni svoju odluku i da iz Splita ne ide u Belgiju, kako bi prije svega zaštitio vlastiti život, koji bi mu u pritvoru bio ugrožen - napominje se u priopćenju.

Zbog toga je na snazi ponovno europski nalog za njegovo uhićenje, na osnovu kojeg je Drašković uhićen u lipnju tijekom kontrole na aerodromu u Splitu, a splitski sud ga je pustio uz jamčevinu od 100.000 eura da izručenje čeka na slobodi. Sada je ponovno na snazi europski nalog za njegovo uhićenje, no on ne vrijedi u Srbiji jer ona nije članica Europske unije, piše Blic .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 00:34