NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Robert Žaja oslobođen optužbi za smrt sestara Filipović

Kretao se autocestom Rijeka – Zagreb u zabranjenom smjeru i prouzročio smrt dviju žena

Privođenje Roberta Žaje

 Robert Fajt/Cropix

Robert Žaja oslobođen je na Županijskom sudu u Rijeci optužbi za izazivanje smrti sestara Višnje i Gordane Filipović.

Državno odvjetništvo teretilo ga je da je 15. prosinca 2006. oko 20.25 sati, u blizini mjesta Čavle, upravljao Renault Cliom plave boje, riječkih registarskih oznaka, u nedopuštenom smjeru. Prema optužnici, koja je sada pobijena na prvostupanjskom sudu, "kretao se autocestom Rijeka - Zagreb, njemu krajnjim desnim prometnim trakom južne kolničke trake u zabranjenom smjeru, pristajući da time ugrozi sigurnost vozača i putnika vozila koja su se kretala u dozvoljenom smjeru iz pravca Rijeke u pravcu Kikovice".

Usvojena pritužba

Kako je tvrdilo državno odvjetništvo, Toyota Yaris kojom je upravljala jedna od sestara Filipović, da bi izbjegla direktan sraz s njegovim vozilom, naglo je skrenula udesno. Višnja Filipović preminula je tada na mjestu događaja, a Gordana Filipović preminula je u KBC-u Sušak idućeg dana u 5 sati ujutro. Građevinar Robert Žaja iz Mavrinaca na Grobniku bio je uhićen u prosincu 2016., što je tada medijski bilo predstavljeno kao veliki uspjeh tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Vlahe Orepića iz Mosta. Međutim, kasnije je usvojena pritužba njegovih branitelja da se iskaz policajaca o tome što je Žaja razgovarao s roditeljima ne može smatrati dokazom, kao i da njegov branitelj nije pozvan na pretres doma, tako da su se problemi za tužitelje javili već pri podizanju optužnice.

"Prvo poluvrijeme"

Slučaj se razvlačio još godinama nakon uhićenja pa u lipnju 2020. vijeće Županijskog suda nije prihvatilo optužnicu DORH-a, zatraživši dopunu istrage. Nakon što je to učinjeno, suđenje Robertu Žaji počelo je prošle godine u veljači, dakle skoro šest godina nakon što je osumnjičen, a 16 godina nakon same nesreće. Sada je donesena oslobađajuća presuda.

- Zadovoljni smo što je sudsko vijeće prihvatilo argumente obrane. Ovo je, međutim, tek prvo poluvrijeme, jer očekujemo da će se tužiteljstvo žaliti na ovakvu odluku. Nadamo se da ćemo iste argumente obraniti i na višem kaznenom sudu i da će oslobađajuća presuda postati pravomoćna. Tek nakon toga moći ćemo šire komentirati slučaj - rekao je Žajin odvjetnik Saša Jelušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:52