NA ŠKOLSKOM IGRALIŠTU

Roditelji s djecom užasnuti, Zagrepčanin mahao sjekirom, susjeda ga smirivala, telefoni se užarili, a onda je kulminiralo...

Osumnjičeni muškarac (54) neće u zatvor jer je bio neubrojiv. Zbog tri prijetnje smrću mora se prisilno psihijatrijski liječiti

Ilustrativna fotografija, policija 

 Damir Krajac/Cropix

Zagrepčanin R.V. (54) iz samo njemu znanih razloga fokusirao se na prostor školskog igrališta OŠ Šestine u Ulici Podrebernica u Zagrebu. Pritom je u nekoliko navrata mahao sa sjekirom i nožem. I malo je reći da su prolaznici te roditelji s djecom ostali užasnuti viđenim prizorima. Vrlo brzo su se užarili telefoni policije koji su 54-godišnjaka locirali i priveli u policijsku postaju.

Policija je promptno odradila svoj dio posla i muškarca kazneno prijavila za tri prijetnje smrću, no u zatvor na kraju, ipak, neće. Jer tužiteljstvo je nakon provedenog psihijatrijskog vještačenja uvidjelo da je dotični muškarac tempore criminis bio neubrojiv pa mu je stoga zagrebački Općinski kazneni sud mogao, nakon podignute optužnice, na temelju Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, dosuditi jedino šestomjesečni prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi.

- Točno je da sam to sve radio za što me se tereti. Iskreno mi je žao. Kajem se. I želim što prije otići na liječenje – rekao je 54-godišnji Zagrepčanin na sudu, kojem je psihijatar dijagnosticirao psihotični poremećaj i zaključio da u vrijeme sijanja straha na školskom dvorištu nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti vladati svojom voljom jer je bio neubrojiv.

Optužnica ga tereti da je prvo jedna susjeda vidjela s prozora stana kako u ruci na školskom igralištu drži sjekiru pred skupinom djece i na njih viče. Ona ga je potom zamolila da sjekiru skloni i da se smiri na što je njoj i njezinom djetetu uzvratio psovkama.

- Prestanite me gledati! Nožem ću rasparati nekog od vas kao opomenu da me pustite na miru – izvikivao je rastrojeni muškarac svim prisutnima koji su ostali užasnuti i preplavljeni strahom.

Drugi dan je 54-godišnjak opet došao na isto igralište, ali u večernjim satima. Opet je imao sjekiru u ruci s kojom je išao u susret maloljetnicima. Vikao im je pritom ‘je*te se‘, da bi potom treći dan na igralište došao s drugim rekvizitom u ruci – nožem.

Cilj mu je bio, tvrdi tužiteljstvo, opet ustrašiti isto troje maloljetnika. Hodao je prema njima i govorio im da će ih sve ubiti i pobiti.

Inače, o njegovu duševnom stanju ovise dalje potezi odnosno hoće li mu prisilna hospitalizacija biti produljena na novih pola godine ili će biti otpušten s liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:25