IZNEVJERILI GA BRAĆA I SESTRE

ROĐENI ĐAKOVČANIN SE VRATIO IZ PARAGVAJA I POKRENUO NESVAKIDAŠNJU PARNICU 'To što su mi napravili doživio sam kao osudu na smrtnu kaznu!'

 
Johann Drescher (lijevo) i Đuro Landić (desno)
 CROPIX

Kad je rođeni Đakovčanin Johann Drescher (61) davne 1991. u dalekom Paragvaju pristupio Jehovinim svjedocima, nije mu ni na kraj pameti bilo da će ga ta kršćanska vjerska zajednica isključiti.

Zasmetalo im je njegovo ponašanje koje su ocijenili neadekvatnim zbog arogantnog pristupa i manjka samokritičnosti. Posljedice su toga da su mu svi članovi Jehovinih svjedoka okrenuli leđa, kao i supruga te cijela obitelj, koji su također dio zajednice. Stoga je Drescher svoj vjerski mir pokušao potražiti u Jehovinim svjedocima u Hrvatskoj, no njegova narav mu je i tu zatvorila vrata. Kako smatra da je nepravedno isključen pa samim time i odluku o isključenju smatra pravno nevažećom, zbog dušenih boli odlučio je sudskim putem od Jehovinih svjedoka potraživati 99.000 kuna.

- Jehovini svjedoci za mene su cijeli moj život. Kao njihov pripadnik od 1991. živio sam u skladu s njihovim naukom i širio učenje. Budući da je riječ o organizaciji koja poštuje stroga interna pravila i da Jehovini svjedoci od svojih članova zahtijevaju specifičan način života koji odudara od društvenih normi, ne poznajem drugačiji način života. Tajenje razloga isključenja i samo isključenje doživio sam kao osudu na smrtnu kaznu bez da mi je priopćen krimen. Teško se nosim s time. Zapao sam u depresiju, povukao se u sebe - kaže Drescher za kojega su pritužbe starješina na njega čista kleveta.

Iz članstva je isključen 2014., a u Trogiru 2015. organizacija mu je zabranila pristup i odlazak na daljnje skupove.

Propao brak

- Internim pravilima je propisan poseban odnos s osobama koje nisu pripadnici Jehovinih svjedoka pa su mi prema uputama starješina svi dotadašnji prijatelji okrenuli leđa, a prestao je i moj brak sa Sabinom jer joj nije bilo dopušteno ostvarivati kontakte sa mnom. Naime, 2011. počeli su problemi kad su mi rekli da se ponašam agresivno.

Priznajem da sam nezgodna osoba jer ne dopuštam nepravdu. Iz zajednice sam isključen bez da je sazvan disciplinarni odbor i podignuta optužnica. Kad sam saznao da sam izbačen, zatražio sam izlazak pred neutralno vijeće, ali sam odbijen. Ne znam tko me je točno isključio, a odluka o izbacivanju je usmeno objavljena na sastanku središnjice Jehovinih svjedoka u Paragvaju - pojasnio je Drescher.

U veljači 2015. zajednici u Trogiru je ispričao paragvajski slučaj pa mu je predsjedavajući rekao da podnese pisani zahtjev u Zagreb kako bi se otkrili razlozi isključenja. Dani su prolazili, a on je živio u neizvjesnosti pa im je u studenome 2015. žešće ukazao na sporost.

- Rekli su mi: ‘Ako se ne smiriš, više ne smiješ dolaziti u zajednicu’. Na kraju su mi zabranili ulazak. To je za mene bila katastrofa. Obratio sam se odvjetniku koji im je sastavio prvo pismo na koje su odgovorili klevetnički ‘da sam se loše ponašao, da sam ometao sastanak i da su zamalo pozvali policiju’. Štovanje Boga za mene je najvažnija stvar na svijetu. Od isključenja život mi se sveo na nulu. Zaredali su problemi, uslijedile su smetnje u spavanju - ispričao je još Drescher.

Na pitanje je li u Hrvatskoj bio član skupštine Jehovinih svjedoka, je li prije krštenja pitan pristaje li na organizacijske uvjete zajednice i jesu li ga u Trogiru upoznali s koracima koje treba poduzeti kako bi ponovno bio primljen u Svjedoke, Drescher je odgovorio da “u Hrvatskoj nije bio član jer to nije moguće zbog isključenja u Paragvaju te da je o svim uvjetima i odlukama starješina upoznat ako se netko ne ponaša u skladu sa Statutom”.

Ispovjedna tajna

Čelni čovjek Jehovinih svjedoka Đuro Landić u sudnici je, pak, pojasnio kako zajednica funkcionira, uz napomenu da je hrvatska, pravno gledano, neovisna od paragvajske.

- Naša jedina povezanost je duhovna. Mi nemamo evidenciju koliko je članova. Jehovin svjedok se postaje činom krštenja, uz svjedoke, i ne potpisuje se nikakav dokument. Isključenje je isto duhovna dimenzija. Odluka se temelji isključivo na biblijskim smjernicama. Proces isključenja nije kratak. Ako netko krši osnove biblijske nauke, tada se starješinstvo okupi i formira se disciplinski odbor čiji je zadatak pokušati pomoći osobi da promijeni svoje ponašanje i stavove. Isključenje je tek krajnja mjera. Ako je bio isključen u Paragvaju, ne smije biti uključen u Hrvatskoj - rekao je Landić.

Na upit kako je znao za isključenje, otkrio je da im je to priopćio Drescher prekršivši time svoju ispovjednu tajnu.

- Ako osoba dođe i kaže što se dogodilo u Paragvaju, ovdje ne može netko drugi donijeti drugu odluku. Poništiti je može jedino onaj koji ju je donio, dakle Skupština gdje je isključen. Mi smo formirali tim starješina, kontaktirale su se osobe iz prvog disciplinskog postupka i onda bi uslijedila preporuka da se drukčije ponašao. Falilo je samokritičnosti, ometao je. Isključenje iz članstva je duhovne prirode, ne donosi se u pisanom obliku i obaviještava se samo ta osoba radi njezine dobrobiti - pojasnio je Landić.

Na pitanje je li članovima zabranjeno kontaktirati s Drescherom odgovorio je da se nikome ništa ne brani, ali da u naravi Jehovini svjedoci izbjegavaju kontakte s osobama koje su isključene. Landić je na kraju zaključio kako je Zajednica postupila onako kako je trebala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:08