DETALJI IZ ISTRAGE

Rimac ulovili u kontaktu s 10 ministarstava: ‘Moramo svugdi stavit svoje ljude‘

Poruke u mobitelima Josipe Rimac otkrivaju nevjerojatan raspon mreže njezinih kontakata i nove slučajeve za koje je intervenirala
 Damjan Tadić /Cropix

Od početka 2017. do uhićenja u svibnju 2019., Josipa Rimac je u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađane kontaktirala predstavnike najmanje deset ministarstava, zabilježio je USKOK, rekonstruirajući sadržaj komunikacije iz njezinih mobitela.

Kontaktirala je tako predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva državne imovine, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva turizma, Ministarstva financija, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva unutarnjih poslova. Osim predstavnika ministarstava, u povodu istog projekta kontaktirala je Carinsku upravu,

Poreznu upravu, Državni inspektorat, Hrvatske šume, Hrvatsku energetsku regulatornu agenciju (HERA), Hrvatsku elektroprivredu (HEP), Hrvatsku poštansku banku (HPB) ,Ured za zakonodavstvo Vlade RH...

Dozvola za kamion

Svi ti kontakti Josipe Rimac te sadržaj njezinih razgovora, u kojima stalno pokušava riješiti sve probleme s kojima se tvrtka CEMP Milenka Bašića susreće pri realizaciji projekta Krš-Pađane, za USKOK su dokaz da je ona de facto funkcionirala kao plaćeni Bašićev lobist, koji je za svoj rad primala od Bašića i mjesečni paušal od najmanje 40.000 kuna.

Sadržaj razgovora upućuje, pak, na to kojim se sve stvarima bavila kako bi pomogla Bašiću - od niza ozbiljnijih stvari, poput dobivanja kredita HBOR-a, ishođenja dozvola za prikopčavanje na distribucijsku mrežu, do naizgled potpuno benignih stvari. Pa tako čak kontaktira i nekoga u MUP-u ili policiji kako bi provjerila zašto je policija zaustavila Bašićeve kamione. U povodu toga Bašić je Rimac poslao registraciju njegova kamiona koji su zaustavili, a ona mu odgovara "poslala sam". "Kamioni ti nemaju dozvolu za izvanredni prijevoz", kasnije mu piše Rimac, a Bašić joj piše "Daj pomozi da sutra što prije dobijemo dozvolu pa da vozimo dalje". No, osim ovoga "glavnoga" kraka istrage, koji se bavi optužbama za nezakonito lobiranje za CEMP, istražitelji su također "skinuli" i komunikaciju Josipe Rimac u vezi zapošljavanja u lokalnoj administraciji u Kninu, čime se, sudeći prema optužbama, Rimac također stigla baviti.

Lažna diploma

USKOK-ove optužbe govore o tome kako je sređivala ispite za zapošljavanje za referente u pisarnicama u Kninu. "Moramo svagdi stavit' svoje ljude", jedna je od pronađenih poruka koje je Rimac upućivala jednoj od kandidatkinja, kojoj je, prema optužbama, nabavila pitanja za prijem u državnu službu. Zbog tih pronađenih poruka istraga je nedavno proširena i na Editu Grubišić, dugogodišnju predstojnicu Ureda državne uprave u Šibensko-kninskoj županiji. Prema pronađenim razgovorima, USKOK sumnja da je upravo Grubišić bila osoba koja je Rimac davala pitanja za testove za prijam u državnu službu, a Rimac ih je dalje slala kandidatima. U jednome od pronađenih razgovora, nakon što je ta kandidatkinja položila ispit te je primljena u državnu službu, vidljivo je da je nastao problem jer je kandidatkinja imala krivotvorenu diplomu, što je zatajila i Josipi Rimac. "Imamo veliki problem. Imala je krivotvorenu diplomu. Mora dobiti otkaz. Samo tiho, da to ne ide van", piše Grubišić Josipi Rimac.

Kontakti i prema sudovima: Pokušala utjecati na kaznene postupke?

Premda izvidi u tim slučajevima nisu još uvijek završili nikakvim konkretnim inkriminacijama, iz dokaza koje je USKOK prikupio protiv Rimac, kako neslužbeno doznajemo, naslućuje se da je ona pokušala intervenirati i prema sudovima u nekim kaznenim postupcima.

Prvi slučaj tiče se zabilježenih kontakata Rimac s Općinskim sudom u Šibeniku, gdje se zanimala za ishod jednoga manjega slučaja krivotvorenja. Naime, jedna od osoba koje je Rimac navodno željela zaposliti, imala je kazneni postupak, a što je bila zapreka za zapošljavanje te osobe.

Zbog toga je Rimac kontaktirala određene osobe sa suda te se interesirala za ishod postupka. No, dok se tu radi o manjemu slučaju, istražitelji su provodeći posebne dokazne radnje, te pretragom mobitela Rimac, pronašli indicije koje ukazuju da je Rimac pokušala kontaktirati i osobe sa zagrebačkoga Županijskoga suda, i to po nalogu Milenka Bašića.

Naime, u veljači prošle godine Bašićev brat Ivan, zvani Inja, bio je pritvoren jer je utajivao porez na trgovini automobilima, a Milenko Bašić je Rimac redovno pitao za bratov predmet te joj slao dokumentaciju vezanu uz slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 20:45