TRAGEDIJA U PULI

Roditelji dječaka (15) bili su dio sekte? Dok su ga doktori reanimirali, oni su se nad njim molili

Unazad tri mjeseca djetetu se pogoršalo zdravstveno stanje, no roditelji ga nisu odveli liječniku
Opća bolnica Pula
 Goran Sebelic/Cropix

Strašna tragedija dogodila se prije dva dana u Puli kada je u bolnici na reanimaciji preminulo 15-godišnji dječak. Još je strašnija vijest da je umro jer se roditelji nisu brinuli za njegovu zdravstvenu skrb mjesecima pa su pozvali Hitnu pomoć u zadnji tren, već kada je dijete kod kuće trebalo oživljavati. Nažalost, djelatnici Hitne nesretnom dječaku nisu uspjeli pomoći, a kada je došao u bolnicu, na trenutak u reanimaciji je dobio puls. Međutim, ubrzo ga je izgubilo i preminuo.

Još se ne zna od čega je dječak preminuo, no pulska Hitna pomoć još nikad nije vidjela ovakav slučaj i bili su užasnuti satima. Kako neslužbeno saznajemo roditelji djeteta nisu pokazivali nikakav interes što se događa s njima, već su nad njim molili.

Neslužbeno saznajemo i da su dio sekte. Isto tako, neslužbeno saznajemo i da ovo nije prvi smrtni slučaj djeteta u ovoj obitelji. Prije dvije godine utopilo im se jedno dijete na području Križevačko - koprivničke županije, radilo se o nesretnom slučaju. Zato je Centar za socijalnu skrb roditeljima koji su privedeni oduzeo troje malodobne djece koji su sada na privremenoj skrbi.

- Djelatnici Policijske postaje Pula-Pola proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da su 45-godišnja hrvatska državljanka i 42-godišnji hrvatski državljanin počinili kazneno djelo povreda djetetovih prava. Policija je 29. rujna zaprimila dojavu iz pulske bolnice da je u poslijepodnevnim satima preminulo dijete. Provedenim izvidima, policijski službenici utvrdili su kako su 45-godišnjakinja i 42-godišnjak grubo povrijedili djetetova prava zanemarivanjem i nebrigom oko njegovog zdravstvenog stanja, čime su prouzročili smrt djeteta.

Naime, unazad tri mjeseca djetetu se pogoršalo zdravstveno stanje, no osumnjičeni ga nisu odveli liječniku. Djetetu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo 27. rujna, no osumnjičeni su tek 29. rujna zatražili hitnu medicinsku pomoć, kada je dijete prevezeno u pulsku bolnicu i gdje je, nažalost, preminulo. Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u poslijepodnevnim satima, privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave istarske, poručili su iz Policijske uprave Istarske.

Kako nam kaže ravnateljica pulske Opće bolnice, Irena Hrstić, dijete je već reanimirano u kolima Hitne pomoći, oni su nastavili s reanimacijom, ali ona nije bila uspješna.

- Na tren se uspostavio puls, ali nažalost dijete ipak nismo uspjeli spasiti, kazala je Hrstić.

Gordana Antić iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županija kazala je da su roditelji nazvali Hitnu već kada je dijete trebalo reanimirati.

- Mi smo im pokušali pomoći putem telefona dok ne stignemo na lice mjesta. Potom smo dijete reanimirali u kolima Hitne pomoći do bolnice. Ne znam reći od čega je dijete bolovalo. To će pokazati obdukcija, kao i to je li dijete išta konzumiralo i je li imalo upalu pluća. Ne znam je li dijete bilo dijebetičar. No, naši su djelatnici vidjeli da je dijete bilo u jako lošem stanju. Nikad nismo imali dojava iz ove obitelji, rekla je.

No, naši su djelatnici vidjeli da je dijete bilo u jako lošem stanju, ističe Antić.

Saznajemo da je dječak pohađao prvi razred Pulske Gimnazije na kojoj je izvješena crna zastava. Ravnatelj gimnazije Nikola Vujačić nije nam komentirao slučaj, samo je potvrdio da se radi o učeniku njihove škole. O čitavom slučaju ne zna jer je škola tek krenula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 23:17