BURNO SUĐENJE

Roditelji preminule bebe žestoko se svađali: ‘Prijeti mi cijela tvoja obitelj!; Preudala si se...‘

Prema optužbi, nemile scene odvijale su se lanjskog 27. ožujka između 9 i 17.30 sati u podstanarskom stanu

Ilustracija

 Davor Pongračić/CROPIX

U nastavku suđenja 24-godišnjem Đ.U. na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, optuženom za povredu djetetovih prava, točnije da je dvomjesečnog sina energično tresao pa je beba umrla od izljeva krvi u mozak, svjedočila je majka preminulog djeteta, ali i njezin otac.

Nakon što se pročitao njezin iskaz iz istrage, u kojem je ispričala da je kobnog 27. ožujka 2022. iz stana otišla oko 9 sati ujutro te se vratila kući oko 18 sati kad ju je dočekala Hitna i prestravljeni suprug s bebom u ruci i da joj je kazao da je radio djetetu hranu pa je najednom zaplakalo i prestalo disati, odvjetnika optuženog je zanimalo je li bilo još ljudi tog dana u stanu i jesu li možda bili kakvi radovi u tijeku.

- Dan ranije su bili soboslikarski radovi, a taj dan je isto bilo nešto. Radio ih je moj muž s prijateljem, koji je u međuvremenu poginuo u nesreći. Ja sam to jutro s najstarijim djetetom otišla iz kuće u grad po neki mobitel, a muž je ostao sam u stanu s drugo dvoje djece. Dok sam ja izbivala iz stana, ne znam je li mu tko dolazio – odgovorila je majka preminule bebe, pa je odvjetnika dalje zanimalo jesu li ikad ikome drugom davali djecu na čuvanje.

- Nikad nikom! Mi djecu nismo davali nikome. A kod nas je znao doći moj tata i suprugova mama. Dolazila bi i moja da nije bila u zatvoru – odlučna je bila svjedokinja. Čuvši to, optuženi se nije mogao suzdržati, pa je zapitao: "Pa kako nije nitko dolazio k nama taj dan! Došao je tvoj tata!"

S obzirom da je optuženikova supruga nastavila dalje tvrditi da on, kad je iz stana izašla, ostao u njemu sam s dvoje djece, Đ.U. se nastavio nervozno klatiti na optuženičkoj stolici do te mjere da je majku svoje djece u jednom trenutku oslovio i s ‘Vi‘: "Gospođo, dajte mi recite kako da ja istovremeno čuvam dvoje maloljetne djece i farbam stan?".

Sutkinja ga je upozorila, uz prijetnju izbacivanjem iz sudnice, da ne smije upadati u riječ i polemizirati, pa je Đ.U. zavapio: "Mene muči što žena govori da se nije čula toga dana s tatom, a ima mobitel. Čula se s njim zbog prijevoza, bila je nedjelja i autobusi nisu vozili. I punac, kad je došao to jutro po djecu, nije bio sam, došao je s još jednim čovjekom. I odveli su djecu kod njih malo dalje u selo! Prigovaram iskazu žene!"

- Ja sam se vratila kući u 17.50 sati i sa mnom je bio najstariji sin, a druga dva su ostala kod kuće s mužem! Moj otac toga dana djecu nije vidio sve dok ga po povratku kući nisam nazvala zbog tragedije i radi odlaska na Rebro s bebom. Tata je cijeli dan bio u Zagrebu – smireno je ponovila majka preminule bebe, na što je optuženi dobacio: ‘Imam ja svoje svjedoke da to nije bilo tako!‘

- Tog kritičnog dana kod nas u stanu je bio Elvis R., je li tako? Poznaješ li Elvisa? A T.U., je li znaš? Oni su bili tog jutra kod nas dok si odlazila, zar ne? - ustrajao je optuženi s upitima o prisutnosti drugih osoba kobnog dana u njihovu domu. Njegova partnerica je na to kazala da Elvisa poznaje jer je kod njega on radio, a drugi da je optuženikov brat te da obojicu nije vidjela tog jutra u njihovu stanu.

Nakon tog prepucavanja, sutkinju je zanimalo je li optuženi bio u stanju brinuti se o toliko maloj bebi. Svjedokinja je kazala da jest te da je znao premotati pelene i nahraniti bebu i da mu to nije bilo prvi put.

