TEGLJAČ SMRTI

Roditelji curica bijesni zbog kazne, odvjetnik vozača objasnio što se događa: ‘Nije pobjegao‘

Ivan Filipović (62) je osuđen na šest godina zatvora no na objavu presude koja je bila sat vremena nakon okončanja sudskog postupka nije došao
Privođenje vozača Ivo Filipovića
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nešto više od dvije godine, kada je na odmorištu autoceste A3 kod Novske doslovno 'sijao' smrt vozeći kamion pod utjecajem Normabela, na Županijskom sudu u Sisku u ekspresnom suđenju s obzirom na priznanje krivnje, profesionalni vozač Ivan Filipović (62) suočio se s nepravomoćnom presudom. Osuđen je na šest godina zatvora no na objavu presude koja je bila sat vremena nakon okončanja sudskog postupka, nije došao jer bi u protivnom, s obzirom da je kazna veća od pet godina, bio odmah uhićen i sproveden u pritvor. Ujedno mu je i izrečena petogodišnja sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima.

Na početku suđenja se Filipović posuo pepelom. Noseći zaštitnu masku iz njega su s vidnom nelagodom izlazile riječi isprike koje je uputio uplakanim roditeljima dviju poginulih 14-godišnjih djevojčica R. H. i I. J. koje su kobnog jutra išle na ekskurziju na more te obitelji Ivane Babić (28) koja je putovala za Njemačku. Filipović im je svima redom, drhtavog glasa i klecajućih koljena izrazio sućut te iskazao iskreno žaljenje zbog tragedije koja je zavila u crno tri obitelji i zgrozila cijelu zemlju.

Liječnik ga upozorio

Priznao je optužni akt, svjestan težine svega kao i svoje odgovornosti te odlaska u zatvor. Pritom je napomenuo da je uoči kobne tragedije, zbog bolova u kralježnici bio primio injekciju i da ga je liječnik upozorio da ne vozi na što mu je obećao da neće i da će tek krenuti ujutro. Prespavao je na odmorištu kod Županje i potom krenuo (ne)svjesno sijati smrt za koju ni ne zna kako je do nje, zapravo, došlo. Proveo je sedam mjeseci u istražnom zatvoru.

image
Mjesto nesreće
Damir Krajac/Cropix

Optužnica ga tereti da je 7. lipnja 2019. u 9,35 sati na 133. km A3, kao vozač vozila kategorije C+E upravljao tegljačem s poluprikolicom "umoran i pod utjecajem djelatnih sastojaka lijeka Normabel bio nesposoban sigurno upravljati vozilom".

Bez kočenja

Tužiteljstvo tvrdi i da je Filipović "pristao takvom vožnjom ugroziti druge sudionike u prometu pa je izlaznom trakom koja s autoceste vodi na benzinsku i na odmorište Novska-sjever, usprkos prometnom znaku ograničenja od 40 km/h, na izlaz izletio vozeći 89 km/h." Uslijed toga je desnim dijelom teretnjaka okrznuo retvovizor ophodarskog vozila Hrvatskih autocesta koje je išlo ispred njega, a čiji je vozač potom naglo skrenuo u desno i time izbjegao nalet tegljača.

Kamion smrti se dalje kretao odmorištem preko uzdignutog otoka na kojem je bila pumpa za zrak gdje je kotačima naletio na rubni kamen pa je došlo do usporenja brzine i naleta na dvije pješakinje koje su odbačene na asfalt. Zatim je udario u još dvije pješakinje koje su nakon udara podvučene pod tegljač koji je dalje udario u parkirani auto kojeg je odbacio na drugo vozilo da bi nakon svega prešao preko tijela dviju pješakinja i u konačnici sletio van na travnjak.

Roditelji zgroženi: Kazna je premala, rane su još svježe!

Dvije školarke iz Erduta preminule su odmah nakon naleta, a život 28-godišnje Ivane ugasio se pet tjedana kasnije u bolnici. Filipović se nakon nesreće pravdao kako nije uspio zakočiti jer kočnice nisu radile, međutim, tehnički pregled kamiona što ga je vozio kobnog dana nije potvrdio njegovu tvrdnju.

Nikakva visina kazne neutješnim roditeljima neće vratiti stradalu djecu, no šest godina zatvora za njih je premalo. Iako zgroženi visinom kazne, istu nisu željeli komentirati jer su im rane i dalje svježe.

Sisačko tužiteljstvo na presudu je najavilo žalbu, a Filipovićev odvjetnik Marko Rafaj kaže da će se tijekom četvrtka, kada sutkinja ispiše rješenje, njegov klijent sam javiti u zatvor.

- Nije pobjegao. Otišao se pozdraviti s obitelji. Ima troje djece. Svjestan je svega, prihvaća odgovornost i odluke institucija. S torbom će se u četvrtak javiti u zatvor. Njegovo kajanje u sudnici bilo je iskreno. Na trenutke sam mislio da će se srušiti - rekao nam je Rafaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:31