- U kakvom ste odnosu trenutno s optuženim Đ.U. i s njegovom obitelji? - upitao je županijski tužitelj svjedokinju, koja je potom otvorila dušu: "U nikakvom! Zašto? Jer mi prijete, njegova obitelj mi prijeti. Pa i sada kad sam ulazila na sud, vikali su za mnom. Odustala sam od svega i više ga ne posjećujem u zatvoru jer sam vidjela obdukcijski nalaz i nisam mogla vjerovati da je to napravio. Advokat mi je rekao da su dokazi protiv njega i shvatila sam da se djetetova smrt nije dogodila slučajno. Znam da to nije namjerno napravio, ali..."

Punac, pak, optuženog Đ.U. se prisjetio u sudnici da ga je kobnog dana kćer nazvala oko 18 sati na telefon rekavši mu: ‘Tata, tata, mali je umro‘.

- Toga dana nisam komunicirao s kćeri ni sa zetom sve do tog poziva. Sjeo sam u auto i otišao k njima. Kćer je bila u panici. Uzeo sam dvoje djece i odvezao ih drugom sinu – rekao je djed preminulog dječačića. U istrazi je, inače, ispričao i da mu je zet rekao kako je dijete najednom prestalo disati pa mu je davao umjetno disanje usta na usta te da se dijete iznenada, preko njegove ruke na kojoj ga je držao, previlo ‘kao krpa‘.

Tužitelja je zanimalo u kakvom je odnosu s optuženikom i njegovom obitelji pa je svjedok ponovio kćerkine riječi, ali i dodao.

- Nikakvi odnosi nisu! Kćer mu je prestala ići u posjete nakon što je dobila papir od odvjetnika koji je tad branio zeta, da se neće moći izvući od odgovornosti jer je došao rezultat obdukcije – pojasnio je punac optuženog.

- Preudala se! - dobacio je uzrujano Đ.U. te se nakratko primirio kad je čuo i pozitivne stvari o sebi. Njegov punac je, naime, ispričao da se u šest godina braka s njegovom kćeri dobro brinuo o djeci.

- Ja ne mogu uprijeti prstom u njega da je on ubio mog unuka! Za djecu se brinuo, nije bio beskućnik, radio je u Njemačkoj – dodao je svjedok. Na pitanje suda je li se zet znao brinuti o djeci, pritom aludirajući na mijenjanje pelena i hranjenje male bebe, svjedok je s čuđenjem ironično povisio ton: "Pa naravno! Napravio je već do tada bio dvoje djece i naučio je! Znao je prematati pelene i trećoj bebi. Da, mogao se skrbiti sam o djeci".

- Tko vam prijeti? Što se dešava? Recite - persirajući se obratio zatim puncu optuženi, nakon čega mu se opet digao tlak.

- Čuo sam to, o tim prijetnjama. Jer i ja sam bio 15 dana u zatvoru u Remetincu od 12. do 26. ožujka radi vožnje. Dok sam bio u šetnji u krugu, nećak moje žene je prenosio mi prijetnju vičući: ‘Kad Đ.U. izađe, zapalit će te i ubiti, zna gdje si doma.‘ Ali ja se na to ne obazirem jer u zatvoru nije lako biti, a toga dana možda je on bio ljut, pod tabletama... Ja znam sve finese zatvora jer sam proveo četiri godine pritvoren – kazao je na kraju svjedok, koji je prilikom izlaska iz sudnice optuženom nešto dobacio na romskom, a ovaj mu je uzvratio.

U sudnici je saslušana i jedna od snaha optuženikova punca, koja je potvrdila da su u njegovu stanu tih dana bili radovi farbanja zidova, ali ne i tog kobnog dana.

- On je bio sam s djecom doma i nije bilo radova u stanu. To mi je bila rekla optuženikova žena. Ja i muž smo sa svekrom bili cijelo vrijeme zajedno, bili smo u Zagrebu gledati neki auto iz oglasa – rekla je svjedokinja, na što joj je odvjetnik optuženog podsjetio da je u istrazi rekla da su bili u Velikoj Gorici.

- Bili smo u Zagrebu i u Velikoj Gorici. Ne sjećam se točno, ali znam da auto na kraju nismo kupili. Cijeli dan sam bila s mužem i njegovim ocem te smo se vratili doma oko 17 sati. Inače, Đ.U. je dobro brinuo o djeci, nije bio agresivan prema njima i znao je ostajati s djecom doma sam – dodala je svjedokinja.

Ne mogavši više slušati "niz kontradiktornosti koje je izreklo troje svjedoka" optuženi je nervozno ustvrdio sudskom vijeću: "Jedna svjedokinja govori da je punac radio cijeli dan, on govori da je bio cijelo vrijeme doma, a treća svjedokinja veli da su cijeli dan s puncem bili u Zagrebu. Pa punac još govori da je mahao kćeri u autobusu. Pa ovo je sramota!"

Na prošloj raspravi, podsjetimo, sve su oči bile uperene u plastično-gumenu dječju mušku lutku, na kojoj je vještak dr. Davor Mayer demonstrirao način na koji je dojenče zadobilo ozljede. I malo je reći da je uznemirujući bio prizor kad je Mayer lutku obuhvatio rukama oko trupa i počeo je energično protresati, pa se glava forsirano zabacivala i klatila naizmjenično naprijed nazad.

Jer vještačenje je pokazalo da je dijete umrlo nasilnom smrću zbog krvarenja unutar moždane ovojnice i oštećenja mozgovine uslijed energičnog protresanja, pa je došlo do naglih naizmjeničnih trzajnih pokreta glave uz rotacijsko gibanj,e što za posljedicu ima istezanja tkivnih struktura i pucanja krvnih žila.

Ne bi li se otklonile sumnje da je optuženi, možda ipak, dijete te dobi pravilno držao podupirući jednom rukom glavu ili čak s obje, pa je u jednom trenutku dok je neutješno plakalo pretjerao s ljuljanjem, vještak je sudu ustvrdio da na taj način ozljede koje je zadobilo dojenče nisu mogle nastati. Također je otklonio i mogućnost da se dijete u padu s kreveta tako teško ozlijedilo.

Drugo dvoje djece optuženog smješteno je u Dom u Nazorovoj i majka ih tamo posjećuje gotovo svakodnevno.

Podsjetimo, pokojni J. je bio star svega dva mjeseca i šest dana kad mu je 30. ožujka 2022. godine srce prestalo kucati na Odjelu za pedijatrijsku medicinu KBC Zagreb. U bolnici u komi je završio tri dana prije toga jer je na prividno najsigurnijem mjestu na svijetu – u očevu zagrljaju – najvjerojatnije neutješno plačući pretrpio strahote energičnog protresanja. Naime, Đ.U. je dojenče tresao do te mjere da je izgubilo svijest i prestalo disati.

Zbog niza stravičnih posljedica očeva postupanja koje su dječačića odvele u smrt - od krvarenja unutar moždane ovojnice i mozga pa sve do krvarenja u očnoj šupljini - bebin otac je završio pod lupom velikogoričkog tužiteljstva i od tada se nalazi iza rešetaka remetinečkog zatvora.

Na početku suđenja na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, gdje ga velikogoričko tužiteljstvo "progoni" optužnicom zbog povrede djetetovih prava te mu prijeti od tri do 15 godina zatvora, Đ.U. je rekao da se ne smatra krivim.

Prema optužbi, nemile scene odvijale su se lanjskog 27. ožujka između 9 i 17.30 sati u podstanarskom stanu u jednom mjestu u zagrebačkoj županiji. Tog kobnog dana, kako smo već pisali, čim je primijetio da dojenče ne diše i da je bez svijesti, otišao je do susjede zatražiti je da zove Hitnu pomoć.

Dok je čekao dolazak tima liječnika, odlučio je ne slijediti upute medicinskog osoblja, pa je time izostala promptna neophodna reanimacija. Dijete je na kraju bilo mehanički ventilirano, ali unatoč svim liječničkim naporima, brzo su se razvili znaci moždane smrti.

Inače, navedena obitelj bila je u tretmanu Centra za socijalnu skrb te su ostvarivali niz novčanih prava, a s optuženim se CSS bavio još od njegove rane mladosti - dok je bio školarac činio je kaznena djela i boravio u odgojnom zavodu.

A sedam mjeseci prije nego je preminuo njegov najmlađi sinčić, Đ.U. se kao 23-godišnjak u pijanom stanju, sa 1,60 promila alkohola u krvi, iskalio na vlastitoj majci. Rekao joj je da je "kur*a... (...) ... da joj je*e sve živo i mrtvo" nakon čega ju je počupao za kosu i bacio na krevet.

Radi toga ga je prekršajni sud osudio na 2700 kuna novčane kazne te mu izrekao tromjesečnu zabranu približavanja majci. Osim nasilja, inače, prekršajno je osuđivan i sa 7000 kuna zbog prekršaja u prometu te s 8000 kuna zbog kršenja Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Iza sebe ima i uvjetnu osudu zbog krađe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 16:44